Tobulas šokoladinis pyragas su rududu ir migdolais smaližiams

2025-04-20 Autorius oSkanu.lt

Tobulas šokoladinis pyragas su rududu ir migdolais smaližiams
Šis šokoladinis pyragas sulaukė daugiausiai pagyrų iš visų kitų, kiek tik esu gaminusi. Nei vienas paragavęs nesugebėjo likti jam abejingas. Ir net nebesu tikra, kiek kartų turėjau gaminti pagal šį receptą, kad tik pavaišinti ir kolegas ir svečius... Kartais ir ingredientų dvigubinu, vistiek niekaip žmonės jo neatsivalgo. Na, o dabar nusprendžiau, kad laikas juo pasidalinti ir su Jumis... Galėsite ir Jūs smaližiauti!

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Juodą šokoladą galima pakeisti karčiuoju šokoladu su 70-85% kakavos kiekiu, kuris suteiks ryškesnį, intensyvesnį skonį patiekalui.
  • Pienišką šokoladą galima pakeisti baltuoju šokoladu, kuris suteiks pyragui švelnesnį, kremišką skonį.
  • Vietoje sviesto galima naudoti kokosų aliejų, kuris pyragui suteiks subtilų kokosų aromatą.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti migdolų miltais, jei norite paruošti desertą be gliuteno.
  • Vietoje įprasto balto cukraus galima naudoti rudą cukrų arba kokosų cukrų, kuris suteiks karamelizuotą poskonį.
  • "Rududu" karamelę galima pakeisti "Dulce de leche" arba namine karamele, jei "Rududu" neturite po ranka.
  • Migdolus galima pakeisti lazdyno riešutais, graikiniais riešutais arba anakardžių riešutais, priklausomai nuo skonio preferencijų.
  • Jei norite pyrago be riešutų, migdolus galima pakeisti sausainių trupiniais arba šokolado gabaliukais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Šokoladą tirpinkite labai atsargiai, vengdami per aukštos temperatūros, kad jis nesudegintų ir nepasidarytų grūdėtas.
  • Kiaušinius naudokite kambario temperatūros, taip jie geriau susimaišys su kitais ingredientais.
  • Prieš kepimą orkaitę įkaitinkite bent 15 minučių, kad temperatūra būtų tolygi.
  • Kepimo popierių ištepkite trupučiu sviesto, kad pyragas neprikibtų.
  • Pyrago paruošimo sėkmę nulems kokybiškas šokoladas, todėl rinkitės aukštos kokybės produktus.
  • Pyragą laikykite šaldytuve ne mažiau kaip 2 valandas prieš patiekdami, taip skoniai geriau susijungs.
  • Pyrago vidurys gali atrodyti šiek tiek neiškilęs – tai normalu, nes vidus turi išlikti drėgnas ir minkštas.
  • Norėdami patikrinti, ar pyragas iškepė, įbeskite medinį pagaliuką į pyrago kraštą – jis turi išlįsti šiek tiek drėgnas, bet ne skystas.
  • Pjaustykite pyragą aštrių peiliu, kurį prieš tai pamerksite į karštą vandenį ir nušluostysite.
  • Pyragą galima patiekti su ledais, plakta grietinėle arba šviežiomis uogomis papildomam skonio akcentui.

Ingredientai

    • juodas šokoladas: 150 gramų
    • pieniškas šokoladas: 150 gramų
    • sviestas: 100 gramų
    • miltai: 5 valgomųjų šaukštų (~120 gramų)
    • cukrus: 0,5 puodelio (100 gramų)
    • "Rududu": 1 indelio
    • migdolai: 100 gramų (smulkinti)
    • kiaušiniai: 3

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių šokoladą su sviestu ištirpiname ant garų vonelės (arba, jei skubate - mikrobangų krosnelėje).
  2. 2. Tuomet į ištirpusią masę suberiame cukrų ir išmaišome.
  3. 3. Įmušame kiaušinius bei gerai išmaišome.
  4. 4. Tada suberiame miltus ir dar kartą išmaišome iki vientisos masės.
  5. 5. Suberiame susmulkintus riešutus. Ir dar vieną kartelį išmaišome.
  6. 6. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.
  7. 7. Kepimo indą (22 centimetrų skersmens) išklojame su kepimo popieriumi.
  8. 8. Po to į kepimo indą tolygiai paskirstome trečdalį šokoladinės masės.
  9. 9. Ant jos kabindamos šaukšteliu išdėliojame maždaug pusę indelio "Rududu".
  10. 10. Ant viršaus užpilame antrą trečdalį šokoladinės masės ir ant jos šaukštu išdėliojame likusią "Rududu" dalį. (gali pasirodyti, kad viso "Rududu" indelio čia bus pernelyg daug ir verčiau pasilikti kitam kartui, bet sudedame visą, kad ir kaip vienas prie kitų "gultų" šie karamelės lašeliai, nes iškepus jų tikrai neatrodys per daug).
  11. 11. Paskui ant viršaus uždedame likusią šokoladinės masės dalį ir šaukštu palyginame, kad ji daugiau arba mažiau uždengtų "Rududu" gabalėlius.
  12. 12. Kepame maždaug 40 minučių.
  13. 13. Išėmę iš orkaitės atvėsiname ir prieš patiekdami porą valandų palaikome šaldytuve.
  14. 14. Aš pati dar papuošiau braškėmis, bet tai nėra būtina. Lepinamės!
Šokoladinis braunis be kepimo
(1)
Geriausias šokoladinis pyragas
(9)