Šokoladinis cukinijų pyragas be kiaušinių ir pieno produktų

Autorius apie receptą

Šokoladinis cukinijų pyragas – tai nuostabus desertas, kuriame derinamas sodrus šokoladinis skonis su netikėta, bet puikiai derančia cukinijų švelnumo nata. Šis drėgnas, minkštas ir šokoladinis pyragas nustebins savo intensyviu skoniu, o cukinijos suteiks jam papildomo drėgnumo ir minkštumo, neatskleisdamos savo skonio. Cukinijų braunis yra puikus būdas mėgautis desertu, išlaikant jį šiek tiek lengvesnį ir sveikesnį. Jis tinka tiek kaip užkandis su puodeliu kavos, tiek kaip pagrindinis saldus patiekalas šventei. Šis braunis patiks tiek smaližiams, tiek tiems, kurie ieško netradicinių desertų variantų. Pyragas gaminamas be kiaušinių ir pieno produktų, tai puikus pasirinkimas netoleruojantiems laktozės ar atsisakiusiems gyvulinės kilmės produktų. 

Apliejus tokį pyragą tirpintu veganišku šokoladu ir papuošus uogomis, tai gali tapti tikra puošmena vaišių stalui. 


Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Kvietinius miltus galima pakeisti speltos miltais, viso grūdo kvietiniais miltais arba be glitimo miltų mišiniu (pridėkite 1/4 arbatinio šaukštelio ksantano gumos, jei naudojate be glitimo miltus).
  • Vietoje rudo cukraus galima naudoti kokosų cukrų, agavos sirupą arba klevų sirupą (skysčių atveju sumažinkite kokosų aliejaus kiekį 10-15 ml).
  • Kokosų aliejų galima pakeisti avokado aliejumi, rapsų aliejumi arba tirpintu veganišku sviestu.
  • Jei neturite cukinijų, galite naudoti moliūgų tyrę arba tarkuotus obuolius (nors skonis šiek tiek keisis).
  • Kakavos miltelius galima pakeisti šokolado milteliais, tačiau tuomet reikėtų sumažinti cukraus kiekį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tarkuojant cukinijas, nespaudinėkite išsiskyrusio skysčio – jis suteiks pyragui reikalingą drėgmę.
  • Jei naudojate dideles cukinijas, būtinai pašalinkite sėklas ir nulupkite storą odelę, nes ji gali suteikti kartumo.
  • Prieš išimdami pyragą iš orkaitės, įsitikinkite, kad jis iškepęs – įbeskite medinį pagaliuką į centrą; jis turėtų išlįsti lengvai drėgnas, bet ne aplipęs tešla.
  • Norint intensyvesnio šokolado skonio, galima įdėti 50 g susmulkinto tamsaus veganiško šokolado į tešlą.
  • Pyragas bus dar skanesnis antrą dieną, kai skoniai susigulės.
  • Norint tobulo pjaustymo, atvėsinkite pyragą visiškai prieš pjaustydami.

Ingredientai

    • Kvietiniai miltai: 130 g
    • Nesaldintos kakavos milteliai: 25 g.
    • Maistinė soda: 0,5 arb.š.
    • Druska: 0,5 arb. š.
    • Rudasis cukrus: 90 g.
    • Kokosų aliejus: 60 ml.
    • Cukinija: 200 ml. (tarkuotos)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Dubenyje sumaišyti miltus, kakavą, sodą ir druską.
  2. 2. Kitame dubenyje sumaišyti cukrų su aliejumi. Maišyti kol viskas išsimaišys.
  3. 3. Cukraus ir aliejaus mišinį sumaišyti su sausais ingredientais. Masė turėtų gautis šiek tiek šlapia, bet taip pat ir gan biri.
  4. 4. Cukiniją sutarkuoti su smulkia tarka (smulkesne nei burokine). Jei naudojamos mažos, jaunos cukinijos, jų nulupti nereikia, jei naudojamas didelė cukinija kieta žieve, ją reikėtų nulupti ir pašalinti sėklas.
  5. 5. Į mišinį sudėti tarkuotą cukiniją ir išmaišyti.
  6. 6. Kepimo skardą (20x20cm) iškloti kepimo popieriumi ir ištepti kokosų aliejumi (apie 1-2 šaukšteliais aliejaus).
  7. 7. Orkaitę įkaitinti iki 180C.
  8. 8. Supilti pyrago masę į skardą, išlyginti paviršių ir dėti kepti apie 20 minučių.
  9. 9. Iškepusį pyragą palikti bent 5min atvėsti kepimo formoje.
  10. 10. Pjaustyti ir skanauti!

Atsiliepimai

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis
(6)
Šokoladinis obuolių ir datulių pyragas
(1)