Vis galvojau kokį šiais metais ragaišį Velykoms iškepti, kad būtu ir neragautas ir, aišku, labai kanus. Apžiūrėjau nemažai receptų internete ir peržiūrėjau net kelis senus receptų žurnalus. Bet labiausiai akis užkliuvo už Pinca pyrago, jis tarsi sake - imk ir iškepk mane. Taigi Pinca (dar kitaip vadinama sirnica) yra kroatiškas Velykų pyragas. Jis gaunasi itin kvapnus, ypatingai purus bei minkštas, skanus šventinis kepinys. Išmėginkite ir Jūs!
Kroatai šį ypatingą pyragą kepė šimtmečiais, o tradicija perduodama iš kartos į kartą. Kiekviena šeima turi savo Pincos receptą, kuris dažnai yra kruopščiai saugomas. Šis pyragas pradedamas ruošti Didįjį Penktadienį, kad būtų pasiruošęs Velykų rytui, kai prie jo gurkšnojamas kava ar vynas.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje šviežių mielių galima naudoti sausas (7 gramus), tik tuomet reikės įdėti šiek tiek daugiau pieno.
- Miltus galima kombinuoti – 300 g kvietinių miltų ir 200 g speltų ar viso grūdo miltų suteiks pyragui sodresnio skonio ir daugiau maistinių medžiagų.
- Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, abrikosais ar figomis, supjaustytomis mažais gabalėliais. Jei nemėgstate razinų, galite jas visiškai praleisti arba pakeisti kapotais riešutais – migdolais ar lazdyno riešutais.
- Vietoje romo galite naudoti brendį, konjaką arba net apelsinų likerį. Neturintys alkoholinių gėrimų namuose, gali panaudoti vaisinę arbatą ar tiesiog vandenį su šlakeliu vanilės ekstrakto.
- Citrusų žievelėms taip pat turime alternatyvų – jei neturite apelsino, galite naudoti mandarino žievelę arba padidinti citrinos žievelės kiekį.
- Ypatingą aromatą suteiks ir žiupsnelis kardamono ar muskato riešuto.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Gaminant Pincą, svarbiausia yra kantrybė – tešla turi pakilti tris kartus, ir šio proceso nereikėtų skubinti. Mielių tešla mėgsta šilumą, todėl pakilimo metu dubenį laikykite šiltoje, bet ne karštoje vietoje, be skersvėjų. Idealiausia temperatūra – apie 30°C.
- Minkymas – dar vienas svarbus etapas. Gerai išminkyta tešla turėtų būti tampri, elastinga ir nebelipti prie rankų. Jei naudojate stacionarų plakiklį, stebėkite tešlos konsistenciją – per ilgai maišant, ji gali tapti per kieta.
- Prieš dedant tešlą kepti, būtinai gerai įpjaukite kryžių viršuje – tai ne tik gražu, bet ir praktiškai padeda pyragui tolygiau iškepti. Kryžių geriausia pjauti aštriais žirklėmis arba labai aštriu peiliu.
- Iškepusio pyrago nereikėtų iš karto išimti iš orkaitės – leiskite jam "nusėsti" pravėrus orkaitės dureles apie 10 minučių. Taip išvengsite staigaus temperatūros kritimo, dėl kurio pyragas gali subliūkšti.
Visame Pincos pyrage yra apie 3200 kalorijų. Viena porcija (1/8 pyrago) turi apytiksliai 400 kalorijų. Kalorijų kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo naudojamų ingredientų ir porcijos dydžio.