Kad pomidorai džiugintų derliumi, juos būtina kelis kartus per sezoną patręšti.
Trąšų galima įsigyti parduotuvėse, bet galima ir patiems pasigaminti.
Portalo worldrecipes.eu skaitytojas pasidalijo, kaip pats teigė, itin veiksmingu trąšų receptu.
Jonas Kvaputis iš Raseinių sakė, kad visi, kas tik išbandė šias itin lengvai paruošiamas trąšas, buvo maloniai nustebinti.
Tiesa, vyras neslėpė, kad šį receptą sugalvojo ne pats, o prieš kelerius metus išgirdo per vieną sodininkų laidą, kurią transliuoja viena Rusijos televizijų.
Nuo tada jo šiltnamyje pomidorai dera it pašėlę.
Pomidorų trąšų receptas:
Viskas, ko reikia, tai kepimo mielių ir šiek tiek kantrybės.
Taigi, trijų litrų talpos stiklainį pripilkite vandens (geriau šaltinio), bet nepilną.
Tuomet į jį supilkite 100 g mielių, ištirpintų šiltame vandenyje ir 0,5 stiklinės cukraus.
Stiklainį uždenkite audinio atraiža ir pastatykite ten, kur šilta.
Kartais stiklainį sujudinkite.
Tirpalas bus paruoštas, kai įvyks fermentacija.
Vieną stiklinę mišinio ištirpinkite 10 litrų vandens ir gautu skysčiu laistykite pomidorus – maždaug 1 litras vienam krūmui.
J.Kvaputis taip pomidorus tręšia tris kartus per sezoną.
4 pomidorų auginimo paslaptys: augs skanūs ir sultingi
Šiemet žadate užsiauginti gardžių naminių pomidorų savo darže?
Tuomet įsidėmėkite šiuos keturis patarimus, kurie gali tikrai praversti, auginant pomidorus.
1-a paslaptis:
daug šviesos Pomidorus privalus sodinti yra ten, kur jie gaus daug saulės šviesos.
Taip pat, pomidorai nemėgsta kamšaties.
Jiems yra geriausia pietiniuose šlaituose, apsaugotuose nuo šaltų vėjų.
2-a paslaptis:
teisingas laistymas Pomidorus privalu teisingai laistyti.
Reikia nepamiršti, kad dirvos drėgnumas po pomidoru privalo būti didelis – ne mažiau kaip 85%, o štai oro drėgnumas turi išlikti maždaug 50-60% lygmenyje.
Geriausiam efektui laistymas turėtų būti nedažnas, bet gausus.
Bet persistengti irgi blogai – drėgmės perteklius prives prie to, kad pomidorai taps vandeningesni, o tai reiškia, ir mažiau saldūs!
3-ia paslaptis:
šiltas vanduo Pomidorus privalu laistyti tik nusistovėjusiu vandeniu, pageidautina pašildytu iki 23–24 laipsnių temperatūros. Itin gerai į stovintį vandenį įdėti truputį mėšlo, komposto arba žalios augalinės masės (piktžolių).
4-a: gudrus trąšų grafikas
Tręšti privalu ankstyvoje stadijoje, o po to reikia padaryti pertrauką iki tol, kol nesusidarys užuomazgos.
Esmė yra tame, kad azotinių trąšų perteklius sukels šio proceso sulėtėjimą.
O kai užuomazgos jau susiformuoja – tuomet pirmyn, dabar trąšos tikrai bus naudingos!
Ir dar viena maža paslaptis – į vandenį laistymui galite įlašinti po 4 lašelius jodo kibirui vandens.
Laistymas tokiu vandeniu vieną kartą per savaitę padeda pomidorams tapti didesniais bei subręsti šiek tiek anksčiau!