Marmurinis keksas su bananais

2025-03-14 Autorius oSkanu.lt

Marmurinis keksas su bananais
Marmurinis keksas su bananais - tai tobulas derinys, sujungiantis švelnų bananų skonį ir sodrų šokolado aromatą. Šis klasikinis desertas turi ne tik išskirtinį vizualinį "marmuro" efektą, bet ir nepakartojamą skonį, kuris patiks ir suaugusiems, ir vaikams. Bananai šiame recepte suteikia keksui natūralaus saldumo ir drėgmės, todėl jis išlieka minkštas ir purus net po kelių dienų. Šis receptas - puikus būdas panaudoti per daug prinokusius bananus, kurie galbūt jau nėra tokie patrauklūs valgyti šviežius. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje įprasto sviesto galima naudoti kokosų aliejų, kuris suteiks subtilų kokosų aromatą. Jei neturite grietinės, ją sėkmingai pakeisite natūraliu jogurtu arba graikišku jogurtu. 
  • Cukrų galima pakeisti ruduoju cukrumi, kuris suteiks gilesnį karamelės poskonį, arba medumi (naudokite apie 20% mažiau dėl didesnio saldumo). 
  • Vietoje įprastų kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus arba pakeisti dalį (apie 30%) pilno grūdo miltais, taip padidinant skaidulų kiekį.

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Geriausiems rezultatams naudokite labai prinokusius bananus su rudais taškeliais - jie bus saldesni ir lengviau susitrins. Prieš pradėdami gaminti, įsitikinkite, kad visi šalti ingredientai (kiaušiniai, sviestas, grietinė) yra kambario temperatūros - taip tešla geriau išsimaišys ir keksas bus puresnis. Nepermaišykite tešlos, kai į ją įdedate miltus - tai gali sukelti glitimo vystymąsi ir keksas bus ne toks purus. Kai maišote šviesią ir tamsią tešlą, nepermaišykite per daug - marmurinis efektas turi būti subtilus, kad matytųsi aiškūs šviesos ir tamsos kontrastai. Kekso iškepimą patikrinkite mediniu pagaliuku - įbedus į kekso vidurį, jis turėtų išlįsti švarus arba su keliomis sausomis tešlos kruopelėmis. 

Ingredientai

    • bananai: 4
    • sviestas: 110 gramų
    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 270 gramų
    • vanilės ekstraktas: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • miltai: 280 gramų
    • kakava: 4 valgomųjų šaukštų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • grietinė: 200 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sviestą išsukite su cukrumi iki purios baltos masės, tada po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išmaišykite. Supilkite vanilės ekstraktą. Bananus sutrinkite šakute bei sudėkite į sviesto - kiaušinių masę. Išmaišykite.
  2. 2. Tuomet miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir soda. Pusę šio mišinio sudėkite į bananų masę.
  3. 3. Po to supilkite grietinę, išmaišykite bei sudėkite likusius miltus.
  4. 4. Maždaug 1,5 puodelio tešlos perpilkite į kitą dubenį bei įmaišykite į ją kakavą.
  5. 5. Kekso kepimo formą ištepkite su sviestu, pabarstykite miltais. Dėkite du trečdalius šviesiosios tešlos, ant jos sukrėskite šokoladinę tešlą.
  6. 6. Ant viršaus sudėkite likusį trečdalį šviesiosios masės. Šakute šiek tiek pamaišykite, kad masės susimaišytų.
  7. 7. Paskui kepkite maždaug 50 minučių iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
  8. 8. Pjaustykite ir skanaukite!

Atsakinėjama į Komentarą

Varškės keksas su razinomis
(26)
Paprastas mėlynių keksas
(1)
Paprastas keksas
(28)
Meduolinis moliūgo keksas
(1)
Velykinis citrinų keksas
(7)
Šokoladinis migdolinis keksas
(3)