Sveikesnis hačiapuri su varške ir sūriu keptuvėje (be mielių, be glitimo)

Autorius apie receptą

Hačiapuri – tai tradicinis gruzinų virtuvės patiekalas, paprastai gaminamas iš mielinės tešlos ir sūrio įdaro, tačiau šis receptas – sveikesnė, greičiau paruošiama jo versija. Jame nėra mielių, jis kepamas keptuvėje, o glitimą pakeičia ryžių miltai – puikus pasirinkimas tiems, kurie vengia kviečių ar siekia lengvesnės vakarienės. Ši varškės ir sūrio hačiapuri versija yra tokia pat soti, bet kur kas draugiškesnė virškinimui ir sveikatai. Be to, šis patiekalas puikiai tiks tiek pusryčiams, tiek lengvai vakarienei – ypač tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti su sveiku maistu ir nori atrasti naujus, skanius, bet paprastus receptus. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškė: galima naudoti liesą, 9% arba net riebesnę varškę, priklausomai nuo pageidaujamos tekstūros.
  • Kietasis sūris: puikiai tinka parmezanas, čederis ar net „Džiugas“.
  • Miltai: vietoje ryžių miltų galima naudoti grikių, avižų, speltų ar viso grūdo kvietinius (jei nevengiate glitimo).
  • Kepimo milteliai: galima keisti kepimo soda su keliais lašais citrinos sulčių.
  • Sviestas: vietoje jo galima naudoti alyvuogių aliejų arba avokadų sviestą, jei norite augalinės alternatyvos.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Nepilkite visų miltų iškart – jų kiekis gali kisti priklausomai nuo varškės drėgnumo.
  • Masė turi būti vientisa, bet ne per kieta – turėtų priminti tirštą tešlą.
  • Kepkite ant silpnos arba vidutinės ugnies, kad nesudegtų išorė ir pilnai iškeptų vidus.
  • Naudokite nelimpančią keptuvę arba šiek tiek patepkite ją aliejumi, kad tešla nepriliptų.
  • Po kepimo hačiapuri galima aptepti sviestu ar ghee, kad paviršius būtų dar traškesnis ir aromatingesnis.

Ingredientai

    • Varškė: 300 g
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Kietasis sūris (tarkuotas): 70 g
    • Ryžių miltai: apie 70 g
    • Druska: žiupsnelis
    • Kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • Sviestas (nebūtina, aptepimui): 1 arbatinis šaukštelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į didelį dubenį sudėjau varškę ir šiek tiek ją sutryniau šakute, kad būtų minkštesnė ir vientisesnė.
  2. 2. Įmušiau kiaušinius ir viską gerai išplakiau, kol masė tapo vientisa ir puri.
  3. 3. Tuomet subėriau tarkuotą kietąjį sūrį – jis suteikia pikantišką skonį ir padeda išlaikyti formą kepant.
  4. 4. Įbėriau druskos ir kepimo miltelių – pastarieji padeda tešlai šiek tiek pakilti, kad hačiapuri būtų purūs.
  5. 5. Pamažu pradėjau berti miltus. Dariau tai po truputį, vis maišydama, kol gavosi tiršta, bet ne per kieta masė.
  6. 6. Įkaitinau nelimpančią keptuvę ant vidutinės ugnies.
  7. 7. Suformavau rankomis apvalų blyną ir atsargiai įdėjau jį į keptuvę.
  8. 8. Kepiau po dangčiu apie 5–6 minutes vieną pusę, kol gražiai apskrudo.
  9. 9. Atsargiai apverčiau ir kepiau dar 4–5 minutes, kol ir kita pusė tapo auksinės spalvos.
  10. 10. Iškeptus hačiapuri išėmiau, jei norėjosi – šiek tiek aptepiau sviestu, kad suteikčiau papildomo skonio ir blizgesio.
  11. 11. Supjausčiau į keturias dalis ir patiekiau dar šiltą – skonis puikus ir be papildomų priedų.


Atsiliepimai

Quesadillas - Kesadilijos su vištiena
(5)