Virto liežuvio salotos su agurkais, kiaušiniais ir poru

2025-04-26 Autorius oSkanu.lt

Virto liežuvio salotos su agurkais, kiaušiniais ir poru
Šios salotos pasižymi neįprastu, tačiau maloniu skoniu ir tekstūra, kurią suteikia virtas jautienos liežuvis. Derinys su raugintais ir šviežiais agurkais sukuria puikų rūgštumo balansą, o porai ir kiaušiniai papildo patiekalą sotumo ir švelnumo natomis. Virto liežuvio salotos yra puikus užkandis, kurį galima patiekti su juoda duona arba kaip pagrindinį patiekalą. Salotos ypatingai gardžios, kai palaikomos šaldytuve kelias valandas, kad skoniai susijungtų ir praturtintų vieni kitus. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje jautienos liežuvio galima naudoti kiaulienos liežuvį arba virtą jautienos krūtinėlę.
  • Raugintą agurkėlį galima pakeisti marinuotais agurkėliais arba raugintais kopūstais mažesniu kiekiu.
  • Ilgavaisis agurkas gali būti pakeistas trumpavaisiu arba šiltnaminiu agurku.
  • Vietoje poro galima naudoti raudonąjį svogūną arba laiškinį svogūną.
  • Jei nemėgstate majonezo, galite naudoti graikišką jogurtą sumaišytą su trupučiu citrinos sulčių arba grietinę.
  • Papildomam skoniui galite įdėti šviežių krapų ar petražolių.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Liežuvį virkite žemoje temperatūroje, kad mėsa išliktų minkšta ir sultinga.
  • Prieš pjaustant, leiskite virtam liežuviui visiškai atvėsti - taip bus lengviau nulupti odelę ir supjaustyti.
  • Visus ingredientus pjaustykite vienodo dydžio kubeliais, kad kiekviename kąsnyje pajustumėte visus skonius.
  • Jei norite mažiau kaloringo patiekalo, naudokite lengvą majonezą arba dalį jo pakeiskite graikišku jogurtu.
  • Salotas pagaminkite iš anksto ir palaikykite šaldytuve bent 2 valandas prieš patiekimą, kad skoniai geriau susijungtų.
  • Patiekalo skonį praturtins šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Ingredientai

    • Jautienos liežuvis: 1 vidutinio dydžio (apie 600-700 g) 
    • Raugintas agurkėlis: 1 vidutinio dydžio (apie 100 g) 
    • Ilgavaisis agurkas: 1/2 vieneto (apie 150 g) 
    • Poras: 1 gabalėlis (apie 50 g, baltoji dalis) 
    • Virti kiaušiniai: 2 vienetai 
    • Majonezas: 3-4 valgomieji šaukštai 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite ruošti jautienos liežuvį. Jį reikia gerai nuplauti po šaltu tekančiu vandeniu.
  2. 2. Dėkite liežuvį į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, kad pilnai apsemtų mėsą, ir virkite ant vidutinės ugnies apie 2-3 valandas, kol liežuvis tampa minkštas.
  3. 3. Išvirus liežuvį, atvėsinkite jį šaltame vandenyje, tada nulupkite odą.
  4. 4. Tuomet supjaustykite liežuvį mažais kubeliais arba plonomis juostelėmis.
  5. 5. Virtus kiaušinius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustote vidutinio dydžio kubeliais.
  6. 6. Raugintą agurkėlį smulkiai supjaustėte kubeliais.
  7. 7. Ilgavaisį agurką nuplaunate, nulupate žievę (jei norite) ir supjaustote smulkiais kubeliais.
  8. 8. Poro baltos dalies gabalėlį kruopščiai nuplaunate ir supjaustote labai smulkiai.
  9. 9. Dideliame dubenyje sudėsite supjaustytą liežuvį, kiaušinius, raugintą agurkėlį, šviežią agurką ir porą.
  10. 10. Įdėkite majonezą ir viską atsargiai išmaišykite, stengdamiesi nesutrupinti kiaušinių.
  11. 11. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį, dar kartą švelniai išmaišykite.
  12. 12. Paruoštas salotas rekomenduojama palikti pastovėti šaldytuve mažiausiai 30 minučių, kad skoniai susijungtų.
  13. 13. Prieš patiekiant dar kartą paragaukite ir, jei reikia, papildykite prieskoniais.
Keptų grybų salotos su lazdynų riešutais
(2)