1. Pirma taisyklė: Esmė yra proporcijose. Vandens VISADA naudojame dvigubai. Ne iš akies dvigubai, o labai tiksliai.
2. Antra taisyklė: Ruošiame grikius trimis etapais: užvirinkite, virkite ant mažos ugnies uždengtame puode, šutinkite.
3. Trečia taisyklė: Jokiu būdu negalite kruopų maišyti, kilnoti dangčio, ar dar įpilti vandens.
4. Iš pradžių atsimatuokite puodelį kruopų. Perplaukite kokiais dviem-trim vandenimis. Iškilusius nešvarumus arba juodulius išmeskite.
5. Tuomet užpilkite dvigubu kiekiu šalto vandens bei užvirinkite ant aukštos temperatūros. Kol užverda, dar galite pamaišyti, nugriebti putas, jei tokių atsiranda.
6. Tada vandeniui užvirus, puodą sandariai uždengiame, sumažiname ugnį iki mažos bei verdame lygiai 12 minučių. Jokių dangčio kilnojimų ar maišymų. Jei dar įpilsite vandens, košė pavirs į "pliurzę".
7. Išverdame kiaušinius. Vienai lėkštei grikių aš naudoju vieną stambiai kapotą kietai išvirtą kiaušinį. Taigi galima virti 4 arba 5 vnt. Priklausomai nuo to, ar juos mėgstate.
8. Svogūnus stambiai supjaustome: puslankiais arba stambiais kubeliais. Apkepiname aliejuje, kol gražiai pagels.
9. Kol čia viską pasiruošite, košė turėtų jau būti išvirusi. Atidengusios dangtį, vandens jau neturėtų būti. Padruskiname, atsargiai pamaišome. Dabar košę paliekame šusti dar maždaug penketą minučių. Galima puodą uždengti rankšluosčiu.
10. Man pačiai verdant pagal šias taisykles košė gaunasi itin skani, biri ir neprisvyla. Tiekiame su šaukšteliu sviesto, pakepintais svogūnais bei kiaušiniu. Matysite, kaip kiekvienas grūdelis gaunasi atskiras, purus ir skanus.:)
sima
Naudingas
(22)
labai skanu,senai taip darau tik nededu kiaušinių
Atsakyti
Nijolė
Naudingas
(20)
Taip ir verdu grikius. Bet su kiaušiniu,,,, gal ir anūkėms patiks, nebėgs iš virtuvės😀
Atsakyti
Antanas Puzaras
Naudingas
(19)
Grikius megstu, reikes isbandyti si recepta, tik kiausinis man nelabai.
Atsakyti
Pabandykit apkepti sausoj keptuvej grikius ir viska toliau taippat..skonis super
Atsakyti
Jolanta
Naudingas
(3)
Mano mama taip virdavo grikiu kose. Labai skanu.
Atsakyti
Onute
Naudingas
(1)
Grikių košė su kepintomis morkomis, svogūnais ir grybais, gaunasi puikus skonis.
Atsakyti
Laima
Naudingas
(2)
O aš verdu taip: Iš vakaro nuplaunu ir įpilu labai nedaug vandens - tiek, kad vos vos apsemtų. Ryta grikiai būna išbrinkę, bet tvirti ir sausi. Tada pasūdau, įdedu sviesto ir gerokai apkepinu. Sviestas įsigeria į grikius. Ir tik tada užpilu šiek tiek vandens ir paverdu, kol grikiai suminkštėja. Jei dar yra laiko, galima apsukti rankšluosčiu ir palaikyti. Tai paprasčiausias receptas. O galima apkepant su sviestu gana gausiai įtarkuoti morkų, įpjaustyti pamirkytą džiovintą baravyko galvutę.. Skanaus!
Atsakyti
Milda
Naudingas
(0)
Su kiaušiniais tai visai blogas derinys. Čia ligoninės maistas...
Atsakyti
sima
Atsakyti
Nijolė
Atsakyti
Antanas Puzaras
Atsakyti
Albina Ežerskienė
Atsakyti
Audronė Jurkšaitienė
Atsakyti
Birutė
Atsakyti
undefined
Valė
Vida🥰
Irena
Atsakyti
Jura Nesvarbi
Atsakyti
Sigita
Atsakyti
Jolanta
Atsakyti
Onute
Atsakyti
Laima
Atsakyti
Milda
Atsakyti