Brandintas džiovintų vaisių ir riešutų pyragas – tai ypatingas desertas, kuris puikiai tinka šventiniam stalui ar žiemos vakarams. Pyragas ruošiamas iš džiovintų abrikosų, razinų, slyvų, spanguolių ir įvairių riešutų, tokių kaip migdolai ir lazdyno riešutai, kurie suteikia intensyvaus skonio bei tekstūros. Džiovinti vaisiai iš anksto brandinami brendyje, kuris desertui prideda gylio, sodrumo ir malonaus aromato. Brandinimo metu pyragas švelniai laistomas brendžiu, kad jis būtų drėgnas ir prisigertų skonio. Ilgiau išlaikytas, šis pyragas tampa dar turtingesnis – skonio sluoksniai susilieja, o tekstūra tampa ypatingai minkšta. Puikiai derės su arbata ar kava. Toks pyragas daugeliui yra neatsiejama šv. Kalėdų dalis.
Autorės komentaras - pyragas, kuriam paruošti reikia dėmesio, meilės ir kantrybės. Labai svarbu pyragą suvynioti taip, kad nepatektų oro į vidų, nes tuomet pyragas gali supelyti. Brandinkite tiek savaičių, kiek spėsite. Jis skanus ir sodrus būna jau ir po 3 savaičių brandinimo.
Iš nurodyto produktų kiekio galima daryti du mažesnius pyragus arba vieną didesnį. Kepant pyragą stebėti, kadangi priklausomai nuo orkaitės galutinė kepimo trukmė gali kisti.