Austriški vaniliniai Vaniliniai sausainiai Vanillekipferl - "Pasagėlės"

2021-11-17 Autorius oSkanu.lt

Austriški vaniliniai Vaniliniai sausainiai Vanillekipferl - "Pasagėlės"
Tokie nuostabūs sviestiniai Kalėdiniai, kurie kvepia, nors ir yra kilę iš Austrijos, yra be galo populiarūs daugybėje Europos šalių, ypatingai Vokietijoje ir Vengrijoje. Originalus jų pavadinimas - Vanillekipferl, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia - vaniliniai pusmėnuliai, bet mūsų šeimoje juos vadiname pasagėlėmis, nes jas labai primena šie sausainiai. Mes savo virtuvėje juos per šventes kepame jau ne vienerius metus. Ne tik prisikepame sau, bet ir dovanojame kitiems, draugus pavaišiname, nes jie tikrai fantastiškai! O pagaminti nėra sudėtinga, pamėginti tai padaryt ir jūs pagal mano pamiltą receptą. 

Ingredientai

    • miltai: 250 gramų
    • sviestas: 200 gramų
    • migdolų miltai: 100 gramų
    • cukraus pudra: 70 gramų
    • kiaušinių tryniai: 2
    • pienas: 1 valgomojo šaukšto
    • vanilinis cukrus: 1,5 arbatinio šaukštelio
    Papuošimui:
    • cukraus pudra: 100 gramų
    • vanilinis cukrus: 2 arbatinių šaukštelių

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia mažame dubenėlyje lengvai paplakame kiaušinių trynius su pienu ir vaniliniu cukrumi.
  2. 2. Padedame į šaldytuvą, kol pasiruošime kitus ingredientus.
  3. 3. Dideliame dubenyje sumaišome persijotus miltus, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų.
  4. 4. Į miltus įtarkuojame sviestą per stambią "burokinę" tarką (kuo sviestas bus šaltesnis, tuo geriau, galima prieš gaminant jį palaikyti šaldymo kameroje).
  5. 5. Šaukštu pamaišome, kad sviesto gabaliukai pasidengtų miltais, o tuomet dar pirštais viską patrupiname, kad masė imtų priminti tokius tarsi duonos trupinius.
  6. 6. Į trupinius suberiame migdolų miltus (arba smulkiai sumaltus migdolus), supilame kiaušinių trynių plakinį ir sparčiai užminkome tešlą.
  7. 7. Padaliname tešlą į dvi dalis, kiekvieną suspaudžiame į kamuolį, apvyniojame maistine plėvele ir padedame maždaug 60 minučių į šaldytuvą.
  8. 8. Kai tešla jau bus atšalusi, gnybiame nuo jos maždaug po kiaušinio dydžio gabalą ir jį tarp delnų suvoliojame į maždaug vieno centimetro storio volelį.
  9. 9. Tada volelį perpjauname į kelias dalis, kad kiekviena dalis būtų maždaug 5 centimetrų ilgio.
  10. 10. Kiekvieną tokį gabaliuką šiek tiek pakočiojame, kad gautųsi maždaug 8-9 centimetrų ilgio juostelė ir iš jos pirštais suformuojame pasagėlės formą.
  11. 11. Paruoštus sausainius dedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
  12. 12. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 10-15 minučių, kol lengvai pagelsta. Stebime, kad neperkeptų, per daug paruduoti pasagėlės neturėtų, tik lengvai pagelsti.
  13. 13. Per tą laiką, kol mūsų sausainiai kepa, dubenėlyje sumaišome cukraus pudrą ir vanilinį cukrų.
  14. 14. Kai sausainiai iškepa, leidžiame jiems 1-2 minutes atvėsti, o tuomet būtinai dar šiltus atsargiai po vieną apvoliojame cukraus pudroje ir po to pilnai atvėsiname padėję ant grotelių.
  15. 15. Kai pilnai atvėsta, laikome sandarioje dėžutėje.
  16. 16. Patarimas: Sviestas gaminant turi būti kuo šaltesnis, prieš gamindami palaikykite jį bent 1-2 valandas šaldymo kameroje.
  17. 17. Patarimas: Jei vienu kartu į kepimo skardą nesutilpo visi sausainiai, prieš dėdami naują jų partiją, įsitikiname, kad skarda pilnai atvėsusi.
  18. 18. Rekomendacija: Daugiau kalėdinių sausainių receptų rasite: Kalėdiniai sausainiai.
Kalėdiniai sausainiai be gliuteno
(1)
Kalėdiniai sausainiai be imbiero
(1)
Lėtai kepta antis
(3)
Troškinta žąsis arba antis
(3)
Orkaitėje kepti ėrienos šonkauliai
(3)