Šokoladinis pyragas be gliuteno ir be pieno produktų 🍫

2025-03-21 Autorius oSkanu.lt

Šokoladinis pyragas be gliuteno ir be pieno produktų 🍫
Šis puikus šokoladinis pyragas be gliuteno ir be pieno produktų yra tobulas pasirinkimas tiems, kurie turi maisto netoleravimą ar laikosi specialios dietos. Pyragas pasižymi sodriai šokoladiniu skoniu, drėgna tekstūra ir subtiliu riešutų poskoniu. Pagamintas iš žemės riešutų ir kokosų miltų, šis gardumynas yra ne tik skanus, bet ir maistingas. Veganiško sviesto naudojimas užtikrina, kad desertas tinka ir veganams. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje veganiško sviesto galima naudoti kokosų aliejų arba migdolų sviestą. 
  • Šokoladą galima pakeisti kakavos milteliais (apie 40g) su papildomu veganiško sviesto kiekiu (20g). 
  • Žemės riešutų miltus galima pakeisti migdolų miltais arba lazdyno riešutų miltais. 
  • Kokosų miltų alternatyva gali būti bolivinės balandos miltai arba avinžirnių miltai (tada reikėtų naudoti šiek tiek daugiau skysčio). 
  • Cukrų galima pakeisti kokosų cukrumi, klevų sirupu arba agavos sirupu (naudojant sirupus, sumažinkite kiekį iki 80g). 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Geriausią rezultatą pasieksite, jei visus ingredientus paruošite kambario temperatūros. Ypač svarbu, kad kiaušiniai būtų kambario temperatūros – taip tešla taps puresne. Šokoladą ir sviestą tirpinkite pamažu, neperkaitinkite, nes tai gali pakeisti galutinį skonio profilį. Kepimo indą būtinai išklokite kepimo popieriumi arba sutepkite veganišku sviestu, kad pyragas neprikibtų. Pyrago iškepimo laipsnis priklauso nuo jūsų skonio – jei mėgstate drėgnesnį vidurį, kepkite trumpiau. Pyragui atvėsus, jį galima papuošti kakavos milteliais, uogomis arba veganiškų šokoladu. 

Ingredientai

    • Veganiškas sviestas: 150g 
    • Juodasis šokoladas (tamsus, be pieno): 80g 
    • Kiaušiniai: 3 vienetai 
    • Cukrus: 100g 
    • Žemės riešutų miltai: 100g 
    • Kokosų miltai: 25g 
    • Vanilės pasta: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Druska: žiupsnelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C temperatūros ir paruoškite kepimo formą, išklojant ją kepimo popieriumi.
  2. 2. Supjaustykite veganišką sviestą mažesniais gabalėliais ir sulaužykite šokoladą į gabaliukus, sudėkite juos į karščiui atsparų dubenį.
  3. 3. Ištirpinkite sviestą kartu su šokoladu mikrobangų krosnelėje 30 sekundžių intervalais, maišydami po kiekvieno intervalo, arba ant vandens garų, kol masė taps vientisa ir blizgi.
  4. 4. Leiskite šokoladiniam mišiniui šiek tiek atvėsti, kad kiaušiniai nesutrauktų įdėjus.
  5. 5. Kitame dubenyje švelniai įmuškite kiaušinius, tada įberkite cukrų, druską ir įpilkite vanilės pastos.
  6. 6. Išplakite kiaušinių-cukraus mišinį elektriniu plaktuvu vidutinio greičio režimu, kol masė taps puri ir šiek tiek pabals (apie 3-4 minutes).
  7. 7. Atsargiai supilkite atvėsusį šokolado-sviesto mišinį į kiaušinių masę ir švelniai išmaišykite mentele, kol spalva taps vienoda.
  8. 8. Sumaišykite sausus ingredientus – žemės riešutų miltus ir kokosų miltus – atskirame dubenyje.
  9. 9. Pamažu berkite sausų ingredientų mišinį į skystą tešlą ir švelniai maišykite, kol neliks sausų miltų.
  10. 10. Supilkite paruoštą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų mentele.
  11. 11. Kepkite paruoštą pyragą 150°C temperatūroje apie 22 minutes. Jei jūsų orkaitė kepa ir iš viršaus, ir iš apačios, kepimo laikas turėtų būti trumpesnis (apie 18-20 minučių).
  12. 12. Patikrinkite pyrago iškepimą įbesdami dantų krapštuką – jis turėtų išlįsti su keliomis drėgnomis tešlos dalelėmis (vidurys neturėtų būti visiškai iškepęs, jei norite sultingo pyrago).
  13. 13. Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam visiškai atvėsti formoje, kad galutinai susiformuotų tekstūra.
  14. 14. Atvėsusį pyragą galite patiekti papuoštą kokosų drožlėmis, uogomis arba kakavos milteliais.