Valdorfo spanguolių salotos su vynuogėmis, salierais ir obuoliais

Autorius apie receptą

Valdorfo spanguolių salotos su vynuogėmis, salierais ir obuoliais – tai šviežias, traškus ir išraiškingo skonio patiekalas, kilęs iš klasikinio amerikietiško Valdorfo salotų recepto, tačiau papildytas rudens ir žiemos skoniais – šviežiomis spanguolėmis, razinomis bei džiovintomis uogomis. Šis salotų variantas ypatingai tinka šventiniam stalui ar lengvam desertui, nes jame dera saldumas, rūgštelė ir natūralus vaisių gaivumas. Jogurtinis padažas suteikia švelnumo, o graikiniai riešutai – tekstūros bei maistingumo.

Šios salotos ne tik gardžios, bet ir labai maistingos – jose gausu antioksidantų, vitaminų C bei K, ląstelienos ir sveikųjų riebalų. Jos puikiai tinka tiek vegetarams, tiek norintiems pasilepinti lengvesniu, bet sotumu pasižyminčiu užkandžiu. Be to, šios salotos neturi jokių sunkiai virškinamų ingredientų, todėl jas galima drąsiai valgyti ir vakarienės metu.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Šviežias spanguoles galima keisti šaldytomis (tik prieš tai jas reikėtų atitirpinti ir nusausinti).
  • Žalias bei raudonas vynuoges galima pakeisti vien tik vienos rūšies saldžiomis vynuogėmis be kauliukų.
  • Saldžius obuolius galima keisti rūgštesnėmis veislėmis, pavyzdžiui, „Granny Smith“, jei norima ryškesnio skonio kontrasto.
  • Graikinius riešutus galima pakeisti pekano arba migdolų riešutais, jei norima švelnesnio skonio ar turite riešutų alergijų.
  • Vanilinį graikišką jogurtą galima keisti natūraliu graikišku jogurtu su lašeliu medaus ar agavų sirupo.
  • Cukrų galima visiškai praleisti arba pakeisti klevų sirupu ar medumi, jei norisi natūralesnio saldiklio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad salotos būtų dar aromatingesnės, galima lengvai paskrudinti riešutus sausoje keptuvėje – tai suteiks daugiau skonio gilumo.
  • Norint išvengti, kad obuoliai patamsėtų, prieš dedant į salotas juos galima apšlakstyti šviežiomis citrinos sultimis.
  • Salotas geriausia paruošti bent kelias valandas prieš patiekiant – taip visi skoniai suspės susilieti ir sustiprėti.
  • Jei planuojate salotas vežtis į svečius ar į pikniką, jogurtinį padažą geriau laikyti atskirai ir sumaišyti prieš pat patiekiant.
  • Šias salotas galima patiekti tiek kaip šalutinį patiekalą prie keptos vištienos ar kalakutienos, tiek kaip lengvą desertą.

Ingredientai

    • pjaustytos šviežios spanguolės: 1,5 puodelio (1 puodelis - 240 mililitrų)
    • pjaustytos žalios vynuogės: du trečdaliai puodelio
    • pjaustytos raudonos vynuogės: du trečdaliai puodelio
    • pjaustyti saldūs obuoliai: 1
    • pjaustyti salierų stiebai: 1 puodelio
    • razinos: trečdalio puodelio
    • džiovintos spanguolės: trečdalio puodelio
    • smulkinti graikiniai riešutai: 0,5 puodelio
    • cukrus: 1-2 valgomųjų šaukštų (pagal skonį)
    • vanilinis "Graikiškas" jogurtas: 1 puodelio
    • tarkuota apelsino žievelė: 2 arbatinių šaukštelių

    Recepto paruošimas

  1. 1. Visus ingredientus iš anksto paruošiau: vaisius nuploviau, spanguoles, vynuoges ir obuolį supjausčiau nedideliais gabalėliais, salierus susmulkinau griežinėliais.
  2. 2. Dideliame dubenyje sujungiau pjaustytas šviežias spanguoles, vynuoges, obuolius ir salierus.
  3. 3. Į tą patį dubenį įbėriau razinų, džiovintų spanguolių bei smulkintų graikinių riešutų.
  4. 4. Atskirame mažame dubenėlyje sumaišiau vanilinį graikišką jogurtą su cukrumi ir tarkuota apelsino žievele, kad gautųsi vientisas ir kvapnus padažas.
  5. 5. Gauta jogurtine mase užpyliau vaisių ir riešutų mišinį, atsargiai viską išmaišiau, kad salotos pasidengtų tolygiai.
  6. 6. Paruoštas salotas uždengiau maistine plėvele ir padėjau į šaldytuvą, kad pastovėtų maždaug dvi valandas.
  7. 7. Prieš patiekiant dar kartą lengvai permaišiau, kad skoniai būtų subalansuoti, ir patiekiau šaltas.

Atsiliepimai

Salotos su avių pieno sūriu
(2)