Skanus ir drėgnas šokoladinis pyragas "Atrask buroką"

2025-04-28 Autorius oSkanu.lt

Skanus ir drėgnas šokoladinis pyragas "Atrask buroką"
Vis dažniau internete tenka matyti įvairius desertus gaminamus su burokėliais. Kai dar prieš keletą metų paragavau šokoladinį pyragą, net neįsivaizdavau, kad jame yra "paslėptas" burokėlis. Puikiai pamenu, kad skonis buvo sudrus, kupinas šokoladinių natų, o pasirodo ten ir burokėlio būta. Tikrai sudomino ta skonių nata, todėl ir receptą užsirašiau. 

Dabar tokį drėgną šokoladinį pyragą kepu savo šeimai, šiek tiek patobulinusi prieskonių gamą pagal savo ir šeimos poreikius, į pyragą pakviesdama savo mėgiamus "Timut and lemon" pipirus.

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje virtų burokėlių galima naudoti burokėlius keptus orkaitėje, kurie suteiks intensyvesnį, karamelizuotą skonį šiam pyragui.
  • Juodą šokoladą galima pakeisti pieniniu, jei pageidaujate švelnesnio skonio, arba rinktis 85% kakavos šokoladą intensyvesniam, karčiam poskoniu.
  • Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, kuris suteiks subtilų, tropinį aromatą.
  • Vietoje įprastinių kvietinių miltų tinka naudoti speltų miltus arba, besirūpinantiems glitimo netoleravimu, kukurūzų ar ryžių miltų mišinį.
  • Cukrų galima pakeisti kokosų cukrumi, agavos sirupu arba klevų sirupu, kurie suteiks kitokį saldumą ir papildomų aromatinių natų.
  • Jei neturite "Timut and lemon" pipirų, galite naudoti žaliosios citrinos žievelę arba apelsinų žievelę su šiek tiek juodųjų pipirų.
  • Čili miltelius galima pakeisti kardamonu arba cinamonu, jei nemėgstate aštraus skonio.
  • Kepimo miltelius galima pakeisti sodos ir citrinos sulčių mišiniu (1/2 arbatinio šaukštelio sodos ir 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Burokėlius rekomenduojama virti su žievele, o nulupti tik atvėsusius – taip išlaikysite daugiau vertingų maistinių medžiagų ir ryškesnę spalvą.
  • Šokoladą ir sviestą tirpinkite neaukštoje temperatūroje, kad nesudegintumėte – geriausia naudoti garų vonelę arba mikrobangų krosnelę trumpais intervalais.
  • Kiaušinius prieš naudojimą palaikykite kambario temperatūroje bent 30 minučių – taip geriau išplaksite baltymus iki standžių putų.
  • Baltymus įmaišykite itin atsargiai, kad nesubliūkštų – geriausia naudoti silikoninę mentelę ir maišyti iš apačios į viršų.
  • Prieš kepimą, kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir šiek tiek patepkite sviestu – taip pyragas neprikibs ir lengvai išsiims.
  • Pyragą kepkite viduriniame orkaitės lygyje, kad išvengtumėte netolygaus iškepimo.
  • Pyrago paruošimą galite patikrinti įbesdami medinį pagaliuką – jei ištraukus jis lieka sausas, pyragas iškepęs.
  • Neperpjaustykite pyrago, kol jis dar karštas – leiskite jam pilnai atvėsti, kad išlaikytų savo formą ir tekstūrą.
  • Pyragą galima laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų, sandariai uždengtą.
  • Prieš patiekiant, pyragą galima pašildyti mikrobangų krosnelėje 10-15 sekundžių – taip atgaivinsite šokolado aromatą.

Ingredientai

    • burokėliai: 250 gramų (virti arba kepti)
    • juodas šokoladas: 200 gramų
    • sviestas: 200 gramų
    • miltai: 135 gramų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • konditerinės kakavos milteliai: 3 valgomųjų šaukštų
    • kiaušiniai: 5
    • cukrus: 190 gramų
    • čili milteliai: žiupsnio
    • šviežiai grūsti "Timut and lemon" pipirai: žiupsnio (perku "Druskos namai")
    • cukraus milteliai (papuošimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia šokoladą ir sviestą ištirpinkite garų vonelėje.
  2. 2. Įmaišykite čili miltelius ir pipirus.
  3. 3. Tuomet kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
  4. 4. Trynius išsukite su cukrumi iki purios masė. Trynių masę įmaišykite į pravėsusį šokoladą.
  5. 5. Ten pat sudėkite smulkiai sutarkuotus burokėlius.
  6. 6. Tada dubenyje sumaišykite miltus, kepimo bei kakavos miltelius. Abi mases sumaišykite.
  7. 7. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Atsargiai juos įmaišykite šaukštu į pyrago masę.
  8. 8. Po to tešlą dėkite į kepimo formą. Kepkite maždaug 45 minutes įkaitintoje iki 160 laipsnių temperatūros orkaitėje.
  9. 9. Galiausiai iškepusį pyragą atvėsinkite bei apibarstykite cukraus pudra. Skanaukite!
Geriausias šokoladinis pyragas
(9)