Greiti žemaičių blynai su mėsa

Autorius apie receptą

Greiti žemaičių blynai su mėsa – tai sotus, tradicinis lietuviškas patiekalas, kurį itin mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai. Šis receptas kilęs iš Žemaitijos regiono, garsėjančio paprastais, bet labai skaniais patiekalais. Žemaičių blynai išsiskiria tuo, kad jų tešla gaminama iš virtų bulvių, o viduje slepiasi gardus mėsos įdaras. Šis receptas išsiskiria savo greitu paruošimu, tad puikiai tiks ne tik savaitgalio pietums, bet ir darbo dienos vakarienei, kai norisi kažko sotaus ir naminio. 

Nors mano versijoje įdarui naudojama virta vištiena, tačiau galima eksperimentuoti ir su kitomis mėsos rūšimis. Taip pat, jei mėgstate daržovių įdarą – šis patiekalas gali būti lengvai pritaikytas vegetariškai versijai. Gaminimo procesas nesudėtingas, tačiau rezultatas tikrai džiugins – traškus išorėje, minkštas viduje blynas su kvapniu įdaru. 

Šie žemaičių blynai ypač tinka užšaldymui – paruoštus blynus galima laikyti šaldiklyje ir prireikus greitai iškepti. Tai itin patogu užimtiems žmonėms ar šeimoms su vaikais. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje vištienos ketvirčių galima naudoti maltą kiaulieną, jautieną ar kalakutieną – visos šios mėsos puikiai tinka žemaičių blynų įdarui.
  • Krakmolą galima keisti bulvių miltais arba kukurūzų krakmolu.
  • Paprastus kvietinius miltus galima pakeisti speltų ar ryžių miltais, jei laikotės specifinės dietos.
  • Džiovintus krapus galima keisti šviežiais smulkintais petražolėmis ar svogūnų laiškais.
  • Vištienos sultinį galima panaudoti sriubai ar padažui prie blynų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bulves virkite su lupenomis – taip jos išlaiko mažiau vandens ir bus tvirtesnės tešlai.
  • Svogūnus kepkite iki aukso spalvos – tai sustiprins jų skonį ir kvapą.
  • Rankas nuolat drėkinkite vandeniu – taip lengviau formuosite blynus ir tešla nelips prie delnų.
  • Blynus kepkite ant vidutinės ugnies – per aukšta ugnis gali sudeginti paviršių, o vidus liks neiškepęs.
  • Iškeptus blynus patiekite su grietine, jogurtiniu padažu arba šviežiomis daržovėmis.

Ingredientai

    ~10 vnt.
    • Virtos bulvės su lupenomis: 10 vnt.
    • Krakmolas (bulvių arba kukurūzų): 3 šaukštai
    • Kvietiniai miltai: 3 šaukštai
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Virti vištienos ketvirčiai (be kaulo): 3 vnt.
    • Svogūnas: 1 didelis
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Džiovinti krapai: 1 šaukštelis
    • Aliejus (kepimui): pagal poreikį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia reikėjo išvirti bulves. Jas kruopščiai nuplovus, dėjau į puodą ir viriau su lupenomis, kol tapo minkštos (apie 25–30 min.). Tada bulves nusunkiau, leidau joms atvėsti ir nulupau.
  2. 2. Kol bulvės vėso, ėmiausi vištienos. Į puodą sudėjau vištienos ketvirčius, užpyliau vandeniu, pagardinau druska ir mėgstamais prieskoniais. Viriau apie 40 minučių, kol mėsa tapo visiškai minkšta. Išvirtą vištieną išėmiau, atvėsinau ir nuėmiau nuo kaulų.
  3. 3. Mėsą sumaliau mėsmale, kad būtų vientisa įdaro tekstūra.
  4. 4. Smulkiai supjausčiau svogūną ir kepinau jį keptuvėje ant vidutinės ugnies su trupučiu aliejaus, kol įgavo švelnią auksinę spalvą (apie 5–7 minutes).
  5. 5. Pakepintą svogūną sumaišiau su malta vištiena – taip paruošiau įdarą.
  6. 6. Nuluptas bulves taip pat sumaliau mėsmale – jos tapo biria mase.
  7. 7. Į bulvių masę įmušiau 2 kiaušinius, įbėriau druskos, pipirų, džiovintų krapų, subėriau krakmolą ir miltus. Viską kruopščiai išminkiau rankomis, kol susiformavo vientisa, minkoma masė.
  8. 8. Rankas sudrėkinau vandeniu, paėmiau gabalėlį bulvių masės, suformavau kamuolėlį, kurį suplojau į delne ploną blyno formą. Į vidurį dėjau šaukštą įdaro, blyno kraštus atsargiai užlenkiau ir užspaudžiau. Suformavau ovalų žemaičių blyną.
  9. 9. Taip suformavau visus blynus. Iš nurodyto kiekio gavosi 10 vidutinio dydžio blynų.
  10. 10. Į keptuvę įpyliau aliejaus ir kaitinau iki vidutinės temperatūros. Dėjau blynus ir kepiau po kelis vienu metu, kol abi pusės tapo gražiai apskrudusios – apie 4–5 minutes kiekvienai pusei. Apversdavau tik tuomet, kai viena pusė jau buvo tvirtai apskrudusi.
  11. 11. Iškepusius blynus dėjau ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
  12. 12. Patiekiau su grietine, bet puikiai tinka ir su natūraliu jogurtu ar lengvu česnakiniu padažu.
  13. 13. Jeigu nenorite kepti visų blynų iš karto – galite apvolioti juos džiūvėsėliuose ir užšaldyti. Užšaldytus blynus tiesiog iškepkite, kai prireiks.

Atsiliepimai

Saulės šviesa

Aš vietoje maltos virtos mėsos faršą apkepiau, dejau truputį sviesto į keptuvę
Atsakyti
Mažieji kukurūzų blyneliai
(4)
Nesaldus lietinių blynų tortas - su pievagrybiais ir mėsa (šonine)
(2)
Lietiniai blynai su varške
(11)