Risotto su jūros gėrybėmis

Autorius apie receptą

Savo šaldymo kameroje dažnai turiu šaldytų jūros gėrybių. Ir vis galvojau ką čia naujo ir skanaus pasigaminus. Internete susiradau keletą receptų ir galiausiai apsisprendžiau, kad bus risotto. Taigi ėmiau darbo ir pasigaminau. Skonis išėjo tiesiog fantastiškas, dabar net neabejodama visiems rekomenduoju gaminti tik šitaip. net vyras, kuris nėra didžiulis jūros gėrybių mėgėjas valgė ir gyrė. Sakė, kad šitaip galima "jūros bjaurybes" ir prisijaukinti. :) 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Apvalūs ryžiai: galite naudoti Arborio, Carnaroli arba Vialone Nano rūšies ryžius, kurie geriausiai tinka risotto gamybai.
  • Sultinys: tinka daržovių, vištienos arba žuvies sultinys; jei skubate, galite naudoti sultinio kubelį.
  • Sausas baltas vynas: galima keisti obuolių sidru arba citrinų sultimis, jei norite bealkoholinės versijos.
  • Alyvuogių aliejus: galima naudoti ir saulėgrąžų ar rapsų aliejų, tačiau alyvuogių suteikia ypatingą skonį.
  • Mėlynieji svogūnai: galima keisti baltaisiais arba askaloniniais svogūnais.
  • Sviestas: veganai gali naudoti augalinį margarino pakaitalą.
  • Česnakas: vietoje šviežio galima naudoti džiovintą česnako miltelius, bet šviežias visada suteiks intensyvesnį skonį.
  • Šaldytų jūros gėrybių mišinys: galite naudoti vien tik krevetes, kalmarus ar midijas pagal pageidavimą.
  • Petražolės: tinka ir šviežios kalendros arba bazilikai, jei norite pakeisti skonio profilį.
  • Parmezano sūris: galima keisti Grana Padano arba net Pecorino Romano, jei norite stipresnio skonio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Visada naudokite karštą sultinį, kad ryžiai virtų tolygiai ir greičiau.
  • Sultinį pilkite po truputį, kad ryžiai galėtų sugerti skysčius palaipsniui.
  • Maišykite dažnai, bet švelniai, kad ryžiai neišsitrintų ir išlaikytų savo struktūrą.
  • Nepersistenkite su jūros gėrybių kepimu – užteks kelių minučių, kad jos neišsausėtų.
  • Įmaišius sviestą ir sūrį, palikite risotto kelioms minutėms „pailsėti“, kad skoniai susijungtų.

Ingredientai

    • apvalūs ryžiai: 1,5 stiklinės
    • sultinys: 4 stiklinių (tinka ir iš kubelio)
    • sausas baltas vynas: 0,5 stiklinės
    • alyvuogių aliejus: 3 šaukštų
    • mėlynieji svogūnai: 1
    • sviestas: gabaliuko
    • česnakas: 4 skiltelių
    • citrinos žievelė: iš 0,5 vnt.
    • šaldytų jūros gėrybių mišinys: 400 gramų
    • susmulkintos petražolės: 1 saujelės
    • tarkuotas parmezano sūris: 1 saujos

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia smulkiais kubeliais supjaustykite mėlynąjį svogūną.
  2. 2. Kelis kartus itin kruopščiai perplaukite apvaliuosius ryžius, kol nuo jų tekės skaidrus vanduo.
  3. 3. Tada didelėje keptuvėje arba troškintuve įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite svogūną. Kelias minutes pakepinkite ir tada sudėkite ryžius.
  4. 4. Kai jau ryžiai šiek tiek "apšyla šonus" ir darosi skaidrūs, supilkite vyną. Šiek tiek pamaišykite ir kepinkite, kol nugaruos.
  5. 5. Sultinį užvirinkite ir nuolatos palaikykite silpną kaitrą, kad neatvėstų.
  6. 6. Vynui nugaravus pradėkite po samtį arba du pilstyti į keptuvę sultinį. Įpilkite, pamaišykite, palaukite, kol susigers, o tuomet pilkite dar samtį. Šitaip palaipsniui supilsite visą sultinį, o ryžiai išvirs.
  7. 7. Kai ryžiai jau beveik visai minkšti, kitoje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir ant jo pakepinkite susmulkintą česnaką. Tuomet suberkite jūros gėrybes, kelias minutes patroškinkite, pagardinkite tarkuota citrinos žievele.
  8. 8. Kai ryžiai jau pakankamai minkšti ir norimos tekstūros, suverskite į juos jūros gėrybes, įdėkite vieną saują tarkuoto parmezano sūrio ir kapotų petražolių, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
  9. 9. Jeigu norisi kremiškesnės konsistencijos, galite įmaišyti ir gabaliuką sviesto. O tuomet išjunkite kaitrą, patiekite ir skanaukite!

Atsiliepimai

Ryžiai su kalmarais
(2)
Tailandietiškai ruoštos krevetės pagal Beatą
(3)