Silkė su apkeptomis bulvėmis ir svogūnais

2025-02-22 Autorius NoriuNiam

Silkė su apkeptomis bulvėmis ir svogūnais
Tradicinė lietuviška virtuvė pasižymi savo unikaliais silkės patiekalais, tačiau šis receptas išsiskiria savo paprastumu ir nepakartojamu skoniu. Silkė su apkeptomis bulvėmis ir svogūnais – tai klasikinis derinys, kuris per amžius užkariavo lietuvių širdis. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Kreminės tekstūros bulvės, delikačiai sūri silkė ir aštroki svogūnai sukuria tobulą skonių harmoniją, kuri nepaliks abejingų. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje violetinio svogūno galima naudoti raudonąjį arba baltąjį svogūną.
  • Silkę be aliejaus galima pakeisti sūdyta arba marinuota silke.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų arba saulėgrąžų aliejumi.
  • Šviežius pomidorus galima pakeisti vyšniniais pomidorais arba saulėje džiovintais pomidorais.

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bulves rekomenduojama rinktis vidutinio kietumo, geriausiai tinka Lietuvoje auginamos 'Vineta' arba 'Laura' veislės.
  • Prieš kepant bulves, jas galima trumpai padžiovinti, taip jos taps traškesnės.
  • Silkę patartina supjaustyti įstrižai, taip ji atrodys estetiškiau ir bus patogiau valgyti.

Kalorijos
 
  • Bendras patiekalo kaloringumas: 1240 kcal
  • Vienos porcijos kaloringumas: 310 kcal

Ingredientai

    • Silkė be aliejaus: 400 g 
    • Bulvės: 800 g 
    • Liofilizuotų prieskonių mišinys bulvėms: 2 arbatiniai šaukšteliai 
    • Pomidorai: 300 g 
    • Violetinis svogūnas: 150 g 
    • Tyras alyvuogių aliejus: 4 valgomieji šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bulves kruopščiai nuplaunate ir nuskutate.
  2. 2. Nuskustas bulves perpjaunate per pusę.
  3. 3. Į puodą įpilate vandens, įberiat žiupsnelį druskos ir užkaičiate.
  4. 4. Sudėjus bulves, verdame jas 15 minučių arba kol jos taps vidutiniškai minkštos.
  5. 5. Išvirus bulvėms, vandenį nukošiate ir paliekate jas atvėsti.
  6. 6. Atvėsusias bulves supjaustote nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais.
  7. 7. Keptuvę įkaitinate ant vidutinės ugnies.
  8. 8. Supjaustytas bulves apibarstote liofilizuotų prieskonių mišiniu.
  9. 9. Bulves apkepate keptuvėje iki auksinės rudos spalvos.
  10. 10. Tuo metu supjaustote silkę įstrižais gabaliukais.
  11. 11. Pomidorus supjaustote skiltelėmis.
  12. 12. Violetinį svogūną supjaustote plonais žiedais.
  13. 13. Į lėkštę gražiai sudėliojate supjaustytą silkę.
  14. 14. Šalia silkės išdėliojate pomidorų skilteles ir svogūnų žiedus.
  15. 15. Ant viršaus uždėliojate traškias, apkeptas bulves.
  16. 16. Patiekalą pabaigiame ruošti apšlakstydami tyru alyvuogių aliejumi.
  17. 17. Santrauka: Šis silkės su apkeptomis bulvėmis ir svogūnais receptas – tai puikus būdas mėgautis tradiciniu lietuvišku patiekalu šiuolaikiškame išpildyme. Traškios, prieskoninės bulvės puikiai dera su švelniu silkės skoniu, o švieži pomidorai ir violetiniai svogūnai suteikia patiekalui gaivumo ir spalvų. Tai universalus patiekalas, kuris tiks tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui.
Silkė su apkeptomis bulvėmis ir svogūnais
Silkė su burokėliais, grybais ir obuoliais
(8)
Silkių "sušiai"
(32)