Šiandieną mano visa virtuvė kvepėjo vaikyste. Mano asmenine vaikyste. Tikrai neabejoju, kad kiekvienas žmogus iš savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia mus atgal į mūsų vaikystę.
Šis senovinis purus sviestinis keksas iš mano vaikystės, tik jame būdavo dar ir razinų... Kai tik susiruošiau kepti šį keksą ir atėjo eilė razinoms, apsidairiau aplink ir supratau, kad keksas šį kartą bus be jų, nes mano dukra suvalgė visas razinas... Vienoje razinų įdėjau balto šokolado lašelius, bet jums būtinai, būtinai rekomenduoju dėti razinas. Keksas gavosi purus, minkštas... kvepiantis vanile.
Galimos ingredientų alternatyvos
Nors klasikinis receptas numato razinas, šį keksą galima lengvai modifikuoti pagal savo skonį:
- Vietoje razinų galite naudoti džiovintus abrikosus, smulkiai supjaustytus.
- Balto šokolado lašeliai – puiki alternatyva, suteikianti keksui švelnia saldumo nata.
- Vietoje įprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks karamelės poskonį.
- Jei norite sveikesnės alternatyvos, dalį baltų miltų galite pakeisti pilno grūdo kvietiniais miltais.
- Vanilinį cukrų galima pakeisti natūralia vanilės esencija (1 šaukštelis).
- Galima įdėti šiek tiek citrinos žievelės arba cinamono, jei mėgstate ryškesnį aromatą.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Prieš pradėdami kepti, ištraukite sviestą iš šaldytuvo bent prieš valandą, kad jis suminkštėtų – taip bus lengviau jį išsukti iki purumo.
- Kiaušinius taip pat rekomenduojama naudoti kambario temperatūros – taip tešla geriau išpuręs.
- Razinas prieš dedant į tešlą galima 10 minučių pamirkyti karštame vandenyje, o po to gerai nusausinti – jos bus minkštesnės ir sultingesnės.
- Keksą kepkite orkaitės viduryje, kad tolygiai iškeptų iš visų pusių.
- Norėdami patikrinti, ar keksas jau iškepęs, įbeskite į centrą medinį pagaliuką – jei ištraukus jis yra sausas, keksas jau iškepęs.
- Leiskite keksui pilnai atvėsti keptuvėje prieš išimdami – taip išvengsite jo subyrėjimo.