Autorius apie receptą
Tokia žydiška kiaušinienė įprastai yra kepama aštriame pomidorų padaže bei būna pagardinta fetos arba haloumi sūriu. Tai yra tradicinis pusryčių patiekalas Izraelyje. Tokio ašaras spaudžiančio (tiems kas įprastai nemėgsta valgyti aštriai) daržovių ragu receptas bei pavadinimas, yra atkeliavęs iš berberų - Šiaurės Afrikos genčių. Tos gentys šį troškinį su kiaušiniais dar gamindavo ir su mėsa. Žydiškame patiekalo variante visai mėsos nebeliko, bet ši pusryčių kiaušinienė Izraelyje yra laikoma itin vertingu dienos startu, nes joje gausybė baltymų, o pomidoruose bei kituose troškiniui naudojamuose komponentuose labai daug antioksidantų bei įvairių naudingų vitaminų.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Alyvuogių aliejų galima keisti į avokadų aliejų arba kokosų aliejų, ypač jei norite subtilaus skonio posūkio patiekale.
- Jalapeno pipirus galima pakeisti čili dribsniais arba šviežiais raudonais čili pipirais, priklausomai nuo aštrumo pageidavimų.
- Geltonąjį svogūną galima naudoti ir raudonąjį – jis suteiks šiek tiek saldesnio skonio.
- Vietoje haloumi ar fetos galima naudoti ožkos sūrį arba net tofu, jei siekiama visiškai vengti gyvulinės kilmės produktų.
- Konservuotus pomidorus galima keisti į šviežius, nuluptus ir smulkintus pomidorus, ypač vasarą, kai švieži pomidorai būna aromatingiausi.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Jei norite ryškesnio skonio, į pomidorų padažą įberkite šiek tiek cukraus – tai subalansuos rūgštumą.
- Kiaušinius įmuškite atsargiai, kad tryniai išliktų sveiki – taip patiekalas atrodys patraukliau.
- Neperkepkite kiaušinių – trynys turėtų likti šiek tiek skystas, kad būtų galima jį gardžiai paskleisti ant duonos.
- Norint išvengti pernelyg aštraus skonio, iš jalapeno būtinai išimkite visas sėklytes.
- Prieš patiekdami shakshuką, palikite ją kelias minutes „pailsėti“ – skoniai susilieja ir tampa sodresni.\
Atsiliepimai