Drėgnas morkų pyragas be kvietinių miltų (be glitimo)

2025-04-29 Autorius mitybosdienorastis

Drėgnas morkų pyragas be kvietinių miltų (be glitimo)
Drėgnas morkų pyragas be kvietinių miltų - šis morkų pyragas pasižymi švelniu saldumu ir prieskonių aromatu, papildytu riešutų sviesto kremine tekstūra. Sviesto, kiaušinių ir agavų sirupo mišinys, permaišytas su smulkiai tarkuotomis morkomis, sukuria sodrų ir minkštą pagrindą. Avinžirnių miltai suteikia pyragui malonų riešutinį atspalvį, o cinamonas išryškina prieskonių šilumą. Iškeptas ir visiškai atvėsintas pyragas padengiamas lengvai saldžiu kreminio sūrio sluoksniu, kuris suteikia subtilų kontrastą. Papuoštas šviežiomis avietėmis ir juodaisiais serbentais, šis pyragas tampa ne tik skoniu, bet ir vaizdu patrauklus desertas.

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje avinžirnių miltų galima naudoti migdolų, kokosų arba grikių miltus, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad gali keistis pyrago tekstūra ir skonis.
  • Agavų sirupą galima pakeisti klevų sirupu, medumi arba kokosiniu cukrumi, jei norite kitokio saldumo atspalvio.
  • Anakardžių riešutų sviestą galima pakeisti migdolų, lazdyno riešutų arba žemės riešutų sviestu, priklausomai nuo jūsų skonio preferencijų.
  • Jei neturite sviesto arba norite veganiškos versijos, galite naudoti kokosų aliejų arba augalinį sviestą.
  • Kreminio sūrio vietoje galima naudoti graikiško jogurto ir cukraus pudros mišinį arba kokosų grietinėlę su vaniliniu cukrumi.
  • Papuošimui tinka įvairios uogos – vietoje aviečių ir juodųjų serbentų galima naudoti braškes, mėlynes arba vyšnias.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Morkas rekomenduojama tarkuoti smulkia tarka, taip jos geriau suteiks drėgmės ir skonio pyragui.
  • Prieš dedant į tešlą, galima lengvai nuspausti sutarkuotas morkas, jei jos per daug vandeningos.
  • Kepant pyragą, pirmąsias 20 minučių neatidarykite orkaitės durelių, kad pyragas tolygiai pakiltų.
  • Norint patikrinti, ar pyragas jau iškepęs, įdurkite medinį pagaliuką į vidurį – jei ištrauktas jis lieka sausas, pyragas jau paruoštas.
  • Prieš aptepant kreminiu sūriu, būtinai leiskite pyragui visiškai atvėsti, kitaip kremas gali ištirpti.
  • Pyragą geriausia laikyti šaldytuve, ypač jei patiekalo viršus apteptas kremu – taip jis išliks šviežias iki 3–4 dienų.
  • Papildomam aromato intensyvumui galite į tešlą įdėti tarkuoto apelsino arba citrinos žievelės.
  • Norint suteikti daugiau tekstūros, į tešlą galima įmaišyti smulkiai kapotų graikinių riešutų arba razinų.

Ingredientai

    • Sviestas: 70 g (kambario temperatūros)
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Agavų sirupas: 3 valg. š. (ar kitas saldiklis)
    • Morkos: 2 vnt. (smulkiai tarkuotos)
    • Kepimo milteliai: 1 arb. š.
    • Cnamonas: 0.5 arb. š.
    • Anakardžių riešutų sviestas: 1 valg. š.
    • Avinžirnių miltai: 70 g
    Kremui ir papuošimui:
    • Kreminis sūris: 100 g
    • Cukraus pudra: 2 valg. š.
    • Avietės: saujelė
    • Šaldyti juodieji serbentai: saujelė

    Recepto paruošimas

  1. 1. Garų vonelėje išlydyti sviestą ir jį šiek tiek atvėsinti.
  2. 2. Prie sviesto mušti kiaušinius, supilti agavų sirupą, sudėti riešutų sviestą ir viską gerai išmaišyti.
  3. 3. Morkas smulkiai sutarkuoti ir suberti į paruoštą masę. Permaišyti.
  4. 4. suberiame smulkiai tarkuotas morkas, permaišome, dedame kepimo miltelius, cinamoną ir avinžirnių miltus, išmaišome ir supilame į kepimo formą
  5. 5. Į tą patį dubenį suberti avinžirnių miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Užmaišyti tešlą.
  6. 6. Pasirinktą kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi ir supilti paruoštą masę.
  7. 7. Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros ir pyragą kepti apie 35 min. Patikrinti mediniu pagaliuku ar iškepė.
  8. 8. Glajui kreminį sūrį gerai išmaišyti su cukraus pudra ir aptepti pyrago viršų.
  9. 9. Papuošti avietėmis ir juodaisiais serbentais.
  10. 10. Pjaustyti ir skanauti!
Drėgnas morkų pyragas be kvietinių miltų (be glitimo)
Drėgnas morkų pyragas be kvietinių miltų (be glitimo)
Recepto autorius mitybosdienorastis