Pinca - kroatiškas mielinis Velykų pyragas

2025-04-13 Autorius Dalios svetainė

Pinca - kroatiškas mielinis Velykų pyragas
Vis galvojau kokį šiais metais ragaišį Velykoms iškepti, kad būtu ir neragautas ir, aišku, labai kanus. Apžiūrėjau nemažai receptų internete ir peržiūrėjau net kelis senus receptų žurnalus. Bet labiausiai akis užkliuvo už Pinca pyrago, jis tarsi sake - imk ir iškepk mane. Taigi Pinca (dar kitaip vadinama sirnica) yra kroatiškas Velykų pyragas. Jis gaunasi itin kvapnus, ypatingai purus bei minkštas, skanus šventinis kepinys. Išmėginkite ir Jūs!
 
Kroatai šį ypatingą pyragą kepė šimtmečiais, o tradicija perduodama iš kartos į kartą. Kiekviena šeima turi savo Pincos receptą, kuris dažnai yra kruopščiai saugomas. Šis pyragas pradedamas ruošti Didįjį Penktadienį, kad būtų pasiruošęs Velykų rytui, kai prie jo gurkšnojamas kava ar vynas.  

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje šviežių mielių galima naudoti sausas (7 gramus), tik tuomet reikės įdėti šiek tiek daugiau pieno. 
  • Miltus galima kombinuoti – 300 g kvietinių miltų ir 200 g speltų ar viso grūdo miltų suteiks pyragui sodresnio skonio ir daugiau maistinių medžiagų. 
  • Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, abrikosais ar figomis, supjaustytomis mažais gabalėliais. Jei nemėgstate razinų, galite jas visiškai praleisti arba pakeisti kapotais riešutais – migdolais ar lazdyno riešutais. 
  • Vietoje romo galite naudoti brendį, konjaką arba net apelsinų likerį. Neturintys alkoholinių gėrimų namuose, gali panaudoti vaisinę arbatą ar tiesiog vandenį su šlakeliu vanilės ekstrakto. 
  • Citrusų žievelėms taip pat turime alternatyvų – jei neturite apelsino, galite naudoti mandarino žievelę arba padidinti citrinos žievelės kiekį. 
  • Ypatingą aromatą suteiks ir žiupsnelis kardamono ar muskato riešuto. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Gaminant Pincą, svarbiausia yra kantrybė – tešla turi pakilti tris kartus, ir šio proceso nereikėtų skubinti. Mielių tešla mėgsta šilumą, todėl pakilimo metu dubenį laikykite šiltoje, bet ne karštoje vietoje, be skersvėjų. Idealiausia temperatūra – apie 30°C. 
  • Minkymas – dar vienas svarbus etapas. Gerai išminkyta tešla turėtų būti tampri, elastinga ir nebelipti prie rankų. Jei naudojate stacionarų plakiklį, stebėkite tešlos konsistenciją – per ilgai maišant, ji gali tapti per kieta. 
  • Prieš dedant tešlą kepti, būtinai gerai įpjaukite kryžių viršuje – tai ne tik gražu, bet ir praktiškai padeda pyragui tolygiau iškepti. Kryžių geriausia pjauti aštriais žirklėmis arba labai aštriu peiliu. 
  • Iškepusio pyrago nereikėtų iš karto išimti iš orkaitės – leiskite jam "nusėsti" pravėrus orkaitės dureles apie 10 minučių. Taip išvengsite staigaus temperatūros kritimo, dėl kurio pyragas gali subliūkšti. 

Kalorijos
 
Reklama

Visame Pincos pyrage yra apie 3200 kalorijų. Viena porcija (1/8 pyrago) turi apytiksliai 400 kalorijų. Kalorijų kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo naudojamų ingredientų ir porcijos dydžio. 

Ingredientai

    2-iems kepaliukams:
    • šviežios mielės: 20 gramų
    • cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • drungnas pienas: 200 mililitrų
    • miltai: 500 gramų (405 D rūšies)
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • tirpintas sviestas: 75 gramų
    • kiaušinių tryniai: 3
    • kiaušiniai: 1 (aptepimui)
    • cukrus: 75 gramų
    • vanilinis cukrus: 1 valgomojo šaukšto (arba 0,5 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto)
    • citrinos žievelė: iš 1 vnt.
    • apelsino žievelė: iš 0,5 vnt.
    • razinos: 60 gramų (nėra būtina)
    • romas: 1 valgomojo šaukšto (arba brendis)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nedideliame metaliniame dubenėlyje šiek tiek pašildykite pusę kiekio (100 mililitrų) pieno. Įtrupinkite mieles, įberkite 1 arbatinį šaukštelį cukraus, viską gerai išmaišykite, kad mielės su cukrumi ištirptų.
  2. 2. Uždenkite rankšluostėliu, pastatykite kur nors šiltai ir palikite, kad mielės dvigubai "paaugtų".
  3. 3. Per tą laiką, kol mielės kyla, į mažą indelį suberkite razinas (aš pati naudojau šviesias geltonas) užpilkite romo, išmaišykite ir palikite, kad razinos sugertų alkoholį.
  4. 4. Po to dideliame dubenyje su druska sumaišykite išsijotus miltus, supilkite "paaugusias" mieles, ištirpintą ir atvėsintą sviestą, likusį (100 mililitrų) drungno pieno, kiaušinių trynius, cukrų, vanilinį cukrų (arba vanilės ekstraktą), smulkiai sutarkuotą citrinos ir apelsino (apelsino naudoti nebūtina) žievelę ir pradėkite minkyti tešlą. Jei turite stacionarų mikserį, su jo pagalba darbas vyks greičiau - įjungus vidutinį greitį su tešlai skirtu antgaliu reikia maišyti, kol tešla iš klampios masės taps vientisa. O rankomis minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų ir gausis vientisas gniutulas. Mano patarimas: minkymo metu labai apsivėlusias rankas galite paprasčiausiai nusiplauti ir prie sausų rankų mažiau lips tešla.
  5. 5. Tada suberkite išmirkusias razinas su romu (jeigu liko kiek skysčio - irgi supilkite) ir dar kartą išminkykite tešlą. Su mikseriu - mažiausiu greičiu maždaug 4-5 minutes. Rankomis - panašiai, kol tešla sutvirtės.
  6. 6. Suminkytą tešlą dėkite į didelį gilų dubenį, uždenkite maistine plėvele ir rankšluosčiu, na ir pastatykite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Palaukite maždaug dvi valandas.
  7. 7. Pasiruoškite kepimo skardą - patieskite kepimo popieriaus.
  8. 8. Tešlai paaugus, vos vos pamiltuokite stalviršį, išverskite tešlą ir "išmuškite" orą - stipriau kumščiu "pamuškite" ir/arba mestelkite keletą kartų tešlos gabalą ant stalviršio. Truputį paminkykite, padalinkite pusiau ir suformuokite du apskritus kepaliukus. Perkelkite juos ant paruoštos skardos. Mažame indelyje suplakite kiaušinį ir aptepkite abu kepaliukus.
  9. 9. Palikite maždaug 60 minučių šiltoje vietoje, kad labiau pakiltų. Po 60 minučių vėl aptepkite kiaušinio plakiniu ir dar kartą palikite vieną valandą pastovėti.
  10. 10. Paskui orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
  11. 11. Kepaliukus trečią kartą aptepkite kiaušinio plakiniu. Tradiciškai pincą aštriu peiliu arba žirklėmis giliai įpjauna kepaliuko viršuje - padaro 3 pjūvius (kad būtų panašu į kryžių). Aš, tiesą sakant, šį kartą pamiršau įpjauti.
  12. 12. Tada šaukite kepaliukus į įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 25-30 minučių, kol gražiai paruduos. Iškepusius atvėsinkite ant grotelių. Lepinkitės!
  13. 13. Šio pyrago aprašymas gavosi netrumpas, bet darbo nėra tiek jau daug kaip gali pasirodyti ir jis malonus, ypač jeigu darbuojamės gerai nusiteikę. O išsikepti tikrai verta. Be to, kol tešla "ilsisi", galite užsiimti kitais mėgstamais reikalais. Gardaus šventinio pyrago ir šviesių, jaukių Velykų!
Pinca - kroatiškas mielinis Velykų pyragas
Pistacijų tortas su avietėmis
(1)
Virtas jautienos liežuvis
(18)
Lėtai kepta antis
(3)
Kepta višta su česnakiniu sviestu ir žolelėmis
(1)