Kavos tortas su biskvitu ir šokoladiniu glajumi

2024-09-12 Autorius Saldu/sūru

Kavos tortas su biskvitu ir šokoladiniu glajumi
Kavos tortas su biskvitu ir šokoladiniu glajumi – tai tikras skanėstas kavos ir šokolado mėgėjams. Tortas, kuriame derinamos intensyvios kavos ir šokolado natos su švelniais maskarponės sūrio putėsiais, primena populiarųjį Tiramisu. Šio deserto gamybos procesas yra subtilus ir reikalauja laiko, tačiau galutinis rezultatas to vertas. Šis tortas ne tik skanus, bet ir ypatingas savo tekstūra – švelnūs biskvito sluoksniai puikiai dera su kavos putėsiais ir šokoladiniu glajumi.

Pagrindinis šio recepto ingredientas – kava. Kava yra puikus antioksidantų šaltinis, kuris padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme. Be to, kavoje esantis kofeinas gali padėti padidinti budrumą ir pagerinti nuotaiką. Kavos vartojimas taip pat gali skatinti medžiagų apykaitą, todėl šiame recepte kavos nauda dera su skanumu. Šiame deserte galite naudoti ir be kofeino kavą, jei norite išvengti stimuliuojančio poveikio.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Maskarponės sūris: Vietoje maskarponės galite naudoti kreminį sūrį ar graikišką jogurtą, tačiau skonio ir tekstūros savybės gali skirtis.
  • Juodasis šokoladas: Galite naudoti pieninį šokoladą arba baltąjį šokoladą, tačiau tai pakeis skonį ir torto saldumą.
  • Kavos likeriai: Jei nenorite naudoti alkoholio, galite pakeisti kavos likerį daugiau stiprios kavos arba bealkoholiniu sirupu, turinčiu kavos skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Biskvito tešlą išplakite labai gerai, kol ji patrigubės, tai suteiks tortui purumo.
  • Įsitikinkite, kad želatina kavos putėsiams visiškai ištirpusi, prieš įmaišydami į maskarponės masę, kad būtų užtikrintas sklandus sustingimas.
  • Šokoladinį glajų galima daryti tirštesnį, sumažinus grietinėlės kiekį iki 50 ml.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Tortas su kava ir šokoladu pasižymi didele kaloringumo verte, todėl jį rekomenduojama vartoti saikingai. Nors kava turi teigiamą poveikį dėl antioksidantų, per didelis cukraus kiekis gali prisidėti prie energijos šuolių ir kritimų, o per didelis riebalų kiekis gali turėti neigiamos įtakos širdies sveikatai. Todėl siūloma tortą mėgautis saikingai kaip ypatinga proga ar šventė.
Reklama

Kalorijos

Visas tortas turi apie 3500 kalorijų, o viena porcija (apie 1/10 torto) – apie 350 kalorijų. 

Ingredientai

    Biskvitui (24 cm skersmens tortui):
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Cukrus: 1/3 stiklinės
    • Kakava: 1/3 stiklinės
    • Miltai: 1/3 stiklinės
    Kavos musui (putėsiams):
    • Želatina: 1 v.š.
    • Vanduo: 2 v.š. (želatinai išbrinkinti)
    • Stipri kava: 190 ml
    • Kavos likeris (nebūtinai): 4 v.š.
    • Cukraus pudra: 3 v.š.
    • Grietinėlė (35-36% riebumo): 250 ml
    • Maskarponės sūris: 250 g
    Šokoladiniam glajui:
    • Grietinėlė (35-36% riebumo): 100 ml
    • Juodasis šokoladas: 100 g
    • Sviestas: 1 v.š.
    Sulaistymui ir pertepimui:

    Recepto paruošimas

  1. 1. Biskvito gamyba: Orkaitę įkaitina iki 170 laipsnių. Kiaušinius ir cukrų plakame didžiausiu greičiu, kol masė tampa standi ir patrigubėja. Įsijokite miltus ir kakavą į atskirą dubenį, tada atsargiai įmaišykite juos į kiaušinių masę.
  2. 2. Kepimo formą patepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.
  3. 3. Supilkite tešlą ir kepkite apie 20 minučių arba tol, kol įsmeigtas medinis pagaliukas ištrauksite sausą.
  4. 4. Ataušinkite biskvitą ant grotelių.
  5. 5. Biskvito sulaistymas ir pertepimas: Ataušusį biskvitą perpjaukite horizontaliai, kad gautumėte du sluoksnius. Sulaistykite abu sluoksnius kavos likeriu ar saldinta kava ir pertepikite vyšnių uogiene.
  6. 6. Kavos putėsių gamyba: Želatiną išbrinkina šaltame vandenyje. Kol želatina brinksta, išvirkite stiprią kavą. Karštoje kavoje ištirpinkite želatiną ir supilkite kavos likerį.
  7. 7. Leiskite ataušti iki kambario temperatūros.
  8. 8. Maskarponės sūrį išplakite su cukraus pudra, tada lėtai supilkite ataušusią kavą su želatina. Grietinėlę plakite, kol taps standi, ir atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.
  9. 9. Torto surinkimas: Biskvito sluoksnį įdėkite atgal į atsegamą kepimo formą.
  10. 10. Užpilkite maskarponės ir kavos putėsius ant viršaus. Tortą įdėkite į šaldytuvą bent valandai, kad sustingtų.
  11. 11. Šokoladinio glajaus gamyba: Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant smulkinto šokolado. Pridėkite sviestą ir maišykite, kol glajus taps lygus ir vienalytis. Palikite ataušti ir tada užpilkite ant sustingusio torto paviršiaus.
  12. 12. Leiskite glajui sustingti prieš patiekiant.
  13. 13. Santrauka: Kavos tortas su biskvitu ir šokoladiniu glajumi – tai puikus desertas kavos ir šokolado mėgėjams. Skonis primena Tiramisu, tačiau su kavos likerio akcentu. Šis tortas yra ne tik skanus, bet ir sveikai subalansuotas, kai naudojamas saikingai. Jis puikiai tinka ypatingoms progoms ar tiesiog pasimėgauti desertu po vakarienės.
Kavos tortas su biskvitu ir šokoladiniu glajumi
Kavos tortas su biskvitu ir šokoladiniu glajumi
Kavos tortas su biskvitu ir šokoladiniu glajumi
Šokoladinis tortas su jogurtiniu kremu ir braškėmis | Receptas
(8)
Morenginis tortas su kavos kremu ir datulėmis
(3)
Tortas „Šokoladinė avietė"
(1)
Švarcvaldo tortas arba Juodasis miškas
(3)