Lęšių salotos su sviestiniu moliūgu ir brokoliu

2025-03-27 Autorius oSkanu.lt

Lęšių salotos su sviestiniu moliūgu ir brokoliu
Šios maistingos ir spalvingos lęšių salotos su daržovėmis yra tobulas pasirinkimas tiems, kurie ieško greito, bet sveiko ir skanaus patiekalo. Šis receptas apjungia visas geriausias savybes - jis yra paprastas paruošti, nereikalauja daug laiko virtuvėje, yra kupinas maistingų medžiagų ir, svarbiausia, nepaprastai skanus! Lęšiai, būdami puikus baltymų šaltinis, kartu su saldžiu sviestinio moliūgo skoniu ir traškiu brokoliu sukuria nepakartojamą skonių ir tekstūrų derinį. Šis patiekalas puikiai tinka kaip lengva vakarienė, maistingi pietūs darbe ar išvykoje, arba net kaip priešpiečiai savaitgalį. Salotos yra tinkamos vegetarams ir veganams, todėl jas galima patiekti platesniam svečių ratui. Be to, šį patiekalą galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, o tai padaro jį dar patogesniu užimtiems žmonėms, ieškantiems sveikų mitybos sprendimų. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje žaliųjų lęšių galite naudoti raudonuosius, juoduosius ar rudus lęšius, nors virimo laikas gali skirtis. 
  • Jei neturite sviestinio moliūgo, jį galima pakeisti paprastu moliūgu, cukinija arba net saldžiąja bulve
  • Brokolį galima pakeisti žiediniais kopūstais, špinatais ar kitomis žaliomis lapinėmis daržovėmis. 
  • Česnaką galima pakeisti svogūnais ar šalotiniais svogūnais. 
  • Jei neturite saulėgrąžų ar sezamo sėklų, galite naudoti moliūgų sėklas, kedro riešutus ar smulkintus migdolus. 
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti kanapių aliejumi, linų sėmenų aliejumi ar kokoso aliejumi skirtingam skoniui. 
  • Citrinos sultis galima pakeisti žaliojo obuolio actu ar baltojo vyno actu. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

Kad lęšiai išvirtų tolygiai ir nesuvirtų, virkite juos ant vidutinės ugnies ir reguliariai patikrinkite jų minkštumą. Lęšiai turėtų būti minkšti, bet nepervirtę ir išlikę savo formos. Daržoves geriausia garinti trumpai, kad jos išliktų traškios ir neprarastų maistinių medžiagų. Sėklas galite paskrudinti sausoje keptuvėje, kad išgautumėte intensyvesnį skonį. Patiekalą galima patiekti tiek šiltą, tiek šaltą - abu variantai yra skanūs. Jei ruošiate salotų užpilą iš anksto, laikykite ją atskirai nuo salotų ir sumaišykite tik prieš patiekimą. Taip salotos išliks šviežios ir traškios. 

Ingredientai

    • Lęšiai: 250 g (sausi) 
    • Sviestinis moliūgas: 300 g 
    • Brokolis: 200 g 
    • Česnakai: 3 skiltelės 
    • Druska: pagal skonį 
    • Džiovintas čiobrelis: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Saulėgrąžų sėklos: 3 valgomieji šaukštai 
    • Sezamų sėklos: 2 valgomieji šaukštai 
    • Alyvuogių aliejus: 3 valgomieji šaukštai 
    • Citrinos sultys: iš 1 citrinos 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradedate ruošti patiekalą nuplaudami lęšius po šaltu vandeniu, kol vanduo tampa skaidrus.
  2. 2. Lęšius sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu taip, kad jų apsemtų dvigubai daugiau vandens nei yra lęšių.
  3. 3. Įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant vidutinės ugnies apie 20-25 minutes, kol lęšiai tampa minkšti, bet vis dar išlaiko savo formą.
  4. 4. Tuo metu, kai verda lęšiai, nulupkite ir supjaustykite kubeliais sviestinį moliūgą.
  5. 5. Brokolį išskirstykite mažesniais žiedynais, nuplaukite ir nusausinkite.
  6. 6. Česnakus nulupkite ir smulkiai sukapokite.
  7. 7. Antrame puode įpilkite nedidelį kiekį vandens (apie 2-3 centimetrus), įdėkite garų krepšelį ir sudėkite į jį moliūgą, brokolį bei česnakus.
  8. 8. Uždenkite puodą dangčiu ir garinkite daržoves apie 5-7 minutes, kol jos suminkštėja, bet išlieka traškios.
  9. 9. Išvirusius lęšius nusunkite ir leiskite jiems šiek tiek atvėsti.
  10. 10. Kol lęšiai vėsta, paruoškite užpilą: sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir džiovintą čiobrelį.
  11. 11. Atvėsusius lęšius sudedate į didelį dubenį.
  12. 12. Pridetame garintas daržoves prie lęšių.
  13. 13. Užpilate paruoštą užpilą ant salotų ir švelniai išmaišote.
  14. 14. Pagardinkite salotą saulėgrąžų ir sezamo sėklomis.
  15. 15. Patiekalą leiskite pastovėti keletą minučių, kad skoniai susijungtų.
Pomidorų ir artišokų salotos
(1)
Meksikietiškos taco salotos su malta jautiena
(1)
Žirnelių salotos su kumpiu ir sūriu
(1)
Šiltos daržovių ir lęšių salotos
(3)