Tortas Juodas miškas su maskarpone

Autorius apie receptą

Klasikinis Juodojo miško tortas (Schwarzwälder Kirschtorte) yra kilęs iš Vokietijos ir išgarsėjęs visame pasaulyje dėl nepakartojamo šokolado ir vyšnių derinio. Šioje receptūroje pateikiama išskirtinė torto versija su maskarponės sūriu, kuri suteikia desertui ypatingą kremiškumą ir švelnų skonį. Tamsus šokoladinis biskvitas, rūgštelės vyšnios ir purus maskarponės kremas sukuria tobulą skonių harmoniją, kuri nepaliks abejingų net ir išrankiausių gurmanų. Nors gaminimo procesas gali atrodyti sudėtingas, laikantis nuoseklių instrukcijų, rezultatas pranoks visus lūkesčius.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje maskarponės sūrio galima naudoti riebią varškę (9%) sumaišytą su nedideliu kiekiu grietinėlės, arba graikišką jogurtą.
  • Jeigu neturite pasukų, galite naudoti kefyrą, natūralų jogurtą arba rūgpienį.
  • Šviežių ar šaldytų vyšnių galima pakeisti konservuotomis vyšniomis be sirupo, tačiau tuomet sumažinkite cukraus kiekį įdare.
  • Juodąjį šokoladą galima pakeisti pienišku šokoladu, tačiau tuomet tortas bus saldesnis.
  • Vietoje saulėgrąžų aliejaus tinka ir kokosų, rapsų arba kukurūzų aliejus.
  • Jei neturite vanilinio cukraus, galite naudoti vanilės ekstraktą arba vanilės ankštį.
  • Nesaldintos kakavos miltelius galima pakeisti šokoladinio gėrimo milteliais, tačiau tuomet reikėtų sumažinti cukraus kiekį tešloje.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Biskvitą kepkite dieną prieš surenkant tortą, nes atvėsęs biskvitas bus lengviau pjaustomas ir geriau sugeria sirupą.
  • Prieš pjaustydami biskvitą, įdėkite jį į šaldytuvą 30 minučių – taip išvengsite trupinių.
  • Vyšnias galite aplieti 2 valgomaisiais šaukštais vyšnių likerio arba brendžio, taip suteiksite tortui klasikinį Juodojo miško skonio akcentą.
  • Jei norite intensyvesnio šokoladinio skonio, į biskvito tešlą galite įdėti 50 g smulkiai sukapoto juodojo šokolado.
  • Plakdami grietinėlę, naudokite labai šaltą grietinėlę tiesiai iš šaldytuvo, taip ji geriau išsiplaką.
  • Prieš serviruodami tortą, išimkite jį iš šaldytuvo 15-20 minučių – taip skoniai labiau atsiskleis.
  • Puošimui galite naudoti šokolado drožles, kurias lengvai pagaminsite su daržovių skustuku braukydami per šokolado plytelę.

Ingredientai

    Dviem biskvitams ~20 centimetrų skersmens:
    • miltai: 300 gramų
    • cukrus: 280 gramų
    • tamsios kakavos milteliai: 85 gramų (nesaldintos)
    • kiaušiniai: 2 (dideli)
    • saulėgrąžų aliejus: 100 mililitrų
    • pasukos: 200 mililitrų
    • verdantis vanduo: 200 mililitrų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    Vyšnioms:
    • šaldytos arba šviežios vyšnios be kauliukų: 400 gramų
    • cukrus: 55 gramų (arba pagal skonį)
    • citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto
    Ganašui (šokoladiniam kremui):
    • plakamoji grietinėlė: 200 mililitrų
    • juodas šokoladas: 100 gramų
    Grietinėlės kremui:
    • plakamoji grietinėlė: 400 gramų
    • maskarponės sūris: 250 gramų
    • cukraus pudra: 100 gramų
    • vanilinis cukrus: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Biskvitas: Kiaušinius išplakame su cukrumi bei druska iki šviesios purios masės.
  2. 2. Tuomet supilame pasukas ir aliejų. Miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą sumaišome kartu bei įsijojame į tešlą.
  3. 3. Išmaišome iki vientisumo. Išmaišydami supilame verdantį vandenį.
  4. 4. Masę padaliname į dvi kepimo formas, kurių dugnas įtiestas su kepimo popieriumi.
  5. 5. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes.
  6. 6. Ar jau iškepę, patikriname mediniu pagaliuku. Paliekame atvėsti formoje.
  7. 7. Įdaras: Vyšnias užpilame cukrumi bei citrinos sultimis ir ant nedidelės kaitros verdame, kol skystis nugaruos. Atvėsiname.
  8. 8. Ganašas: Šokoladą sulaužome ir maišydami kaitiname ant silpnos kaitros kartu su grietinėle, kaitiname tik tiek kol šokoladas ištirpsta ir susimaišome su grietinėlė.
  9. 9. Atvėsiname iki kambario temperatūros ir paskui dar porą valandų palaikome šaldytuve.
  10. 10. Grietinėlės kremas: Grietinėlę, maskarponę, cukraus pudrą ir vanilę išplakame iki purumo.
  11. 11. Atvėsusius biskvitus padaliname į dvi dalis, nupjauname iškilimą.
  12. 12. Dedame biskvitą ant tortinės dugno (tai pat galite panaudoti tortinės kraštus), užtepame trečdalį ganašo, kelis šaukštus grietinėlės kremo ir dedame trečdalį vyšnių.
  13. 13. Kartojame su likusias biskvitais.
  14. 14. Uždėjus viršutinį biskvitą, kremo netepame, uždengiame lėkšte arba kepimo formos dugnu, lengvai paspaudžiame ir porai valandų paliekame šaldytuve.
  15. 15. Galiausiai šonus ir viršų dekoruojame likusiu kremu. Papuošiame pagal savo skonį ir norus.
  16. 16. Pats skaniausias per visą naktį palaikytas šaldytuve.
  17. 17. Pjaustome ir lepinamės!

Atsiliepimai

Maskarponės tortas su citrininiu kremu
(1)
Gaivus mangų ir varškės tortas, be kaltės jausmo
(1)
Kotrynos vasaros uogų tortas
(9)