Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių ir riešutų pyragas

2024-11-15 Autorius Vaida Bučinskienė

Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių ir riešutų pyragas
Brandintas džiovintų vaisių ir riešutų pyragas – tai ypatingas desertas, kuris puikiai tinka šventiniam stalui ar žiemos vakarams. Pyragas ruošiamas iš džiovintų abrikosų, razinų, slyvų, spanguolių ir įvairių riešutų, tokių kaip migdolai ir lazdyno riešutai, kurie suteikia intensyvaus skonio bei tekstūros. Džiovinti vaisiai iš anksto brandinami brendyje, kuris desertui prideda gylio, sodrumo ir malonaus aromato. Brandinimo metu pyragas švelniai laistomas brendžiu, kad jis būtų drėgnas ir prisigertų skonio. Ilgiau išlaikytas, šis pyragas tampa dar turtingesnis – skonio sluoksniai susilieja, o tekstūra tampa ypatingai minkšta. Puikiai derės su arbata ar kava. Toks pyragas daugeliui yra neatsiejama šv. Kalėdų dalis.

Autorės komentaras - pyragas, kuriam paruošti reikia dėmesio, meilės ir kantrybės. Labai svarbu pyragą suvynioti taip, kad nepatektų oro į vidų, nes tuomet pyragas gali supelyti. Brandinkite tiek savaičių, kiek spėsite. Jis skanus ir sodrus būna jau ir po 3 savaičių brandinimo. 
Iš nurodyto produktų kiekio galima daryti du mažesnius pyragus arba vieną didesnį. Kepant pyragą stebėti, kadangi priklausomai nuo orkaitės galutinė kepimo trukmė gali kisti. 

Ingredientai

    • Džiovinti vaisiai: 800 g (spanguolės, razinos, slyvos, abrikosai ir kt.)
    • Riešutai: 200 g (migdolai, lazdynų riešutai)
    • Brendis: 200 ml
    • Miltai: 250 g
    • Kepimo milteliai: 2 arb. š.
    • Sviestas: 250 g
    • Rudasis cukrus: 200 g
    • Kiaušiniai: 4 vnt.
    • Apelsinas: 1 vnt. 
    • Citrina: 1 vnt. 
    • Cinamonas: 0,5 arb. š. 
    • Brendis: papildomai apie 150 ml sulaistymui vėliau

    Recepto paruošimas

  1. 1. Visus džiovintus vaisius pasmulkinti nedideliais gabaliukais. Slyvas ir abrikosus pjaustyti smulkiau, razinų galima ir nesmulkinti, jeigu jos nėra didelės. Viską sudėti į didelį dubenį.
  2. džiovinti vaisiai dubenyje
  3. 2. Riešutus sukapoti, kad nebūtų labai didelių gabalėlių ir sudėti prie džiovintų vaisių.
  4. smulkinti riešutai
  5. 3. Į dubenį supilti 200 ml brendžio.
  6. supiltas brendis
  7. 4. Viską labai gerai išmaišyti ir uždengus rankšluostėliu palikti per naktį, kad išbrinktų.
  8. vaisiai ir riešutai uždengti
  9. 5. Kitą dieną metas kepti pyragą. Svarbu orkaitę įkaitinti iš anksto, kad spėtų pasiekti tinkamą temperatūrą. Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros.
  10. 6. Į plakimo dubenį sudėti kambario temperatūros sviestą.
  11. sviestas dubenyje
  12. 7. Prie sviesto suberti rudąjį cukrų. Labai gerai išplakti, kol sviestas pabals ir tūris padidės.
  13. rudasis cukrus subertas
  14. 8. Tuomet į dubenį įmušti kiaušinius ir dar kartą viską išplakti, kol kiaušiniai įsimaišys.
  15. įmušti kiaušiniai
  16. 9. Į sviesto ir kiaušinių masę sudėti nutarkuotas apelsino ir citrinos žieveles.
  17. citrusų žievelės
  18. 10. Galiausiai į nedidelį dubenį suberti miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Išmaišyti.
  19. sausi produktai
  20. 11. Miltų mišinį supilti į sviesto ir kiaušinių masę ir išplakti, kol gausis tiršta, vientisa tešla.
  21. išplakta tešla
  22. 12. Į išbrinkusius vaisius ir riešutus išspausti vieno apelsino sultis ir išmaišyti.
  23. apelsino sultys išspaustos
  24. 13. Tuomet vaisius ir riešutus pamažu įmaišyti į paruoštą tešlą. Kiek lengviau tai padaryti vaisius dedant po truputį. Svarbu gerai išmaišyti, kad neliktų sausų vaisių ir riešutų.
  25. sumaišytas pyragas
  26. 14. Kepimo formą ištepti sviestu ir ištiesti kepimo popieriumi. Dugną ir šonus ištiesti atskiromis juostomis, kad vėliau pyrago šonai iškeptų tolygiai.
  27. forma ištiesta kepimo popieriumi
  28. 15. Į paruoštą kepimo formą sudėti pyrago masę, išlyginti paviršių. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 140 C temperatūros ir dėti kepti pyragą. Jis keps apie 1 - 1,5 val., priklausomai nuo pyrago dydžio.
  29. 16. Iškepusiam pyragui leisti pilnai atvėsti ant grotelių.
  30. 17. Atvėsusį pyragą aptepti brendžiu. Nereikia stipriai šlapinti, bet paviršius palietus turi jaustis drėgnas.
  31. pyragas aptepamas brendžiu
  32. 18. Tuomet pyragą pirmiausia suvynioti į kepimo popierių. Vynioti tvirtai.
  33. pyragas suvyniotas kepimo popieriuje
  34. 19. Tuomet tvirtai suvynioti į sluoksnį, o dar geriau du sluoksnius folijos.
  35. suvyniota į foliją
  36. 20. Ir galiausiai suvynioti į maistinę plėvelę. Labai svarbu suvynioti tvirtai, kad į vidų visiškai nepapultų oro.
  37. suvyniota į maistinę plėvelę
  38. 21. Taip suvyniotą pyragą padėti į tamsią vietą bręsti.
  39. 22. Po savaitės pyragą atsargiai išvynioti ir vėl aptepti brendžiu. Vėlgi, pyragas palietus turi jaustis drėgnas. Sudrėkinus vėl suvynioti į visus sluoksnius ir vėl padėti į tamsią vietą toliau bręsti.
  40. po savaitės drėkinamas pyragas
  41. 23. Praėjus dar savaitei vėl pyragą reikia sudrėkinti brendžiu.
  42. po dviejų savaičių drėkintas pyragas
  43. 24. Taip drėkinti reikia kas savaitę tiek kartų, kiek savaičių norima brandinti pyragą. Savaitę iki valgymo drėkinti nebereikia.
  44. 25. Praėjus nuo 3 iki 6 savaičių, pyragą jau galima valgyti. Skanaus :)
  45. paruoštas pyragas
    )
Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių ir riešutų pyragas
Receptų autorė Vaida Bučinskienė
Sveiki kalėdiniai sausainiai
(1)
Orkaitėje kepta kiaulienos sprandinė su daržovemis
(3)