Šokoladinis keksas su šokoladiniu glajumi

2025-03-26 Autorius oSkanu.lt

Šokoladinis keksas su šokoladiniu glajumi
Šis šokoladinis keksas su šokoladiniu glajumi yra tikras gardumynas, kuris užburs jus savo sodrumu ir nepakartojamu skoniu. Šis nuostabus desertas yra tobulas pasirinkimas tiek šeimos popietei, tiek ypatingai šventei. Keksas pasižymi ypatingai drėgna tekstūra, kurią suteikia riebi grietinė, o kavos milteliai išryškina šokolado aromatą ir skonį. Kiekvienas kąsnelis šio pasakiško kepinio tirpsta burnoje, palikdamas nepamirštamą šokoladinį poskonį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite visų reikiamų ingredientų, galite išbandyti šias alternatyvas: 

  • Vietoje minkšto sviesto galite naudoti kokosų aliejų, tačiau tuomet keksas turės lengvą kokosų poskonį.
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukrumi, kuris suteiks karamelės poskonį, arba medumi, tačiau tuomet sumažinkite kiekį iki 180 g.
  • Jei neturite vanilės miltelių, galite naudoti vanilės ekstraktą (1 arb. š.).
  • Tirpios kavos miltelius galima pakeisti espreso kava arba stipria juoda kava.
  • Vietoje riebios grietinės tinka ir natūralus jogurtas, tačiau keksas bus šiek tiek mažiau drėgnas.
  • Jei neturite juodojo šokolado glaistui, galite naudoti pienišką šokoladą, bet tuomet glajus bus saldesnis ir šviesesnis.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Norint gauti itin purų keksą, visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros.
  • Kiaušinius įmuškite po vieną ir gerai išplakite – tai užtikrins, kad tešla bus puri ir vientisa.
  • Jei norite išvengti sausumo, neperkepkite kekso – tikrinkite mediniu pagaliuku ar jis jau iškepęs.
  • Kad keksas būtų dar drėgnesnis, galite jį apšlakstyti šokoladiniu sirupu prieš dengiant glajumi.
  • Glaistą tepkite ant visiškai atvėsusio kekso, kitaip jis gali nutekėti.
  • Prieš pjaudami keksą, palaukite kol glajus visiškai sustings – geriausia palikti jį keletą valandų šaldytuve.

Ingredientai

     Keksui:
    • Sviestas (minkštas): 200 g
    • Cukrus: 200 g
    • Kiaušiniai (dideli): 4 vnt.
    • Vanilės milteliai: 1 arb. š.
    • Tirpios kavos milteliai: 1 valg. š.
    • Karštas vanduo: 62 ml / 62 g
    • Riebi grietinė: 250 g
    • Miltai: 210 g
    • Kepimo milteliai: 1 arb. š.
    • Druska: žiupsnelis
    • Kakavos milteliai (nesaldūs): 65 g
    Glaistui:
    • Riebi grietinėlė: 100 ml / 101 g
    • Juodasis šokoladas: 100 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros, nustatydami viršaus-apačios režimą su vėjeliu.
  2. 2. Minkštą sviestą įdedate į didelį dubenį ir elektriniu plaktuvu plakate maždaug 3-4 minutes, kol jis tampa labai purus ir šviesios spalvos.
  3. 3. Subėrę cukrų ir vanilės miltelius, toliau plakate maždaug 2-3 minutes, kol masė tampa vientisa ir cukraus kristalai beveik ištirpsta.
  4. 4. Po vieną įmušdami kiaušinius, kiekvieną kartą labai gerai išplakate, kad masė išliktų puri ir vientisa.
  5. 5. Mažame indelyje sumaišote tirpios kavos granules su karštu vandeniu (62 g / 62 ml) ir maišote, kol jos visiškai ištirps. Leiskite šiam mišiniui šiek tiek atvėsti.
  6. 6. Atvėsusį kavos mišinį sumaišote su grietine, o tada šį skystį įpilate į sviesto ir kiaušinių masę. Viską dar kartą gerai išplakate, kad gautumėte vientisą masę.
  7. 7. Atskirame dubenyje persijojate miltus, kepimo miltelius, druską ir kakavos miltelius, tada šiuos sausus ingredientus dalimis subėrate į skystą masę.
  8. 8. Dar kartą viską kruopščiai išplakate, kol nebelieka miltų gumulėlių ir tešla tampa vientisa.
  9. 9. Paruoštą tešlą sukratote į kepimo formą (naudojama 25x11 cm dydžio), kurią prieš tai galite iškloti kepimo popieriumi, kad būtų lengviau išimti iškeptą keksą.
  10. 10. Keksą kepate įkaitintoje orkaitėje apie 55 minutes. Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo jūsų orkaitės, todėl po 45 minučių reikėtų patikrinti mediniu iešmeliu – jei ištraukus jį iš kekso vidurio jis lieka švarus, keksas jau iškepęs.
  11. 11. Iškepusį keksą palikite formoje maždaug 10 minučių, kad šiek tiek atvėstų, o tada atsargiai perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
  12. 12. Kai keksas visiškai atvės, pradėkite ruošti glaistą.
  13. 13. Mažame puode pakaitinkite grietinėlę ant vidutinės ugnies, kol jos kraštuose pradės kilti maži burbuliukai (užvirti neleiskite).
  14. 14. Juodąjį šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į karščiui atsparų dubenį.
  15. 15. Karštą grietinėlę užpilate ant sulaužyto šokolado ir paliekate stovėti 2-3 minutes, kad šokoladas pradėtų tirpti.
  16. 16. Lėtai maišydami šaukštu ar mentelė, sujungiate šokoladą ir grietinėlę, kol gausite vientisą, blizgantį glaistą.
  17. 17. Paruoštą glaistą palikite 10-15 minučių kambario temperatūroje, kad šiek tiek sutirštėtų.
  18. 18. Sutirštėjusį šokoladinį glaistą tolygiai užpilate ant visiškai atvėsusio kekso, leisdami jam nutekėti per kraštus, jei pageidaujate.
  19. 19. Leiskite glaistui visiškai sustingti kambario temperatūroje (arba galite pagreitinti procesą, padėdami keksą į šaldytuvą 30 minučių).
  20. 20. Sustingus glaistui, keksą galite pjaustyti ir patiekti.
Šokoladinis keksas su šokoladiniu glajumi

Atsakinėjama į Komentarą

Burnoje tirsptantis moliūgų pyragas be kiaušinių
(1)
Kalėdinis keksas
(5)
Šokolado ir bananų keksas
(2)
Purus citrininis keksas
(3)
Cukinijų keksas su aguonomis ir šokoladiniu glaistu
(4)