Yra kelios legendos kaip atsirado Kijevo tortas. Mano mėgstamiausia yra štai ši- vieną kartą konditeris pamiršo įdėti baltymų likučius į šaldytuvą ir jie liko stovėti šiltoje virtuvėje per naktį, o dėl šilumos baltymai rūgtelėjo, bet konditeris nusprendė jų neišmesti, o vis tiek iškepti tortą (na ir taupus gi konditeris buvo). Būtent taip gimė morenginis (su riešutais) tortas su sviestiniu ir šokoladiniu kremu, kurio viršų visada puošė žydinčio kaštono šakelė (iš kremo).
Kažkur esu skaičiusi, kad galima naudoti ir nesendintus baltymus - nerekomenduoju naudoti šviežių baltymų. Skirtumas tikrai yra, kiek procese, tiek torto skonyje bei jo struktūroje. Sendinti baltymai yra kur kas skystesni, lengviau susiplaka, o tortas būna tvirtesnis, jį pjaustant atsipjauna gražus (sąlyginai) gabaliukas, o ne sutrupa.
Kai ką buvau pakeitusi iš originalaus recepto pagal savo skonį - vietoj sviestinio šokoladinio kremo naudodavau plaktą šokoladinį ganašą ir papuošdavau tortą, aišku, savaip, nes kol kas kaštonų žiedų dar piešti nemoku.
Kijevo tortas yra vienas mūsų šeimos mėgstamiausių, todėl ir kepu jį gan dažnai. Vis gi po kurio laiko, grįžau prie originalaus recepto ir vietoj šokoladinio ganašo vėl naudoju šokoladinį sviestinį kremą. Taip ir skaniau ir paprasčiau gaminti.
Taip pat originaliame recepte naudojama ganėtinai mažai kremo ir man, tiesą pasakius, jo nepakanka todėl aš dažniausiai pasigaminu pusantro karto daugiau kremo, o kartais ir dvigubą normą. Nesuprantu kodėl taip gaunasi... gal dėl papuošimų. Jei kremo lieka tai papuošiu juo keksiukus arba pyragą (kremas šaldytuve gali stovėti savaitę, išimkite jį iš šaldytuvo ir kai jis bus kambario temperatūros suplakite kad grąžintumėte jam jo struktūrą).
Mano trenerė yra kilusi iš Kijevo, dėl to vedama smalsumo paklausiau jos ar ji prisimena Kijevo tortą. Pasirodo tai buvo (o gal yra) labai žinomas ir mėgstamas tortas. Dauguma grįždami iš komandiruotės Kijeve lauktuvių namo parveždavo būtent Kijevo tortą.
Labai norėjau pirmadienį nunešti paragauti savo torto, bet nieko neliko. Reiškia reikės iškepti dar.
Reklama
Tortas labai gardus. Iš pradžių truputį pergyvenau dėl sviestinio kremo, nes nelabai jis mėgstamas mano šeimoje, bet viskas gavosi taip puikiai ir skoniai taip puikiai derėjo vienas su kitu, kad kitą kartą nieko nekeisiu.
Atsakinėjama į Komentarą