"Savoiardi" sausainiai - biskvitiniai piršteliai

2025-04-16 Autorius oSkanu.lt

"Savoiardi" sausainiai - biskvitiniai piršteliai
Savoiardi (itališkai "iš Savojos") sausainiai turi net kelis ar daugiau pavadinimų: damų piršteliai, biskvitiniai piršteliai ir panašiai. Šių sausainių paruošimą labai palengvins du įrankiai: elektrinis mikseris ir konditerinis maišelis (švirkštas). Italijoje labai dažnai naudojami "Tiramisu" pyragui, bet itin skanūs ir vieni, prie kavos puodelio. Tad nieko nelaukite ir išmėginkite šį labai gerą sausainių receptą. Pradedam! 

Galimos ingredientų alternatyvos 

Nors tradicinis "Savoiardi" receptas yra gana paprastas, galima pritaikyti keletą alternatyvų: 

  • Kiaušiniai: jei norite sumažinti cholesterolio kiekį, galite naudoti 2 didesnio dydžio kiaušinius vietoj 3 vidutinio dydžio.
  • Cukrus: galite naudoti rudą cukrų vietoje balto, tačiau sausainių spalva bus tamsesnė. Taip pat tinka kokosų cukrus, kuris suteiks lengvą karamelės prieskonį.
  • Miltai: vietoje įprastų kvietinių miltų galima naudoti universalius kvietinius miltus arba dalį miltų (apie 20 g) pakeisti kukurūzų krakmolu, kad sausainiai būtų dar puresni.
  • Vanilė: vanilės ekstraktą galima pakeisti vanilės cukrumi (1 pakelis), vanilės ankšties sėklomis arba citrinos žievelės tarkuočiais, jei norite gauti citrusinio skonio.
  • Cukraus pudra: galima naudoti ir vanilės cukraus pudrą papildomam aromatui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Labai svarbu atsargiai ir kruopščiai išplakti kiaušinių baltymus, kad jie taptų standžiomis putomis - tai užtikrins "Savoiardi" sausainių purumą.
  • Maišant tešlą rekomenduojama naudoti silikoninę mentelę ir maišyti iš apačios į viršų, kad neprarastumėte baltymuose esančio oro.
  • Jei neturite konditerinio maišelio, galite naudoti stipresnį plastikinį maišelį, kurio kampą nukirpsite.
  • Sausainius kepkite vidurinėje orkaitės lentynoje ir atidžiai stebėkite kepimo procesą - jie greitai apskrunda ir gali perkepti.
  • Iškepus sausainius, leiskite jiems visiškai atvėsti ant grotelių, kad išliktų traškūs.
  • "Savoiardi" sausainius geriausiai laikyti sandariame inde, įdėjus tarp jų kepimo popieriaus lapus, kad nesuliptų.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 80 gramų
    • miltai: 80 gramų
    • vanilė: šiek tiek
    • cukraus pudra
    • kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaušinių trynius išplakame su vienu valgomuoju šaukštu cukraus iki kol masė pabals ir padidės 2-3 kartus (maždaug 5-8 minutes užtrunka).
  2. 2. Kitame dubenyje plakame kiaušinių baltymus, kai pradės putoti, po truputį supilame likusį cukrų ir plakame toliau, kol masė sustandės.
  3. 3. Tuomet įdedame porą šaukštų išplaktų baltymų masės į trynių masę ir atsargiai išmaišome. Šitaip sudedame po truputį visus likusius baltymus, atsargiai maišydami.
  4. 4. Suberiame persijotus miltus su kepimo milteliais ir vanile ir dar kartą atsargiai viską išmaišome.
  5. 5. Dedame masę į konditerinį maišelį ir išspaudžiame maždaug 5-6 centimetrų ilgio ir maždaug 1 centimetro storumo juosteles ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  6. 6. Pabarstome cukraus pudra ir paliekame pastovėti maždaug 10 minučių.
  7. 7. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių temperatūros ir dedame kepti sausainius apie 10 minučių, bet ne ilgiau.
  8. 8. Ištraukus iš orkaitės, dar kartą pabarstome cukraus pudra ir leidžiame atvėsti. Skanaujame!
"Savoiardi" sausainiai - biskvitiniai piršteliai
"Savoiardi" sausainiai - biskvitiniai piršteliai
"Savoiardi" sausainiai - biskvitiniai piršteliai