Autorius apie receptą
Sodos duona (airiškai arán sóide, o angliškai soda bread) - tikriausiai pati populiariausia pačioje Airijoje ir geriausiai žinoma užsienyje airiškos duonos rūšis. Ji ne tik skani, bet ir itin greitai pagaminama - per vieną valandą laiko tokią duoną galite užmaišyti, iškepti ir patiekti ant stalo. Sodos duonos kepaliukai atrodo tarsi "pasišiaušę", nes ją kepant svarbiausias dalykas - neperminkyti tešlos. Mat per gerai išminkius tešlą, duona taps kieta. Gilūs kryžmi įpjovimai taipogi turi ne vien simbolinę arba dekoratyvinę reikšmę - yra teigiama, dėl jų duona geriau iškyla bei iškepa.
Airijos gyventojai turi ne vieną sodos duonos variantą. Kasdieninė, ta "tikroji" duona yra pati paprasčiausia, bet, anot svetur gyvenančių airių, tokios dažniausiai galite rasti tiktai gimtinėje. Tuo tarpu Jungtinėse Amerikos Valstijose, antrojoje šios tautos tėvynėje, sodos duona beveik visada būna "pagerinama", papildomai įdedant razinų, džiovintų vaisių ar kitokių priedų. Tas faktas priverčia paprastumo pasiilgusius airius nostalgiškai dūsauti, o užsieniečius - ne visai teisingai įsivaizduoti, kaip turi atrodyti šis klasikinis kepinys. Taigi, grįžtame prie europietiškų šaknų. :)
Beje, tokia duona, neturinti jokių saldžių priedų, labai tinka prie
airiško avienos troškinio.
Atsiliepimai