Greitas šokoladinis pyragas be miltų

2025-04-18 Autorius oSkanu.lt

Greitas šokoladinis pyragas be miltų
Minkštas, tirpstantis burnoje ir neįtikėtinai šokoladiškas desertas, kuris nustebins jus savo paprastu receptu ir puikiu skoniu. Šis greitas šokoladinis pyragas be miltų yra tikras išsigelbėjimas, kai norisi kažko saldaus, bet neturite daug laiko ar sudėtingų ingredientų. Dėl savo tekstūros jis primena prancūzišką "fondant" pyragą - su traškiu paviršiumi ir minkštu, švelniu vidumi. Pyragas ypatingas tuo, kad jame visiškai nenaudojami miltai, todėl jis puikiai tinka žmonėms, kurie laikosi begliutenės dietos arba tiesiog mėgsta šokoladinius desertus su intensyviu skoniu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Šokoladas: galite naudoti juodąjį, pienišką arba net baltąjį šokoladą, priklausomai nuo jūsų skonio preferencijų. Tačiau geriausiai tinka šokoladas su ne mažesniu nei 70% kakavos kiekiu, nes jis suteikia pyragui gilesnį skonį.
  • Sviestas: jei norite lengvesnio varianto, galite pakeisti sviestą kokosų aliejumi arba augaliniu sviestu (pvz., migdolų).
  • Cukrus: galite naudoti rudąjį cukrų, kokosų cukrų, medų arba klevų sirupą kaip alternatyvas baltajam cukrui.
  • Tirpios kavos granulės: nebūtinos, tačiau jos sustiprina šokolado skonį. Galite pakeisti jas kakavos milteliais arba visai praleisti.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Šokoladą tirpinkite labai atsargiai, kad jis neprisviltų. Geriausia naudoti garų vonelę arba mikrobangų krosnelę, įjungiant kas 20 sekundžių ir kaskart išmaišant.
  • Kiaušinių baltymų plakimas yra esminis žingsnis šiame recepte. Įsitikinkite, kad dubuo yra visiškai švarus ir sausas, o baltymų plakimui naudokite aukštą greitį, kad gautumėte stangrią konsistenciją.
  • Pyragą galima patiekti šiltą arba atvėsusį. Jei patieksite šiltą, jo vidus bus minkštesnis ir labiau primins pudingą.
  • Pyragą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų, tačiau jis geriausias tą pačią dieną, kai buvo iškeptas.

Ingredientai

    18 centimetrų kepimo formai:
    • kiaušiniai: 3
    • šokoladas: 140 gramų
    • sviestas: 50 gramų
    • tirpios kavos granulės: 1 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 40 gramų
    • druska: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sviestą su šokoladu ir kavos granulėmis ištirpiname garų vonelėje.
  2. 2. Tuomet kiaušinių trynius atsiskiriame nuo baltymų.
  3. 3. Patarimas: Žemiau esančiame video galite matyti kaip lengvai atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų, neturėdami specialaus tam skirto įrankio.
  4. 4. Baltymus išplakame su žiupsneliu druskos iki standžių putų.
  5. 5. Kiaušinių trynius įplakame į šokolado masę, tą patį padarome su cukrumi.
  6. 6. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišome į gautą masę bei sukrečiame viską į kepimo formą.
  7. 7. Tada kepame iki 175 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 25 minutes.
  8. 8. Leidžiame šiek tiek pravėsti bei patiekiame su ledais. Pasilepinam!
Šokoladinis grikių pyragas
(7)
Šokoladainis su bananais
(15)