Apverstas karamelizuotas bananų pyragas

2025-03-27 Autorius oSkanu.lt

Apverstas karamelizuotas bananų pyragas
Šis nuostabus desertas sujungia minkštą pyragą su karamelizuotais bananais, sukurdamas nepamirštamą skonių harmoniją. Apverstas bananų pyragas turi gilias šaknis tradicinėje Karibų virtuvėje, tačiau šiandien jis tapo populiarus visame pasaulyje dėl savo unikalaus skonio ir paprasto paruošimo proceso. Karamelinis padažas, susimaišęs su sultingais bananais, sukuria tiesiog dangišką sluoksnį, kuris tampa pyrago viršumi jį apvertus. Pyragas yra šiek tiek drėgnas, minkštas ir turi subtilų cinamono aromatą, kuris puikiai papildo bananų saldumą. Jei ieškote būdo panaudoti prinokusius bananus, šis pyragas yra tobulas sprendimas! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors tradicinis receptas reikalauja rudo cukraus, jį galite pakeisti kokosų cukrumi, kuris suteiks subtilų kokosų poskonį, arba klevų sirupu, kuris suteiks gilesnį, sodresnį saldumą. 
  • Miltus galite pakeisti viso grūdo miltais arba dalį jų pakeisti migdolų miltais, kad pyragas būtų dar drėgnesnis. 
  • Jei neturite kepimo miltelių, galite naudoti kepimo sodą, tačiau tuomet pridėkite šaukštą citrinų sulčių ar acto. 
  • Veganiškoje versijoje sviestą galite pakeisti kokosiniu aliejumi, o kiaušinius - obuolių tyre (vienam kiaušiniui reikės apie 60 g tyrelės). 
  • Pienui galite naudoti bet kokį augalinį pieną - kokosų, migdolų ar avižų. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Norint pasiekti geriausią rezultatą, rinkitės prinokusius, bet ne pernokusius bananus - jie turėtų būti geltoni su keliais rudais taškeliais. Ypač svarbu leisti pyragui šiek tiek atvėsti prieš jį apverčiant, kitaip karamelinis padažas gali ištekėti ir bananai gali išsiskirti. Apverstas pyragas geriausiai skonis, kai patiekiamas šiltas, galbūt su šlakeliu plaktos grietinėlės ar vanilinių ledų. Pyrago skonis dar labiau išryškėja kitą dieną, kai visi aromatai susilieja, todėl jį galima paruošti iš anksto. Jei mėgstate intensyvesnį karamelės skonį, prieš karamelizuodami cukrų, įmaišykite žiupsnelį druskos. 

Ingredientai

    • kuo tamsesnis rudas cukrus: 150 gramų
    • sviestas: 75 gramų
    • miltai: 250 gramų
    • kepimo milteliai: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • miltelinis cukrus: ~100 gramų
    • sviestas: 125 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • pienas: 100 mililitrų
    • bananai: 2-3
    • cinamonas: žiupsnelio
    • druska: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje keptuvėje ant nedidelės kaitros išlydome 75 gramus sviesto bei rudą cukrų.
  2. 2. Supilame visą turinį į paruoštą kepimo formą (aš naudojau silikoninę 26 centimetrų skersmens kepimo formą).
  3. 3. Supjaustome bananus maždaug 0,5 centimetrų storio griežinėliais bei sudedame juos ant supilto padažo vieną šalia kito.
  4. 4. Tuomet išlydome 125 gramus sviesto bei paliekame atvėsti.
  5. 5. Didesniame dubenyje sumaišome miltus, miltelinį cukrų, kepimo miltelius, žiupsnelį druskos bei cinamoną. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius su pienu bei supilame į sausų produktų mišinį.
  6. 6. Taip pat supilame pravėsusį sviestą, viską gerai išmaišome (jei Jums atrodo, kad masė per tiršta, įpilame truputį pieno).
  7. 7. Tada paruoštą masę supilame ant bananų, tolygiai paskirstome bei šauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Kepame maždaug 30 minučių, ar iškepęs, tikriname mediniu smeigtuku.
  8. 8. Išėmę pyragą iš orkaitės, palaukiame, kol pravės.
  9. 9. Tuomet ant pyrago uždėję tinkamo dydžio lėkštę atsargiai apverčiame, kad pyragas liktų lėkštėje. Skanaujame!
Apverstas karamelizuotas bananų pyragas
Apverstas karamelizuotas bananų pyragas

Atsakinėjama į Komentarą