Makaronai su rūkytais lašinukais ir pomidorų pasta

Autorius apie receptą

Šis gardus ir sotus patiekalas yra puikus pasirinkimas, kai norite greitai ir skaniai pamaitinti visą šeimą. Rūkyti lašinukai suteikia patiekalui gilų, sodrų skonį, o pomidorų pasta papildo jį gaiviu rūgštelėjimu. Šis patiekalas primena tradicinį itališką pastą "Amatriciana", tačiau turi lietuvišką charakterį dėl kaimiškų rūkytų lašinukų naudojimo vietoje itališkos panšetos.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje kaimiškų rūkytų lašinukų galite naudoti šoninę, rūkytą kumpį ar net šalto rūkymo dešrą
  • Jei neturite pomidorų pastos, galite naudoti šviežius pomidorus (4-5 vidutinio dydžio), pomidorų padažą arba konservuotus, smulkintus pomidorus. 
  • Vietoje svogūnų laiškų tinka paprastas svogūnas arba šalotinis svogūnas. 
  • O jei neturite visų išvardintų prieskonių, galite naudoti tik vieną ar du iš jų, arba pakeisti juos itališkais žolelių mišiniais. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Norint pasiekti geriausią rezultatą, makaronus virkite al dente – taip išlaikysite jų tekstūrą ir skonį. 
  • Taip pat svarbu palikti šiek tiek makaronų virimo vandens – jį galite įpilti į padažą, jei jis taptų per tirštas. 
  • Dar vienas patarimas – prieš sudedant makaronus į padažą, leiskite jiems šiek tiek nuvarvėti, bet ne visiškai išdžiūti. Drėgni makaronai geriau sugeria padažo skonį. 
  • Norint gauti dar sodresnį skonį, į padažą galite įdėti šaukštą sviesto arba grietinėlės. 

Ingredientai

    • Makaronai: 250 g (pusė pakelio mėgstamų makaronų) 
    • Kaimiški rūkyti lašinukai: 200 g (jei lašinukai kokybiškai, nereikės nei druskos)
    • Pomidorų pasta: 4 šaukštai 
    • Svogūnų laiškai: 1 ryšelis 
    • Malti juodi pipirai: pagal skonį 
    • Bazilikas: 1 šaukštelis (džiovintas) arba keletas šviežių lapelių 
    • Raudonėlis: 1 šaukštelis 
    • Petražolės: keletas šakelių 
    • Druska: pagal skonį 
    • Aliejus: 2-3 šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite užkaitindami didelį puodą su vandeniu. Kai vanduo užvirs, įberkite druskos pagal skonį ir įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Suberkite makaronus ir virkite juos pagal pakuotės nurodymus, kol jie taps al dente.
  2. 2. Tuo metu, kai makaronai verda, paruoškite skanų padažą. Smulkiai supjaustykite kaimiškus rūkytus lašinukus ir dėkite juos į įkaitintą keptuvę. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol lašinukai pradės skleisti savo aromatingus riebalus.
  3. 3. Kai lašinukai jau bus apskrudę, į keptuvę sudėsite smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus. Maišydami juos pakepinsite kartu su lašinukais apie 2 minutes, kol svogūnai suminkštės.
  4. 4. Toliau į keptuvę įdėkite kelis kupinus šaukštus pomidorų pastos. Pagardinkite patiekalą maltais juodais pipirais, džiovintu arba šviežiu baziliku, raudonėliu ir smulkintomis petražolėmis. Viską gerai išmaišius, padažą pakepinkite dar 3-4 minutes, kad prieskoniai atskleistų savo skonio savybes.
  5. 5. Išvirusius makaronus nukoškite, tačiau pasilikite apie pusę puodelio makaronų virimo vandens. Makaronus iš karto sudėkite į keptuvę su paruoštu padažu.
  6. 6. Viską kruopščiai išmaišius, patiekalą palaikykite ant vidutinės ugnies dar kelias minutes, kad nereikalingas vanduo nugaruotų, o makaronai gerai sugertų padažo skonį. Jei padažas atrodo per tirštas, įpilkite šiek tiek pasiliktojo makaronų virimo vandens.
  7. 7. Pabaigus gaminti, patiekalą papuoškite šviežiomis petražolėmis ir, jei mėgstate, tarkuotu parmezano sūriu.

Atsiliepimai

Laura P.

Su kaimiškais lašinukais gavosi puikiai, nereikėjo nei žiupsnelio druskos įdėti. Gaminsim vėl.
Atsakyti
Makaronų salotos su lašiša
(6)
Įdaryti makaronai su kalakutiena
(1)
Pilno grūdo makaronai su vištiena
(1)