Magdalenas - paprasti ispaniški keksiukai

2025-04-09 Autorius oSkanu.lt

Magdalenas - paprasti ispaniški keksiukai
Magdalenas keksiukai – tai tradicinis ispaniškas skanėstas, kuris per ilgus šimtmečius keliauja iš kartos į kartą ir džiugina tiek mažus, tiek didelius gardėsius. Šie švelnūs, puri, aromatingi keksiukai yra populiarūs visoje Ispanijoje ir dažnai valgomi pusryčiams su kava ar karštu šokoladu. Ispanijoje tikėjama, kad tikros Magdalenas keksiukų paslaptis slypi ypatingame plakimo procese – ilgame ir kruopščiame kiaušinių ir cukraus plakime, kuris suteikia keksiukams nepakartojamą tekstūrą. Tradicinė Magdalenas keksiukų forma yra kriauklės formos, tačiau namuose juos dažniausiai kepame paprastuose keksiukų formeliuose. 

Šis receptas yra autentiškas, tačiau pritaikytas namų sąlygoms, kad kiekvienas galėtų pasigaminti šį nuostabų ispanišką desertą. Magdalenas keksiukai yra puikus pasirinkimas šventiniam stalui, svečiams ar tiesiog jaukiam savaitgalio rytui su šeima. Jų paruošimas nereikalauja ypatingų kulinarinių įgūdžių, todėl šiuos keksiukus gali pasigaminti net ir pradedantieji virtuvėje. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Miltai: vietoje įprastų kvietinių miltų galite naudoti speltų miltus arba pusę kvietinių ir pusę viso grūdo miltų, taip gaunant sveikesnę versiją.
  • Aliejus: saulėgrąžų aliejų galima pakeisti kokosų, rapsų arba alyvuogių aliejumi, tačiau pastarasis gali suteikti ryškesnį skonį.
  • Pienas: tinka ir augalinis pienas – migdolų, avižų ar kokosų.
  • Vanilės ekstraktas: jei neturite vanilės ekstrakto, galite naudoti vanilinį cukrų (2 pakeliai) arba citrinos žievelę.
  • Cukrus: baltą cukrų galima pakeisti rudosiomis cukraus rūšimis, kokosų cukrumi arba net medumi (tačiau tuomet reikėtų sumažinti skysčio kiekį).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Neperplakite tešlos! Plakite tik tiek, kiek reikia, kad gautumėte vientisą masę.
  • Keksiukus reikėtų kepti šaltoje orkaitėje, kuri tik pradeda kaisti – tai leis jiems geriau pakilti ir suformuoti tradicinį kuprelės formos viršų.
  • Prieš kepant, palikite tešlą pastovėti kambario temperatūroje 15-20 minučių – tai padės išgauti geresnę tekstūrą.
  • Jei norite, kad keksiukai būtų dar aromatingesni, galite į tešlą įdėti citrinos ar apelsino žievelės.
  • Keksiukus galima papuošti ne tik cukrumi, bet ir smulkintais migdolais ar kitais riešutais.

Ingredientai

    ~18 keksiukų:
    • miltai: 325 gramų
    • kiaušiniai: 4
    • cukrus: 230 gramų
    • saulėgrąžų aliejus: 200 mililitrų
    • pienas: 100 mililitrų
    • vanilės ekstraktas: 1,5 arbatinio šaukštelio (arba vanilinis cukrus)
    • kepimo milteliai: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: trečdalio arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų (keksiukų apibarstymui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių kiaušinius bei cukrų išplakite elektriniu plaktuvu, kol gausite balsvą masę (plakite maždaug 5 minutes).
  2. 2. Paskui supilkite aliejų, vėl išplakite, tuomet supilkite pieną, vanilės ekstraktą ir vėl išplakite.
  3. 3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
  4. 4. Miltus sumaišykite su druska bei kepimo milteliais.
  5. 5. Miltų mišinį pamažu berkite į tešlą bei plakite plaktuvu, kol gausite vientisą masę, be gumuliukų.
  6. 6. Keksiukų kepimo formoje išdėliokite keksiukų popierėlius bei juos pripildykite maždaug trim ketvirtadaliais tešlos.
  7. 7. Kiekvienos Magdalenos vidurį apibarstykite cukrumi.
  8. 8. Keksiukus kepkite įkaitintoje orkaitėje maždaug 18-20 minučių, kol šie dailiai parunda, vėliau išimkite iš orkaitės bei palikite atvėsti.
  9. 9. Patiekite ir mėgaukitės!
Magdalenas - paprasti ispaniški keksiukai
Magdalenas - paprasti ispaniški keksiukai

WorldRecipes™

Reda, pirmame etape parašyta. Kiaušiniai ir cukrus keliauja kartu. :)
Atsakyti
Labo ryto keksiukai
(2)