Ryžių makaronai su krevetėmis, daržovėmis, pievagrybiais ir kokosų pienu

2025-04-20 Autorius oSkanu.lt

Ryžių makaronai su krevetėmis, daržovėmis, pievagrybiais ir kokosų pienu
Turiu prisipažinti, kad ganėtinai retai gaminu patiekalus su ryžių makaronais. Norėčiau tai daryti daug dažniau. Patiekalai su jais gaminasi ganėtinai greitai ir paprastai, o rezultatas būna superinis. Šį kartą bandymas pagaminti su krevetėmis, su vyru tiesiog apsivalgėm ir "kaifavom" iš malonumo. :) 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje ryžių makaronų galima naudoti grikių makaronus arba puikiai tinka ir stikliniai makaronai, pagaminti iš pupelių krakmolo.
  • Krevetės gali būti pakeistos tofu kubeliais, vištiena arba jūrų šukutėmis, jei norite išlaikyti jūros gėrybių temą.
  • Cukinijas galima pakeisti baklažanais arba moliūgais, ypač rudens sezonu.
  • Raudonąją papriką galima pakeisti geltona arba oranžine paprika, arba net nedideliu kiekiu aitriųjų paprikų, jei mėgstate aštriau.
  • Pievagrybius galima pakeisti kitais grybais – puikiai tiks voveraitės, šitakiai arba portobello grybai.
  • Kokosų pieno vietoje galima naudoti migdolų pieną arba kreminę grietinėlę, nors skonis bus mažiau egzotiškas.
  • Vietoje laimo galima naudoti citriną arba mandarinus, tačiau būtent laimo rūgštelė geriausiai dera su krevetėmis ir kokosų pienu.
  • Kario miltelius galima pakeisti garam masala prieskonių mišiniu arba kurkuma su trupučiu kalendros.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Ryžių makaronų nemirkykite per ilgai – jie turi išlikti al dente, kitaip apsivirę taps lipnūs ir praras formą.
  • Krevetėms marinuoti naudokite neoksiduojantį indą – stiklinį arba keraminį, taip išlaikysite šviežią skonį.
  • Daržoves pjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, kad jos tolygiai iškeptų.
  • Krevetes kepkite labai trumpai – vos 1-2 minutes iš kiekvienos pusės, antraip jos taps kietos ir guminės.
  • Kokosų pieną įpilkite tik įkaitinę daržoves, taip išvengsite jo susisluoksniavimo.
  • Patiekalą paruoškite iš karto prieš valgant – ryžių makaronai greitai sugeria padažą ir praranda savo tekstūrą.
  • Jeigu mėgstate aštriau, galite padidinti čili pipirų kiekį arba įdėti šviežių čili pipirų.
  • Prieš patiekiant, apšlakstykite šviežiomis laimo sultimis – jos suteiks gaivumo ir išryškins kitus skonius.
  • Papuoškite patiekalą šviežiomis kalendros ar baziliko lapelių šakelėmis, jos suteiks aromatingumo.

Ingredientai

    • ryžių makaronai: 180 gramų
    • šaldytos arba šviežios krevetės: ~20-25
    • cukinijos: 1 (nedidelės)
    • raudonos saldžiosios paprikos: 1
    • pievagrybiai: 10
    • kokosų pienas: 0,5 skardinės
    • tarkuotas imbieras: 2 arbatinių šaukštelių
    • kario milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • čili pipirų milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • česnakas: 2-3 skiltelių
    • laimo sultys: iš 1 vnt. (arba citrinos sultys)
    • tarkuota laimo žievelė: 1 valgomojo šaukšto (arba citrinos žievelė)
    • aliejus: šlakelio
    • druska: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia ryžių makaronus užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite maždaug 5-7 minutes.
  2. 2. Tada perskalaukite šaltu vandeniu ir padėkite į šalį.
  3. 3. Dubenėlyje krevetes sumaišykite su aliejumi, pusės laimo/citrinos sultimis, druska, vienu arbatiniu šaukšteliu imbiero ir čili milteliais. Palikite maždaug 10-15 minučių pasimarinuoti.
  4. 4. Tuomet papriką supjaustykite plonomis juostelėmis, o papriką - nedideliais kubeliais.
  5. 5. Po to į įkaitintą keptuvę berkite pasimarinavusias krevetes, likusį imbierą, smulkiai sukapotą česnaką, citrinos žievelę ir pievagrybius. Kepinkite maždaug 4-5 minutes.
  6. 6. Tada dėkite paprikas ir cukiniją. Pakepkite dar maždaug 3-4 minutes. Daržovės privalo būti traškios, neperkepusios.
  7. 7. Ant daržovių pilkite kokosų pieną, dėkite kario miltelius. Palaukite kelias minutes, kol kokosų pienas įkais, tuomet į keptuvę sudėkite ryžių makaronus.
  8. 8. Viską gerai išmaišykite ir leiskite dar kelias minutes pakepti.
  9. 9. Jeigu norisi, dar galite užberti saują kepintų riešutų ir apšlakstyti laimo sultimis.
  10. 10. Patiekite ir skanaukite!
Krevetės medaus ir česnakų padaže
(1)
Koldūnai su krevetėmis
(1)
Sriuba su antienos krūtinėle ir krevetėmis
(2)
Midijos prancūziškai - su baltu vynu
(1)
Risotto su jūros gėrybėmis
(1)