Purus senovinis sviestinis keksas

2025-03-17 Autorius oSkanu.lt

Purus senovinis sviestinis keksas
Šiandieną mano visa virtuvė kvepėjo vaikyste. Mano asmenine vaikyste. Tikrai neabejoju, kad kiekvienas žmogus iš savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia mus atgal į mūsų vaikystę.

Šis senovinis purus sviestinis keksas iš mano vaikystės, tik jame būdavo dar ir razinų... Kai tik susiruošiau kepti šį keksą ir atėjo eilė razinoms, apsidairiau aplink ir supratau, kad keksas šį kartą bus be jų, nes mano dukra suvalgė visas razinas... Vienoje razinų įdėjau balto šokolado lašelius, bet jums būtinai, būtinai rekomenduoju dėti razinas. Keksas gavosi purus, minkštas... kvepiantis vanile. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

Nors klasikinis receptas numato razinas, šį keksą galima lengvai modifikuoti pagal savo skonį: 

  • Vietoje razinų galite naudoti džiovintus abrikosus, smulkiai supjaustytus.
  • Balto šokolado lašeliai – puiki alternatyva, suteikianti keksui švelnia saldumo nata.
  • Vietoje įprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks karamelės poskonį.
  • Jei norite sveikesnės alternatyvos, dalį baltų miltų galite pakeisti pilno grūdo kvietiniais miltais.
  • Vanilinį cukrų galima pakeisti natūralia vanilės esencija (1 šaukštelis).
  • Galima įdėti šiek tiek citrinos žievelės arba cinamono, jei mėgstate ryškesnį aromatą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pradėdami kepti, ištraukite sviestą iš šaldytuvo bent prieš valandą, kad jis suminkštėtų – taip bus lengviau jį išsukti iki purumo.
  • Kiaušinius taip pat rekomenduojama naudoti kambario temperatūros – taip tešla geriau išpuręs.
  • Razinas prieš dedant į tešlą galima 10 minučių pamirkyti karštame vandenyje, o po to gerai nusausinti – jos bus minkštesnės ir sultingesnės.
  • Keksą kepkite orkaitės viduryje, kad tolygiai iškeptų iš visų pusių.
  • Norėdami patikrinti, ar keksas jau iškepęs, įbeskite į centrą medinį pagaliuką – jei ištraukus jis yra sausas, keksas jau iškepęs.
  • Leiskite keksui pilnai atvėsti keptuvėje prieš išimdami – taip išvengsite jo subyrėjimo.

Ingredientai

    • miltai: 300 gramų
    • sviestas: 200 gramų
    • cukrus: 200 gramų
    • kepimo milteliai: 1,5 šaukštelio
    • kiaušiniai: 4
    • razinos: 150 gramų (arba balto šokolado lašeliai)
    • vanilinis cukrus: 1 šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia miltus sumaišome su kepimo milteliais, cukrumi bei vaniliniu cukrumi.
  2. 2. Tuomet minkštą sviestą sukame mediniu šaukštu, kol jis taps purus bei pašviesės. Mušame po vieną kiaušinį, beriame po šiek tiek miltų ir kas kartą gerai su šaukštu išsukame. Sudėjus visus kiaušinius bei subėrus miltus mišinį tešla bus tiršta, bet puri.
  3. 3. Patarimas: Jeigu kiaušiniai mažoki bei tešla labai kieta, įpilame truputį pieno.
  4. 4. Tada nuplautas bei nusausintas razinas sumaišome su šaukštu miltų ir įmaišome į tešlą (aš pati naudojau šokoladą, tai jį subėriau ir išmaišiau).
  5. 5. Po to tešlą pilame į sviestu pateptą bei miltais pabarstytą kepimo skardą ir kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60-90 minučių, kol gerai iškeps.
  6. 6. Atvėsiname. Skanaujame!
  7. 7. Patarimas: Labai gardu su pienu arba mėgstamos arbatos puodeliu.
Purus citrininis keksas
(3)
Apelsinų ir morkų pyragas-keksas
(1)
Meduolinis moliūgo keksas
(1)
Sviestinis citrinų keksas
(1)
Burnoje tirsptantis moliūgų pyragas be kiaušinių
(1)
Kalėdinis keksas
(5)