Keptų burokėlių mišrainė su pupelėmis ir saliami dešra

2025-03-12 Autorius oSkanu.lt

Keptų burokėlių mišrainė su pupelėmis ir saliami dešra
Keptų burokėlių mišrainė su pupelėmis ir saliami dešra – tai išskirtinio skonio patiekalas, kuris sužavės net išrankiausius gurmanius. Šis receptas puikiai suderina žemišką keptų burokėlių skonį su baltųjų pupelių švelnumu ir pikantišku saliami dešros prieskoniu. Ryškių spalvų ir kontrastingų tekstūrų derinys ne tik maloniai nuteikia akį, bet ir suteikia patiekalui išskirtinį charakterį. Ši mišrainė puikiai tinka tiek kaip pagrindinis lengvas pietų patiekalas, tiek kaip turtingas garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje baltųjų pupelių tinka naudoti avinžirnius, raudonąsias pupeles arba lęšius
  • Jei nemėgstate saliami dešros, ją galite pakeisti vytinta jautiena, keptu kumpiu arba rūkyta vištiena
  • Mėlyną svogūną galima pakeisti raudonuoju arba šalotiniais svogūnais. 
  • Saliero kotelius galima pakeisti traškiu agurku arba cukinija
  • Jei neturite šviežių krapų, galite naudoti petražoles, baziliką arba kitus mėgstamus žalumynus. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Kad burokėliai iškeptų tolygiai ir būtų minkšti, supjaustykite juos vienodo dydžio kubeliais. Prieš dedant į mišrainę, leiskite keptiems burokėliams šiek tiek atvėsti, taip jie geriau išlaikys savo formą ir nesuspalvins kitų ingredientų. 
  • Pupeles būtinai nuskalaukite po tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte marinatą ar konservantus. 
  • Saliami dešrą geriausia supjaustyti plonomis juostelėmis, taip jos skonis tolygiai pasiskirstys visoje mišrainėje. 
  • Patiekalą galite pagardinti šviežiai maltais juodaisiais pipirais, jūros druska ir šlakeliu balzaminio acto arba citrinos sulčių. 

Ingredientai

    • Burokėliai: 500 g (vidutinio dydžio, 3-4 vienetai) 
    • Saliero koteliai: 2 vidutinio dydžio 
    • Mėlynas svogūnas: 1 vidutinio dydžio 
    • Pupelės: 400 g (konservuotos, nusausintos) 
    • Saliami dešrytė: 150 g 
    • Krapai: 30 g (švieži) 
    • Alyvuogių aliejus: 3 valgomieji šaukštai 
    • Balzaminis actas: 1 valgomasis šaukštas 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Česnako milteliai: 1/2 arbatinio šaukštelio (pasirinktinai) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros.
  2. 2. Burokėlius nuvalote, nuplaunate ir supjaustote vienodo dydžio kubeliais (apie 2x2 cm).
  3. 3. Supjaustytus burokėlius sudėsite į kepimo skardą, apšlakstykite 2 valgomaisiais šaukštais alyvuogių aliejaus, pabarstykite druska ir pipirais.
  4. 4. Burokėlius kepkite 40-45 minutes, kol jie taps minkšti, bet dar išlaikys formą. Maždaug įpusėjus kepimo laikui, burokėlius reikėtų permaišyti.
  5. 5. Kol burokėliai kepa, saliero kotelius būtina gerai nuplauti ir supjaustyti plonomis riekelėmis.
  6. 6. Mėlyną svogūną nulupk ir smulkiai supjaustyk.
  7. 7. Konservuotas pupeles nusausinsi per sietelį ir perplausi po šaltu tekančiu vandeniu.
  8. 8. Saliami dešrytę supjaustai plonomis juostelėmis arba kubeliais.
  9. 9. Krapus nuplausi, nusausinsi ir smulkiai sukaposi.
  10. 10. Dideliame dubenyje sumaišai keptus ir atvėsusius burokėlius, saliero kotelius, smulkintą svogūną, nusausintas pupeles ir saliami dešrą.
  11. 11. Užpilk likusiu alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu, pagardink druska, pipirais ir, jei nori, česnako milteliais.
  12. 12. Viską atsargiai išmaišysi, kad nesutrintum ingredientų.
  13. 13. Pabarstyk mišrainę smulkintais krapais prieš pat patiekimą.
  14. 14. Leisk mišrainei pastovėti 15-20 minučių, kad skoniai susijungtų ir susigertų.
  15. 15. Patiek ir skanauk!