Gurmaniška grikių košė su kietuoju sūriu ir avokadu

Autorius apie receptą

Gurmaniška grikių košė su kietuoju sūriu ir avokadu – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikų, maistingų ir kartu gurmaniškų pusryčių idėjų. Grikiai Lietuvoje nuo seno vertinami dėl savo maistinės vertės, o jų švelnus riešutinis skonis puikiai dera su kreminiu avokadu ir sodriu kietojo sūrio aromatu. Šis patiekalas puikiai tinka ne tik pusryčiams, bet ir kaip lengvi pietūs ar vakarienė. Jis ne tik greitai pagaminamas, bet ir ilgai suteikia sotumo jausmą, todėl tinka tiek aktyviems rytams, tiek ramiam savaitgalio rytui. Avokadas praturtina patiekalą sveikaisiais riebalais, o kietasis sūris – baltymais bei skonio gilumu. Visa tai sukuria harmoningą, subalansuotą ir gurmanišką derinį, kuris džiugins kiekvieną sveikos mitybos entuziastą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Grikiai: galima keisti bolivine balanda (kynva) arba soromis, jei norite švelnesnio skonio ar be glitimo patiekalo versijos.
  • Avokadas: puikiai tinka ir švelnaus skonio trintas avinžirnių užtepas arba šviežiai tarkuotas agurkas su alyvuogių aliejumi.
  • Kietasis sūris: galite rinktis parmezaną, gran padano arba brandintą ožkos sūrį, priklausomai nuo skonio pageidavimų.
  • Prieskoniai: druską ir pipirus galima papildyti džiovintomis žolelėmis – raudonėliu, čiobreliu ar baziliku, kad patiekalas įgautų dar daugiau aromato.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš verdant grikius, juos būtina perplauti po tekančiu vandeniu – tai padeda pašalinti kartumą ir nešvarumus.
  • Jei norite dar švelnesnės tekstūros, grikius iš anksto užmerkite nakčiai – tai pagreitins virimą ir palengvins virškinimą.
  • Kietąjį sūrį tarkuokite kuo smulkiau – taip jis lengviau ištirps karštuose grikiuose ir geriau pasiskirstys.
  • Avokadą pjaustykite arba trinkite tik prieš pat patiekimą, kad jis neapsibrautų ir išlaikytų savo šviežumą.
  • Norėdami dar didesnės maistinės vertės, į košę galite įmaišyti šaukštelį linų sėmenų arba kanapių sėklų.

Ingredientai

    • Grikiai: 50 g
    • Avokadas: ½ vieneto
    • Kietasis sūris (pvz., parmezanas): 20 g
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Vanduo: 100 ml 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Grikius gerai perplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus.
  2. 2. Supilkite grikius į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite ant vidutinės ugnies.
  3. 3. Kai vanduo pradėjo virti, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą dangčiu ir virkite apie 12–15 minučių, kol vanduo visiškai susigers, o grikiai suminkštės.
  4. 4. Kai grikiai jau išvirė, palikite juos keletui minučių, kad šiek tiek atvėstų ir grūdai „subręstų“.
  5. 5. Kol grikiai dar šilti, įberkite šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų, išmaišykite.
  6. 6. Smulkiai sutarkuokite kietąjį sūrį ir suberkite jį į šiltą košę – maišydami leiskite jam šiek tiek ištirpti.
  7. 7. Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir minkštimą švelniai išskobkite šaukštu. Supjaustykite mažais gabaliukais arba sutrinkite iki vientisos masės.
  8. 8. Įmaišykite avokadą į grikių košę arba tiesiog patiekite šalia kaip garnyrą – abu variantai tinkami, priklausomai nuo tekstūros pageidavimų.
  9. 9. Jei norisi dar daugiau skonio – apibarstykite košę trupučiu tarkuoto sūrio ant viršaus ir keliais grūdeliais šviežiai maltų pipirų.

Atsiliepimai

Avižinių dribsnių košė su vaisiais
(7)