Vištiena su žirneliais, morkomis ir grietinėle

2024-11-26 Autorius Jurgittos receptai

Vištiena su žirneliais, morkomis ir grietinėle
Vištiena su žirneliais, morkomis ir grietinėle – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris sujungia švelnią vištienos mėsą su saldžiomis morkomis, gaiviais žirneliais ir kremišku grietinėlės padažu. Šis troškinys ne tik džiugina skonio receptorius, bet ir suteikia sotumo bei jaukumo jausmą. Patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms, kai norisi nustebinti artimuosius gardžiu naminiu maistu.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vištienos filė: vietoje filė galite naudoti vištienos šlaunelių mėsą, kuri yra sultingesnė ir suteikia patiekalui intensyvesnį skonį.
  • Morkos: šviežias morkas galima pakeisti šaldytomis, ypač jei norite sutaupyti laiko.
  • Žirneliai: šviežius žirnelius galima pakeisti šaldytais arba konservuotais, atsižvelgiant į sezoną ir turimus išteklius.
  • Grietinėlė: vietoje grietinėlės galite naudoti grietinę, kuri suteiks šiek tiek rūgštelės patiekalui.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Marinavimas: vištieną rekomenduojama pamarinuoti su prieskoniais ir paprika bent 30 minučių, kad mėsa įgautų daugiau skonio.
  • Padažo tirštinimas: jei norite tirštesnio padažo, į troškinį galite įmaišyti šiek tiek miltų arba kukurūzų krakmolo, ištirpinto nedideliame kiekyje šalto vandens.
  • Patiekimas: šis troškinys puikiai dera su virtais ryžiais, bulvių koše arba šviežia duona.

Kalorijos

Bendras patiekalo kalorijų kiekis yra apie 1600 kcal, taigi vienoje porcijoje yra maždaug 400 kcal. 

Ingredientai

    • Vištienos filė: 500 gramų
    • Prieskoniai vištienai: pagal skonį
    • Saldžios maltos paprikos: 1 arbatinis šaukštelis
    • Druska: žiupsnelis
    • Aliejus: šlakelis
    • Žirneliai: 200 gramų
    • Morkos: 2 vidutinio dydžio
    • Sviestas: 50 gramų
    • Miltai: 0,5 valgomojo šaukšto (nebūtina)
    • Daržovių sultinys: 1 puodelis
    • Grietinėlė: 200 mililitrų 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Vištienos paruošimas: vištienos filė supjaustykite juostelėmis. Įtrinkite prieskoniais, saldžia paprika ir žiupsneliu druskos.
  2. 2. Palikite marinuotis bent 30 minučių, kad mėsa įgautų daugiau skonio.
  3. 3. Vištienos kepimas: įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus.
  4. 4. Sudėkite marinuotą vištieną ir kepkite, kol gabalėliai taps auksinės spalvos. Išimkite vištieną iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  5. 5. Daržovių paruošimas: morkas nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais arba sutarkuokite stambia tarka.
  6. 6. Morkų troškinimas: toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą.
  7. 7. Sudėkite paruoštas morkas ir kepkite, kol jos taps minkštos ir šiek tiek karamelizuotos.
  8. 8. Sultinio pridėjimas: į keptuvę su morkomis supilkite daržovių sultinį. Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol morkos visiškai suminkštės.
  9. 9. Vištienos ir žirnelių pridėjimas: į keptuvę su morkomis ir sultiniu sudėkite anksčiau apkepintą vištieną ir žirnelius.
  10. 10. Gerai išmaišykite.
  11. 11. Grietinėlės pridėjimas: supilkite grietinėlę į keptuvę. Jei norite tirštesnio padažo, šiuo metu galite įmaišyti 0,5 valgomojo šaukšto miltų, ištirpintų nedideliame kiekyje šalto vandens.
  12. 12. Troškinkite dar 5–7 minutes, kol padažas sutirštės ir visi ingredientai susijungs.
  13. 13. Patiekimas: patiekite karštą su pasirinktu garnyru – virtais ryžiais, bulvių koše arba šviežia duona.
Keptos vištienos ir mango salotos
(1)
Aromatinga Teriyaki vištiena
(3)
Vištiena jūros dumblių lapuose
(1)
Vištienos biryani - indiškas plovas su basmati ryžiais
(3)