Aisbergo salotos su tunu ir agurku

2025-05-02 Autorius Kristina Zibartė

Aisbergo salotos su tunu ir agurku
Aisbergo salotos su tunu ir agurku - tai gaivus, maistingas ir lengvai paruošiamas patiekalas. Šios salotos išsiskiria savo traškia tekstūra, kurią suteikia aisbergo salotos lapai, bei subtiliu skonio balansu tarp aštraus svogūno, gaivaus agurko ir sotaus tuno. Tuno baltymų gausa kartu su šviežiomis daržovėmis sukuria tobulą derinį, kuris ne tik maloniai nuteikia skonio receptorius, bet ir aprūpina organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis. Tradiciškai šios salotos patiekiamos su majonezo padažu, kuris praturtintas česnako aromatu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje aisbergo salotų galima naudoti romėniškas salotas, kurios taip pat suteiks patiekalui traškumo ir šviežumo.
  • Tuną savose sultyse galima pakeisti tunu aliejuje, tačiau tokiu atveju reikėtų sumažinti majonezo kiekį arba rinktis tuną vandenyje, jei norite lengvesnio varianto.
  • Vietoje įprasto agurko galima naudoti ilgavaisius agurkus arba mažus kornišonus, kurie suteiks salotoms intensyvesnį skonį.
  • Raudonas svogūnas gali pakeisti paprastą svogūną, suteikdamas patiekalui švelnesnį ir saldžiarūgštį poskonį.
  • Majonezą galima pakeisti jogurtiniu padažu ar graikišku jogurtu, sumaišytu su citrinų sultimis ir žolelėmis, jei norite mažiau kalorijų turinčio varianto.
  • Česnaką galima pakeisti česnako milteliais arba kepintais česnakais, kurie suteiks švelnesnį aromatą.
  • Norint praturtinti skonį, galima įdėti šviežių krapų, petražolių arba baziliko lapelių.
  • Salotoms galima pridėti ir kietai virtų kiaušinių, kurie papildys patiekalą papildomais baltymais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš maišant salotas, būtinai gerai nusausinkite tuną, kad patiekalas netaptų per daug skystas.
  • Norint gauti traškesnes salotas, aisbergo lapus geriausia supjaustyti prieš pat patiekimą.
  • Svogūną prieš dedant į salotas galima trumpai pamirkyti šaltame vandenyje, kad sumažėtų jo aštrumas.
  • Agurką galima nulupti, jei jo odelė yra karti, arba palikti su odele, jei naudojate jaunus ir šviežius agurkus.
  • Česnaką geriausia smulkiai sutrinti su druska, kad jo aromatas tolygiai pasiskirstytų padaže.
  • Salotas maišykite švelniais judesiais, kad nesulaužytumėte salotų lapų ir nesusmulkintumėte tuno per smulkiai.
  • Paruoštas salotas rekomenduojama bent 15-20 minučių palaikyti šaldytuve, kad skoniai geriau susijungtų.
  • Patiekiant galima papuošti šviežiomis žolelėmis arba citrinos griežinėliu, kuris ne tik pagražins patiekalą, bet ir suteiks gaivumo.
  • Jei ruošiate salotas iš anksto, padažą rekomenduojama įmaišyti tik prieš patiekimą, kad salotos išliktų traškios.

Ingredientai

    • Aisbergo salotos: 1 vidutinio dydžio galva (apie 300 g) 
    • Agurkas: 1 vidutinis (apie 200 g) 
    • Svogūnas: 1 mažas (apie 50 g) 
    • Česnakas: 2-3 skiltelės 
    • Tunas savose sultyse: 2 skardinės (po 160 g) 
    • Majonezo padažas: 4 šaukštai (apie 80 g) 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Išimkite aisbergo salotas iš šaldytuvo ir kruopščiai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, tuomet nusausinkite virtuviniu popieriumi.
  2. 2. Suplėšykite arba supjaustykite salotos lapus vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į didelį dubenį.
  3. 3. Agurką būtina nuplauti, galite nulupti odelę jei pageidaujate, ir supjaustykite plonomis riekelėmis arba kubeliais.
  4. 4. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite arba susmulkinkite pusžiedžiais, priklausomai nuo pageidaujamos tekstūros.
  5. 5. Česnako skilteles reikia nulupti ir labai smulkiai sukapoti arba sutrinti su druska, naudojant peilį ar česnakinę.
  6. 6. Atidarę tuno skardines, skystį nupilkite, o tuną šakute susmulkinkite į gabalėlius.
  7. 7. Salotų dubenyje sumaišote visus paruoštus ingredientus – salotos lapus, agurkus, svogūnus ir tuną.
  8. 8. Atskirame mažesniame indelyje paruoškite padažą: sumaišykite majonezą su smulkintu česnaku, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
  9. 9. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų ir švelniai išmaišykite, kad visi ingredientai tolygiai pasidengtų padažu.
  10. 10. Paruoštas salotas rekomenduojama pastatyti į šaldytuvą 15-20 minučių, kad skoniai susijungtų.
  11. 11. Prieš patiekdami, dar kartą lengvai permaišykite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonių kiekį.
  12. 12. Patiekite salotas atšaldytas, papuoštas šviežiomis žolelėmis arba citrinos griežinėliais.
Aisbergo salotos su tunu ir agurku
Recepto autorius Kristina Zibartė
Tunu įdarytos paprikos su duonos kubeliais, keptos orkaitėje
(1)
Makaronai su tunu ir porais
(1)
Tuno tartar su šviežiu agurku
(6)