Patys skaniausi obuolių keksiukai su grietine

2025-04-14 Autorius oSkanu.lt

Patys skaniausi obuolių keksiukai su grietine

Reklama

Šie nepaprastai gardūs obuolių keksiukai su grietine – tai tikras rudens skonio šedevras, kuris užburs visą šeimą. Šiltas cinamono aromatas, sulting obuolių gabalėliai ir švelni tešla sukuria neįtikėtiną skonių harmoniją, kuri primins jaukius vakarus prie arbatos puodelio. Grietinė šiame recepte suteikia ypatingą švelnumą ir drėgnumą, ko dažnai trūksta įprastuose keksiukuose. Kiekvienas kąsnis suteikia subtilų prieskonių derinį ir obuolių saldumą, kuris pulsuoja per visą desertą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Obuoliai: galite naudoti įvairių rūšių obuolius. Antaniniai suteiks rūgštesnį skonį, o Golden Delicious ar Gala – saldesnį. Taip pat galima dalį obuolių pakeisti kriaušėmis, kad gautumėte įdomesnį skonį.
  • Grietinė: jei neturite 30% riebios grietinės, galite naudoti 20% arba 15% grietinę, tačiau tada keksiukai bus ne tokie riebūs. Taip pat galima naudoti graikišką jogurtą, kuris suteiks šiek tiek kitokį, bet taip pat puikų skonį.
  • Cukrus: rudą cukrų galima pakeisti kokoso žiedų cukrumi arba medumi (naudojant 120 g vietoj 150 g), taip suteikiant desertui subtilų karamelės aromatą.
  • Miltai: galite naudoti viso grūdo kvietinius miltus arba pakeisti dalį miltų (apie 50 g) avižiniais, kad keksiukai būtų maistingesni.
  • Prieskoniai: jei neturite visų nurodytų prieskonių, galite naudoti tik cinamoną, arba pridėti tarkuoto muskato riešuto ar kardamono.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš maišydami tešlą, įsitikinkite, kad sviestas tikrai minkštas – taip jis geriau susimaišys su cukrumi.
  • Obuolius geriausia smulkinti rankiniu būdu arba šiek tiek rupesniu trintuve, kad išliktų mažų gabalėlių, kurie kepant suteiks drėgmės ir skonio.
  • Maišydami tešlą, stenkitės nepersistengti – perdėtas maišymas gali padaryti keksiukus kietus.
  • Keksiukų formelės turėtų būti užpildytos iki 2/3 aukščio, kad kepant tešla turėtų kur kilti.
  • Dūrio testas: keksiukai yra iškepę, kai įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukiamas švarus arba su keliais trupiniais (bet ne su žalia tešla).
  • Norėdami paįvairinti, ant viršaus galite pabarstyti cinamono ir cukraus mišinio prieš kepimą arba pateikti su plakta grietinėle.

Kalorijos
 
Bendras visų keksiukų kalorijų kiekis yra apie 3120 kcal. Viename keksiuke (iš 12 porcijų) yra maždaug 260 kcal. Kalorijų kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo naudojamų obuolių rūšies ir kitų ingredientų tikslumo.

Ingredientai

    12 keksiukų:
    • obuoliai: 500 gramų
    • miltai: 215 gramų
    • rudas cukrus: 150 gramų
    • cukrus: 80 gramų
    • grietinė: 100 gramų (naudoju 30%)
    • sviestas: 115 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • soda: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    Prieskoniai:
    • maltas cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • imbiero milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • malti gvazdikėliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • vanilinis cukrus: 0,5 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių cukrų, rudąjį cukrų bei minkštą sviestą išsukame iki purumo.
  2. 2. Tuomet miltus sumaišome su kepimo milteliais, soda bei prieskoniais.
  3. 3. Tada į sviestą supilame kiaušinius bei grietinę. Maišome iki vientisumo, suberiame miltus su prieskoniais.
  4. 4. Užmaišome tirštą tešlą.
  5. 5. Po to obuoliams pašaliname šerdį, odeles galite ir palikti. Obuolius susmulkiname į nedidelius gabaliukus bei įmaišome į tešlą.
  6. 6. Tešlą dedame į keksiukų popierėlius.
  7. 7. Paskui kepame iki 185 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 25 minutes.
  8. 8. Atsargiai išimame ir leidžiame šiek tiek atvėsti. Lepinamės!

Vilma

Gavosi tikrai nuostabūs, drėgni ir purūs, ačiū už receptą :)
Atsakyti
Mėlynių keksiukai
(16)
Keksiukai su sūriu ir daržovėmis
(6)