Sausainiai be kepimo miltelių "Obuolių skarelės" pagal Beatą

2025-03-31 Autorius oSkanu.lt

Sausainiai be kepimo miltelių "Obuolių skarelės" pagal Beatą
Šiandien noriu pasidalinti nuostabiu receptu, kuris pavergė mano širdį ir skonio receptorius – tai Beatos įkvėpti sausainiai be kepimo miltelių "Obuolių skarelės". Šis receptas yra tikras atradimas tiems, kurie mėgsta autentiškus, naminius skanėstus be pridėtinių kildinimo priedų. Šių sausainių unikalumas slypi jų paprastume ir natūraliame skonyje – jie išsiskiria traškia, sluoksniuota tešla ir sultingais obuolių įdarais, kurie kiekvieną kąsnį paverčia tikru malonumu. Receptą atradau Beatos virtuvėje ir iškart supratau, kad privalau išbandyti namuose. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje įprastų kvietinių miltų galite naudoti speltų miltus, rugių miltus arba jų mišinį sveikesniam variantui.
  • Jei neturite sviesto, galite pakeisti jį margarinu, tačiau tuomet skonis bus šiek tiek kitoks.
  • Grietinę galima pakeisti natūraliu jogurtu, graikišku jogurtu arba rūgščia grietine – tai suteiks tešlai kitokio skonio niuansų.
  • Vietoje obuolių galite naudoti kriaušes, slyvas arba uogas pagal sezoną (braškės, mėlynės, avietės).
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukrumi, kokosų cukrumi, medumi arba klevų sirupu naturalesniam saldumui.
  • Cinamoną galima derinti su kitais prieskoniais: vanile, kardamonu, muskato riešutu, gvazdikėliais.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:
 
  • Sviestas turi būti tikrai šaltas – tai užtikrins tešlos trapumą ir sluoksniuotumą.
  • Tešlą minkykite kuo mažiau – pernelyg ilgas minkymas aktyvuoja glitimą ir sausainiai taps kieti.
  • Obuolius rinkitės rūgštokas, tvirtos tekstūros – jie išlaikys formą kepimo metu (Antaniniai, Aidared, Jonagold veislės puikiai tinka).
  • Prieš dedant įdarą, obuolius galite trumpai pakepinti su cukrumi ir cinamonu – taip jie bus dar aromatingesni.
  • Paskutines 2-3 minutes galite kepti įjungę konvekcijos režimą, kad sausainiai įgautų gražų auksinį atspalvį.
  • Iškepusius sausainius geriausia atvėsinti ant grotelių – taip jie išliks traškūs.

Ingredientai

    2 skardoms sausainių:
    • miltai: 500 gramų
    • sviestas: 270 gramų
    • grietinė: 250 gramų
    • obuoliai: 3 (dideli)
    • cukrus: 100 gramų
    • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnio
    • kiaušiniai: 1 (sausainių patepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia miltus suberkite ant stalviršio.
  2. 2. Dėkite šaltą sviestą ir sukapokite peiliu. Turėtų gautis birūs trupiniai. Sudėkite juos į dubenį.
  3. 3. Druską berkite į grietinę, išmaišykite ir supilkite ant trupinių. Masę suminkykite į vientisą gumulą.
  4. 4. Dėkite į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui pailsėti.
  5. 5. Obuolius nulupkite ir supjaustykite storais šiaudeliais.
  6. 6. Pabarstykite cukrumi bei cinamonu.
  7. 7. Tešlą iškočiokite ir supjaustykite kvadratukais.
  8. 8. Dėkite po gabaliuką obuolio ir susukite tarsi skareles.
  9. 9. Sausainius dėkite į kepimo skardą ir patepkite kiaušinio plakiniu.
  10. 10. Galite, jeigu norisi, pabarstyti cukraus ir cinamono mišiniu (aš šį kartą nusprendžiau to nedaryti, bet galvoju, kad pabarsčius skaniau).
  11. 11. Kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 minučių. Lepinkitės!

Atsakinėjama į Komentarą

Trapūs sausainiai su džemu
(4)
Labai gardūs didieji traškūs sausainiai
(9)
Varškės sausainiai su džemu
(1)