Šakotiniai grybukai

2025-03-28 Autorius oSkanu.lt

Šakotiniai grybukai
 Šakotiniai grybukai - tai nuostabus lietuviškas skanėstas, kuris ypač populiarus švenčių metu. Šie minkšti, purūs saldumynai savo išvaizda primena miško grybus ir yra puikus pasirinkimas Kalėdų, Velykų ar kitų šventinių progų stalui. Šakotinių grybukų tradicija Lietuvoje gyvuoja jau dešimtmečius, ir jie išlieka vienu iš mėgstamiausių tradicinių lietuviškų desertų. Šis receptas padės jums sukurti autentiškus, minkštus ir burnoje tirpstančius šakotinius grybukus, kurie džiugins ir jūsų artimuosius, ir svečius. Ruošiantis artėjančioms šventėms, šis desertas tikrai bus puikus papildymas prie šventinio stalo. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje kukurūzų krakmolo galima naudoti bulvių krakmolą, nors tekstūra gali šiek tiek skirtis. 
  • Sviestą galima pakeisti margarinu, tačiau tai gali paveikti skonį. 
  • Vietoje grietinės galima naudoti rūgščią grietinę arba jogurtą. 
  • Norint gauti tamsesnę grybukų spalvą, galima į tešlą įdėti šiek tiek kakavos miltelių. 
  • Glajui galima naudoti ne tik baltą glajų, bet ir įvairius maistinių dažų atspalvius, o šokoladą galima pasirinkti juodą, pieninį arba baltą, pagal savo skonį. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Gaminant šakotinius grybukus, labai svarbu išlaikyti tinkamą tešlos konsistenciją - ji turi būti grietinės tirštumo, kad lengvai būtų galima formuoti grybukus. Kepant svarbu stebėti temperatūrą - ji neturi būti per aukšta, kad grybukai nepridegtų. Geriausia kepti ant mažos ugnies po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Dekoruojant grybukus, leiskite šokoladui ir glajui visiškai išdžiūti prieš sudėdami į dėžutę ar lėkštę. Grybukai geriausiai išsilaiko sausoje, vėsioje vietoje iki 2 savaičių. 

Ingredientai

    Tešlai: 
    • Kiaušiniai: 7 vnt. (vidutinio dydžio)
    • Cukrus: 300 g
    • Vanilinis cukrus: 20 g
    • Miltai: 200 g
    • Kukurūzų krakmolas: 150 g
    • Soda: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • Grietinė: 3 valgomieji šaukštai
    • Sviestas: 350 g (kambario temperatūros)
    • Druska: žiupsnelis
    Glajui:
    • Kiaušinių baltymai: 2 vnt.
    • Cukraus pudra: 500 g (biri)
    • Citrinos rūgštis: ant šaukštelio galiuko
    • Vanduo: pagal poreikį (virintas, atvėsintas)
    Dekoravimui:

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių atskirkite 2 kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus atidėkite, jie bus naudojami glajui.
  2. 2. Sodą sumaišykite su grietine ir palikite pastovėti, kol plaksite sviestą, kad soda nusigesintų.
  3. 3. Į mikserio indą sudėsite kambario temperatūros sviestą, supilkite cukrų, vanilinį cukrų bei žiupsnelį druskos ir plakite, kol cukrus truputį aptirpsta (maždaug 5 minutes).
  4. 4. Tuomet po vieną dėkite kiaušinius ir trynius, vis plakdami, kol cukrus visiškai ištirps ir masė taps puri.
  5. 5. Į plakinį supilkite grietinę su nusigesinta soda ir išmaišykite.
  6. 6. Persijokite miltus kartu su kukurūzų krakmolu ir lengvais judesiais įmaišykite į sviesto-kiaušinių masę. Gausite grietinės tirštumo tešlą.
  7. 7. Tešlą supilkite į konditerinį maišelį - taip bus patogiau spausti į grybukų keptuvę.
  8. 8. Įkaitinkite grybukų formeles, įspauskite tešlą ir kepkite po 2-3 minutes iš abiejų pusių ant mažos ugnies.
  9. 9. Kai visi grybukai iškepę, paruoškite glajų: į mikserio indą sudėkite 2 baltymus, 500 g birios cukraus pudros ir citrinos rūgšties ant šaukštelio galiuko.
  10. 10. Plakite 4 pavara 8 minutes, kad baltymas stabilizuotųsi. Gausite tirštą baltą masę.
  11. 11. Glajaus tirštumą kotelių dažymui reguliuojate su atvirintu vėsiu vandeniu. Pilkite po truputį, nes per daug vandens galite greitai nuskystinti.
  12. 12. Grybukų galvutes pamerkiate į ištirpintą šokoladą, o kotelius nudažote baltu glajumi.
  13. 13. Leiskite grybukams visiškai išdžiūti, prieš patiekdami ar sudėdami į sausainių dėžutę.
Šakotiniai grybukai