Naminis prancūziškas batonas be gliuteno 🥖

Autorius apie receptą

Prancūziškas batonas – tai vienas žymiausių prancūziškos virtuvės simbolių, atpažįstamas iš traškios plutelės, minkšto ir purumo vidurio bei ilgos, pailgos formos. Tradiciškai jis kepamas iš kvietinių miltų, tačiau žmonėms, netoleruojantiems gliuteno arba norintiems lengvesnės alternatyvos, klasikinis receptas dažnai tampa nepasiekiamas. Šis naminis prancūziškas batonas be gliuteno – tikras atradimas visiems, kurie nori mėgautis gardžiu kepiniu be jokių kompromisų skonio ar tekstūros atžvilgiu.

Batonai iškepa traškūs iš išorės, minkšti ir porėti iš vidaus, o jų forma – klasikinė, daili ir tinkama tiek sumuštiniams, tiek serviravimui šalia sriubos ar salotų. Iš šio recepto iškepsite net keturis visai nemažus batonėlius, todėl puikiai tiks tiek kasdieniam vartojimui, tiek vaišėms. Be to, receptas nesudėtingas, todėl puikiai tinka ir pradedantiesiems kepėjams.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Schar Bread B-mix miltų mišinį galima keisti kitu universaliu begliuteniu kepinių miltų mišiniu, pavyzdžiui, Doves Farm ar Mixwell prekiniais ženklais.
  • Sausas mieles galima pakeisti šviežiomis mielėmis – vietoje 10 g sausų naudokite apie 25 g šviežių.
  • Vandens vietoje galima naudoti šiltą augalinį pieną (pavyzdžiui, migdolų arba avižų) norint suteikti švelnesnį skonį.
  • Druską galima praturtinti prieskoninėmis druskomis, pavyzdžiui, su česnakais ar žolelėmis.
  • Aliejų aptepimui galima keisti alyvuogių, kokosų ar net lydytu sviestu (jei netoleruojate laktozės – naudokite laktozės neturintį).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą reikėtų minkyti ne trumpiau nei 5 minutes – taip susiformuoja tinkama tekstūra.
  • Formuodami batonėlius venkite naudoti per daug miltų – tai gali apsunkinti tešlą.
  • Kildinimui rinkitės šiltą, bet ne per karštą vietą – ideali temperatūra apie 30 °C.
  • Peiliu darant pjūvius nepjaukite per giliai – užteks 0,5–1 cm.
  • Norint traškesnės plutelės, galima papildomai patepti batoną kiaušinio plakiniu (jei toleruojate kiaušinius).
  • Batono skardą kepimo metu galima apipurkšti vandeniu – tai sustiprins garinimo efektą.

Ingredientai

    4-iems batonams:
    • Schar Bread B-mix begliuteniai miltai: 500 g
    • Sausos mielės: 10 g
    • Šiltas vanduo: 400 ml
    • Druska: 0,5 a.š.
    • Aliejus aptepimui: 1 v.š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Dideliame dubenyje buvo sumaišyti begliuteniai miltai, sausos mielės ir druska, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  2. 2. Po to į miltų mišinį buvo supiltas šiltas vanduo ir viskas maišyta, kol susidarė vientisa, šiek tiek lipni tešla.
  3. 3. Tešla buvo minkoma apie 5 minutes, kol ji tapo elastinga ir lygi.
  4. 4. Darbo paviršius buvo lengvai pabarstytas miltais, o tešla padalyta į 4 vienodas dalis.
  5. 5. Kiekviena tešlos dalis suformuota į pailgą, prancūziško batono formą – jų galai šiek tiek pailginti, kad kepant gautųsi klasikinė išvaizda.
  6. 6. Suformuoti batonai buvo sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti kilti apie 40 minučių šiltoje vietoje.
  7. 7. Orkaitė įkaitinta iki 30 °C, kad būtų sudarytos idealios sąlygos kildinimui – batonai iškilo puikiai, tapo purūs ir didesni.
  8. 8. Pakilę batonai buvo patepti aliejumi, pabarstyti trupučiu miltų dėl estetikos ir peiliu įpjauti 3–4 kartus skersai.
  9. 9. Orkaitė įkaitinta iki 240 °C. Jos apačioje padėta skarda su šaltu vandeniu – garai kepimo metu drėkino batonų plutelę, dėl to ji tapo ypatingai traški.
  10. 10. Batonai kepti apie 25–30 minučių, kol paviršius įgavo sodrią auksinę spalvą.
  11. 11. Iškepti batonai išimti iš orkaitės ir atvėsinti ant grotelių, kad neprarastų traškumo.
  12. 12. Atvėsę batonai buvo supjaustyti ir patiekti – idealiai tinka su alyvuogių aliejumi, užtepėlėmis arba kaip pagrindas sumuštiniams.

Atsiliepimai

Indiška Naan duonelė
(4)
Bananų duona su riešutais
(4)