Sviestinis tartos pagrindas - tešla

2025-03-25 Autorius oSkanu.lt

Sviestinis tartos pagrindas - tešla
Sviestinis tartos pagrindas yra klasikinis prancūziškos virtuvės elementas, kuris tapo neatsiejama dalis šiuolaikinės lietuviškos kulinarijos. Šis traškus, aromatingas ir puraus skonio pagrindas suteikia tobulą pamatą įvairiausiems tartų įdarams – tiek saldžių desertų mėgėjams, tiek gurmanams, kurie mėgsta pikantiškus skonius. Nors daugelis mano, kad kokybiško tartos pagrindo paruošimas reikalauja ypatingų kulinarinių įgūdžių, iš tiesų šis receptas yra vienas paprasčiausių ir patikimiausių. Sukurtas taip, kad net pradedantysis virtuvėje galėtų pasiekti profesionalų rezultatą. Šis pagrindas puikiai išlaiko savo formą, nesudrėksta nuo įdaro ir išsikepa tolygiai. Sviestas suteikia nepakartojamą skonį, o minimalus prieskonių kiekis leidžia atsiskleisti pagrindiniams tartos įdaro skoniams.

Beje, aš šį kartą tartą ruošiau su vištiena ir daržovėmis, tačiau įdarą Jūs rinkitės savo nuožiūra.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltų tipą galite pasirinkti pagal savo poreikius – tinka tiek kvietiniai, tiek speltų ar net migdolų miltai (reikėtų naudoti 150 g kvietinių ir 50 g migdolų miltų mišinį). 
  • Vietoje įprasto nesūdyto sviesto galima naudoti sūdytą sviestą (tuomet sumažinkite druskos kiekį), ghee sviestą arba augalinį margarino pakaitalą, jei norite vegetariško varianto. 
  • Kiaušinį galima pakeisti 3 šaukštais graikiško jogurto sumaišyto su 1/2 šaukštelio kepimo miltelių. 
  • Viduržemio jūros prieskonius galima keisti rozmarinais, čiobreliais, saulėje džiovintų pomidorų prieskoniais arba visai praleisti, jei gaminate saldžią tartą.

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai

Geriausiam rezultatui pasiekti, sviestas turi būti šaltas, tiesiai iš šaldytuvo. Tešlą minkykite kuo trumpiau, kad ji netaptų per daug elastinga ir nenustotų būti trapi. Prieš kepimą, tešlą galima atšaldyti šaldytuve 30 minučių – tai padės išvengti tartos pagrindo susitraukimo kepant. Jeigu norite itin gražaus ir tolygaus tartos pagrindo, tarp tešlos ir kepimo formos galite įdėti folijos ir užpildyti žirniais – taip tešla nekils ir išliks ideali. Po 10 minučių kepimo foliją su žirniais galite nuimti ir kepti dar 5-10 minučių, kol gražiai paruduos.

Ingredientai

    • Miltai: 200 g 
    • Sviestas: 90 g (supjaustytas nedideliais gabaliukais) 
    • Kiaušinis: 1 vnt. 
    • Vanduo: 1–1,5 valg. šaukšto 
    • Druska: žiupsnis 
    • Viduržemio jūros prieskoniai: žiupsnis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėsime paruošdami visus reikalingus ingredientus. Įsitikinama, kad sviestas yra pakankamai šaltas ir supjaustomas mažais kubeliais.
  2. 2. Dideliame dubenyje subersite miltus ir įmaišysite žiupsnį druskos. Gerai išmaišoma, kad druska tolygiai pasiskirstytų.
  3. 3. Į miltų ir druskos mišinį bus sudedami sviesto gabaliukai. Naudojant pirštų galiukus, švelniai trinami sviesto gabalėliai su miltais, kol gaunasi tekstūra, primenanti drėgnus trupinius. Svarbu nepertrinti, kad sviestas visiškai neištirptų.
  4. 4. Mišinio viduryje padaroma įduba, į kurią įmušamas kiaušinis.
  5. 5. Įpilamas šaukštas ar šaukštas su puse vandens, įberiamas žiupsnis pasirinktų Viduržemio jūros prieskonių.
  6. 6. Švelniais judesiais ingredientai sumaišomi kartu, pradedant nuo įdubos centro ir pamažu įtraukiant miltus iš kraštų, kol susiformuos vientisa tešla.
  7. 7. Tešla trumpai išminkoma ant miltuoto paviršiaus, kol tampa vientisa. Nereikia per ilgai minkyti – pakanka tik sujungti ingredientus.
  8. 8. Kepimo formą išklojate kepimo popieriumi, užtikrindami, kad jis dengtų ir kraštus – tai padės lengvai išimti iškeptą tartos pagrindą.
  9. 9. Paruoštą tešlą galima dėlioti į formą dviem būdais: arba supjaustyti ją mažais gabaliukais ir išdėlioti kaip mozaiką, pirštais prispaudžiant prie formos paviršiaus, arba iškočioti ją ant miltuoto paviršiaus ir atsargiai perkelti į formą.
  10. 10. Jei pasirenkate kočioti tešlą, ji turėtų būti maždaug 3-4 mm storio. Kočiojama tešla apverčiama keletą kartų ir pabarstoma nedideliu kiekiu miltų, kad neliptų.
  11. 11. Šakute tankiai subadoma visa tartos pagrindo tešla, ypač dugne. Tai leis garams išeiti kepimo metu ir neleis tešlai iškilti, užtikrinant tolygų kepimą.
  12. 12. Įkaitinama orkaitė iki 210 °C temperatūros.
  13. 13. Paruošta tešla su forma įstatoma į įkaitintą orkaitę ir kepama 15-20 minučių arba kol tartos pagrindas įgauna gražią auksinę spalvą.
  14. 14. Iškeptas tartos pagrindas išimamas iš orkaitės ir paliekamas visiškai atvėsti prieš dedant norimą įdarą.
  15. 15. Įdarą rekomenduojama dėti tik į visiškai atvėsusį tartos pagrindą, kad išvengtumėte drėgmės kaupimosi ir pagrindas išliktų traškus.

Atsakinėjama į Komentarą

Indiška Naan duonelė
(4)