Silkė lietuvių virtuvėse karaliauja ir kasdienėje mityboje, ir pelnytai nepamirštama per didžiąsias metų šventes, ypač šaltuoju sezonu. Ir ne veltui! Silkė ne tik dažnai taupus ir skanus bet ir maistingas pasirinkimas - joje gausu vitamino D (ypač reikalingo lietuviams žiemą), B12, naudingo nervinei sistemai.
Atrinkome mūsų mėgstamiausius šventiškus ir kasdieniškus silkės receptus ir dalinamės su Jumis!
Silkės mišrainė su burokėliais ir pupelėmis - ši švelni ir spalvinga silkės mišrainė su burokėliais ir pupelėmis išsiskiria subalansuotu skoniu bei šviežumu. Silkė puikiai dera su švelniai salstelėjusiais burokėliais, o pupelės praturtina patiekalą tekstūra. Visiškai klasikinis ir visiems pažįstamas silkės ir burokėlių derinys šįkart praturtintas pupelėmis. Jos suteikia papildomo sotumo ir yra puikus baltymų šaltinis. Mišrainė skani ir viena, bet galima šalia patiekti ir tamsios duonos riekelę. Šis receptas tinka Kūčioms - pasižymėkite!
Šis išskirtinis užkandis, jungiantis sūrų silkės skonį su gaiviais obuolių ir daržovių natomis, yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta netradicinius skonių derinius. Nustebinkite svečius efektingai atrodančiu užkandžiu. Ingredientai gali būti naudojami ir salotoms paruošti. Tereikia visus naudojamus produktus supjaustyti maždaug vienodo dydžio gabaliukais ir, pagardinus majonezu, sumaišyti ir patiekti. SILKĖS MIŠRAINĖ SU MARINUOTAIS PIEVAGRYBIAIS, MORKOMIS IR KUKURŪZAIS
Silkės mišrainė su pievagrybiais - ši mišrainė sukuria puikų skonio balansą iš gaivių daržovių ir pikantiškos silkės. Šaldytuve palaikyta mišrainė dar labiau atsiskleidžia – visi skoniai puikiai persipina ir sukuria subalansuotą, užkandžiui ar šventiniam stalui tinkantį patiekalą. Labai gardi ir gaivi mišrainė, kuri tinka tiek mėgautis pietums ar vakarienei, tiek puikiai tiks patiekti ant šventinio stalo. Valgykite vieną ar patiekite kartu su kitais patiekalais.
Dar viena puiki idėja modernesniam Kūčių stalui, išlaikant tradicijas netiekti kiaušinių ir pieno produktų! Paprastas, greitai paruošiamas užkandis. Keptų batatų saldumas puikiai dera su silkės sūrumu. Užkandį papildomai pagardinti galima smulkintais kaparėliais ar mažais gabalėliais pjaustytu raudonuoju svogūnu, taip pat tiks smulkiai kapotos šviežios petražolės.
Žiemos šventės tiesiog neįsivaizduojamos be tradicinės silkės pataluose! Tikriausiai daugelis šeimininkų ir šeimininkių turi savo pamėgtą receptą ar mažą paslaptėlę, kas jų silkę pataluose paverčia itin skania. O jeigu dar neatradote savo mėgstamiausio recepto dalinamės šiuo klasikiniu ir visuomet puikiai pavykstančiu.
Tai klasikinis ir maistingas patiekalas, tinkantis tiek kaip užkandis, tiek kaip pagrindinis patiekalas, ypač patrauklus dėl paprasto paruošimo ir subalansuoto skonių derinio. Bulvės, marinuoti agurkėliai ir silkė susijungia į tobulą skonių derinį. Greita, paprasta, skanu. Patiekalą galima papildyti smulkintais raudonaisiais svogūnais ar įdėti šaukštą kitą majonezo. Versija be pieno produktų ir kiaušinių (kaip ir aprašyta originaliame recepte) galėtų būti puiki idėja patiekti šventiniam Kūčių stalui.
Gaivus ir subtiliai pikantiškas užkandis stilingam patiekimui ant šventinio stalo. Patiekiamas kaip bokštelis, užkandis įgauna elegantišką išvaizdą ir tampa puikia stalo puošmena, idealiai tinkantis tiek kasdieniam, tiek šventiniam vaišių stalui, jei skubate, galima ir tiesiog sumaišyti kaip salotas.
Silkės ir bulvių užkandis su varške - kiek netikėtai skambantis derinys, kuris jus nustebins puikiu skoniu. Orkaitėje kepti bulvių griežinėliai tampa traškūs išorėje ir minkšti viduje. Jie puikiai derinami su švelnia varškės mase, pagardinta česnaku ir krapais, bei sūria silke. Geriausia, kad ingredientai visai neįmantrūs, o užkandis pavyksta vertas tapti šventinio stalo pažiba.
Šis receptas su bulvių krepšeliais ir silkės įdaru puikiai dera prie tradicinių lietuviškų skonių. Šis patiekalas tinka kaip užkandis šventėms ar šeimos pietums, nes jis atrodo elegantiškai ir patraukliai lėkštėje. Naujas patiekimo variantas visiškai klasikiniam duetui - silkei su bulvėmis. Gardu, gaivu ir paprasta paruošti.
Lieka vis mažiau laiko iki pačių gražiausių metų švenčių - siūlome išbandyti visiems pažįstamą silkę pataluose kitaip. Dailiai atsipjauna bei patogu įsidėti gabaliuką į lėkštę. Išmėginkite!
Taip paruoštos silkės norėsis įsidėti dar ir dar šiek tiek. Tai puikus receptas Kūčių vaišėms. Išbandę tokį silkės paruošimą norėsite jį kartoti kasmet.
Genialumas slypi paprastume! Jeigu turite galimybę nusipirkti silkių su galvomis ir mėgstate gaminti, šis receptas kaip tik jums. Šitaip silkę galite pasiruošti kelias dienas prieš Kūčias. Labai skanu tiekti su virtomis bulvėmis.
Receptas tikriems silkės gerbėjams. Keli paprasti priedai ir silkės salotos paruoštos - obuoliais suteikia traškumo ir gaivumo, o porai šiek tiek pikantiško skonio. Gardu tiekti su duonos riekele.
Ši klasikinė bulvių ir silkės mišrainė – sotus ir tradiciškas užkandis, idealus tiek šventėms, tiek kasdieniam stalui. Kiekvienas kąsnis praturtintas švelnių bulvių, rūgščių raugintų agurkų ir švelnių žaliųjų žirnelių deriniu, kurie puikiai papildo sūrios silkės gabalėlius. Pagaminkite šias salotas pietums sau ar šventiniam stalui, tikrai joks silkės mėgėjas nebus nuviltas.
Labai paprasti ingredientai gardžiai paprastos ar Kūčių vakarienė stalui. Kepintos morkos, obuoliais ir marinuoti pievagrybiai puikiai dera su silke. Jei parduotuvėje marinuotų pievagrybių nerasite, galite rinktis šviežius ir apkepinti kartu su morkomis.
Smulkiai sutarkuoti burokėliai suteikia spalvingą ir saldžiarūgštį pagrindą, kuris dera su sūrios silkės skoniais. Plonai supjaustyti svogūno griežinėliai prideda lengvo aitrumo, o agurkų juostelės – gaivumo ir traškesio. Ši kompozicija ant duonos riekelės atrodo labai elegantiškai, o ingredientai dera tarpusavyje ne tik skoniu, bet ir išvaizda.
Mišrainė "Lapės kailis" su silke yra nuostabus patiekalas, kuris gali papuošti kiekvienų namų Kūčių stalą. Atrodo itin patraukliai, ir yra labai skanus. Paragaujame jau dabar, kad nuspręstume, ar norisi tokią mišrainę įtraukti į savo šventinį valgiaraštį! Jeigu rinksitės veganišką majonezą, tiks tiekti ir per Kūčias.
Močiutės išmintis byloja, kad silkę reikėtų palikti šaldytuve bent parai, kad skoniai susijungtų, tačiau ji puikiai tinka ir iškart po paruošimo. Šis patiekalas puikiai tiks ir kaip užkandis šventėms, ir kaip kasdienis užkandis. Kad morkos, svogūnai ir paprikos įgautų tikrą skonį, troškinant daržoves, jas kepkite ant vidutinės ugnies. Neperkepkite pievagrybių, kad jie liktų sultingi ir neprarastų savo natūralaus skonio.