"Cezario salotose" skonio esmė yra jų pats tikras salotų padažas. Mano vaikai labai mėgsta tokias salotas ir atrodo, kad galėtų valgyti kiekvieną dieną, bet dažnai tenka labai nusivilti "Cezario salotų" skoniu, kai užsisakai kokiam restorane. Dėl skonių nesiginčykime, bet gal ir jums patiks mano nuostabiojo "Cezario salotų" padažo paruošimo būdas, patikrintas ir patvirtintas mažųjų gurmanų ir visų draugų?
Yra sakoma, kad "Cezario salotos" buvo sukurtos "iš bėdos". Tai visai minimalistinis patiekalas, kurį 1924-taisiais pirmą kartą pagamino italų kilmės imigrantas vardu Cezaris Kardini, jis gyveno San Diege. Buvo liepos 4-oji - Jungtinių Amerikos Valstijų Nepriklausomybės Diena. Restorane pasibaigė beveik visos daržovės, išskyrus salotų lapus. Išradingasis virtuvės šefas sukūrė labai paprastą tobulumą iš to, kas jam pasitaikė po ranka. Po 20-tie metų "Cezario salotų" šlovė pasiekė ir New york miestą; panašiai tuo pat metu kiekvienas buvęs restorano darbuotojas jau pradėjo prisirašinėti recepto autorystės šlovę sau.
Rozos Kardini (šefo dukters) žodžiais, autentiškame jos tėvo recepte tikrai nebuvo naudojami ančiuviai - ančiuvių prieskonis jautėsi tik dėl Vorčesteršyro padažo. Salotų padažas buvo pagamintas iš žalių (suprask termiškai neapdorotų) kiaušinių trynių, alyvuogių aliejaus, acto, česnako, bei daugybės šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Mano pačios receptas yra kiek sumodernintas, aš gaminu taip, kaip patinka ir itin tinka mano šeimai: be žalio kiaušinio, su ančiuviais vietoje druskos, - tai, beje, yra šiuo metu labiausiai išplitęs "Cezario salotų" padažo receptas JAV. Ančiuvių, česnako bei alyvuogių aliejaus skonių derinys yra šiuolaikinių "Cezario salotų" cinkelis. Rekomenduoju pasirinkti brangesnius, alyvuogių aliejuje konservuotus ančiuvius. Jei ruošite padažą be ančiuvių, naudojame daugiau Vorčesteršyro padažo arba pusę arbatinio šaukštelio druskos.
Padažo įprastai salotoms sunaudoju tik pusę, palikusį laikau šaldytuve iki penkių dienų - pagamintą jogurto pagrindu, tris savaites - pagamintą vien aliejaus pagrindu.
Iš nurodytų ingredientų kiekio gaunasi maždaug 180 mililitrų padažo.