Autorius apie receptą
Šie plikyti sausainiai - pyragėliai pirmiausia man visad asocijuojasi su vaikyste ir su mama. Šie sausainiai yra mano mamos mėgstamiausi. Vis prisimenu, kaip ji juos mėgo pati, nepraleisdavo progos nusipirkti jų sau prie kavos pasimėgavimui ir be abejonės man ir mano jaunėlei sesei paskanauti. Tačiau kiek esu pirkusi šiuo metu, sausainiai visada būna kieti, kažkokie beskoniai ir nei iš tolo neprimena tų senųjų gardžiųjų plikytų sausainukų. Ši priežastis ir buvo pagrindinė įkvėpėja pabandyti man pačiai iškepti šiuos skanėstus.
Tikriausiai nieko nenustebinsiu, nes manau, kad ne aš viena tokia, tačiau anksčiau visuomet galvojau, kad pasigaminti plikytus sausainius pačiai yra ilgas, sunkus, faktiškai neįmanomas darbas. O pasirodo, kad aš klydau! Plikytus sausainius - mini pyragėlius pasigaminti yra lengva, greita, paprasta, o ir be galo skanu. Gavosi kaip tik tokie, kokius juos atsimenu iš vaikystės - minkšti, saldūs ir truputėlį "šlapoki" viduje.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje įprasto sviesto galima naudoti augalinį sviestą (margarinas), jei norite paruošti veganiškus sausainius, tačiau atminkite, kad skonis gali šiek tiek keistis.
- Rudo cukraus naudojimas vietoje balto suteiks sausainiams karamelizuotą skonį ir tamsesnę spalvą.
- Galima naudoti ne tik karvės pieną, bet ir sojos ar migdolų pieną – tai puiki alternatyva laktozės netoleruojantiems žmonėms.
- Dalį kvietinių miltų galima pakeisti avižiniais – tai suteiks sausainiams išskirtinį skonį ir papildomų maistinių medžiagų.
- Jei mėgstate šokoladą, galite į tešlą įmaišyti 2-3 valgomuosius šaukštus kakavos miltelių arba smulkiai sukapoto šokolado.
- Norint suteikti sausainiams daugiau aromatų, galima pridėti 1/2 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto arba cinamono.
- Kiaušinius galima pakeisti lino sėmenų mišiniu (1 valgomasis šaukštas maltų lino sėmenų + 3 valgomieji šaukštai vandens = 1 kiaušinis) veganiškai versijai.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Verdant pieną, sviestą ir cukrų, labai svarbu nuolat maišyti, kad nesusidarytų gumuliukai ir masė neprisviltų prie puodo dugno.
- Įbėrus miltus į karštą masę, maišykite greitai ir energingai, kad susidarytų vienalytė tešla be gumuliukų.
- Prieš įmušant kiaušinius, būtinai leiskite tešlai šiek tiek atvėsti, kad kiaušiniai nesukietėtų nuo per didelio karščio.
- Kiaušinius įmuškite po vieną, kiekvieną kartą gerai išmaišydami tešlą, kad ji būtų lygi ir puri.
- Jei neturite konditerinio maišelio, galite naudoti stiprų plastikinį maišelį su nukirptu kampu.
- Kepimo skardą būtinai išklokite kepimo popieriumi arba silikonine danga, nes šie sausainiai linkę prikibti.
- Orkaitę įkaitinkite iš anksto, nes staigus karštis padeda sausainiams iškilti ir suformuoti oro kišenes viduje.
- Kepimo metu neatidarinėkite orkaitės durelių bent pirmąsias 10 minučių, kad sausainiai nesubliūkštų.
- Leiskite sausainiams visiškai atvėsti ant grotelių prieš patiekiant, taip jie išlaikys savo formą ir tekstūrą.
- Galite sausainius puošti glajumi, šokoladu arba cukraus pudra, kad jie atrodytų dar patraukliau.
Atsiliepimai