Sausainiai su uogiene ("Linzer Cookies")

Autorius apie receptą

Sausainiai su uogiene, dar žinomi kaip "Linzer Cookies", yra klasikinis austrų konditerijos šedevras, kilęs iš Linco miesto Austrijoje. Šie elegantiški, trapūs sausainiai su migdolų ir citrusinių vaisių prieskoniais bei ryškiu uogienės sluoksniu viduryje yra ne tik akiai patrauklus, bet ir nepaprastai skanus desertas. Tradiciškai jie gaminami švenčių metu, tačiau tobulai tinka bet kuriai progai ar tiesiog jaukiam vakarui su puodeliu arbatos. Tradiciškai kepami žiemos švenčių sezonu, šie sausainiai tapo populiarūs visame pasaulyje dėl savo nepriekaištingo skonio ir išvaizdos. Kiekvienas kąsnelis atskleidžia subtilų migdolų skonį, papildytą gaiviu citrinos akcentu ir saldžia uogiene. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje sviesto galima naudoti margariną, tačiau tešla gali būti minkštesnė ir mažiau traški.
  • Jei neturite migdolų miltų, galite naudoti lazdyno riešutų arba graikinių riešutų miltus, kurie suteiks kitokį, bet taip pat malonų skonį.
  • Braškių arba aviečių džemą galima pakeisti juodųjų serbentų, mėlynių, abrikosų arba slyvų uogiene, priklausomai nuo jūsų skonio prioritetų.
  • Cukraus pudrą galima paruošti namuose sumalant įprastą cukrų kavos malūnėliu, jei neturite paruoštos.
  • Citrinos žievelę galima pakeisti apelsino arba žaliosios citrinos (laimo) žievele alternatyviam citrusiniam akcentui.
  • Vietoje įprasto kvietinio miltų galima naudoti speltų miltus, kurie suteiks sausainiams riešutinį poskonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą minkykite tik tiek, kiek būtina – per ilgai minkoma tešla tampa kieta ir praranda trapumą.
  • Jei tešla per daug limpa prie kočėlo, dėkite ją tarp dviejų kepimo popieriaus lapų prieš kočiojant.
  • Prieš kepimą 10 minučių palaikykite išpjautus sausainius šaldytuve – tai padės jiems išlaikyti formą kepant.
  • Naudokite tik šaltą sviestą tešlai kočioti, kad ji būtų lengviau valdoma.
  • Berdami cukraus pudrą ant viršutinių sausainių, uždenkite sausainių pagrindus, kad neapsidulkintų.
  • Jei norite, kad sausainiai ilgiau išliktų traškūs, laikykite juos sandariai uždarytoje dėžutėje su ryžių grūdu drėgmei sugerti.
  • Geriausi rezultatai gaunami naudojant kambario temperatūros kiaušinių trynius – taip jie geriau įsimaišys į tešlą.
  • Nekelkite orkaitės temperatūros virš nurodytos – sausainiai gali greitai paruduoti ar net sudegti.

Ingredientai

    • minkštas sviestas: 225 gramų
    • kiaušinių tryniai: 2
    • cukraus pudra: 90 gramų
    • miltai: 280 gramų
    • malti migdolai: 110 gramų
    • druska: žiupsnelio
    • tarkuota citrinos žievelė: pagal skonį
    • braškių arba aviečių džemas: pagal skonį (sunaudoju ~150-200 gramų)
    • cukraus pudra

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių minkštą sviestą išplakame su cukraus pudra iki purios masės.
  2. 2. Paskui sudedame kiaušinių trynius bei gerai išmaišome. Įberiame žiupsnelį druskos, nutarkuotą citrinos žievelę bei miltus sumaišytus su migdolais. Viską gerai suminkome.
  3. 3. Padaliname masę į dvi dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę bei atšaldome maždaug 60 minučių.
  4. 4. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
  5. 5. Tuomet iškočiojame tešlą (iki 4 milimetrų storio) bei sausainių formelėmis išpjauname sausainius. Pusę sausainių naudosime kaip pagrindą, o kita pusę kaip sausainių viršų. Dėl šios priežasties pusėje sausainių išpjauname viduriukus.
  6. 6. Tada sausainius kepame maždaug 13 minučių. Iškeptus sausainius atvėsiname.
  7. 7. Jeigu džemas itin tirštas, galima jį šiek tiek pašildyti, kad būtų lengviau tepti. Ant sausainių pagrindo užtepame šiek tiek džemo, o viršutines sausainių dalis pabarstome cukraus pudra.
  8. 8. Suklijuojame sausainius bei palaukiame mažiausiai 2 valandas, kol sustings.
  9. 9. Kitą dieną sausainiai šiek tiek suminkštėja ir asmeniškai man tampa gardesni! Bet jeigu norisi trapių sausainių, tada skanaujame juos tą pačią dieną. Pasilepinam!

Atsiliepimai