Bananinis šokoladinis pyragas be kiaušinių ir riebalų

Autorius apie receptą

Bananinis šokoladinis pyragas be kiaušinių ir riebalų yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikesnės deserto alternatyvos, bet nenori atsisakyti saldumo malonumo. Šis drėgnas, minkštas ir išties gardus pyragas nustebins kiekvieną savo intensyviu šokolado skoniu ir natūraliu bananų saldumu. Tai puikus receptas tiems, kurie laikosi tam tikrų dietinių apribojimų, turi alergijų ar tiesiog nori sumažinti gyvūninės kilmės produktų vartojimą. Tradicinių kepinių ingredientų – kiaušinių ir sviesto – vietoje naudojame prinokusius bananus ir obuolienę, kurie suteikia pyragui nepakartojamą tekstūrą ir skonį. 

Reklama


Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje balto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kokoso cukrų arba klevų sirupą, kuris suteiks papildomą karamelės poskonį.
  • Obuolienę galima pakeisti kriaušių tyre, moliūgų tyre arba net graikišku jogurtu, jei nesilaikote veganiškos dietos.
  • Vandenį galima pakeisti augaliniu pienu – migdolų, kokosų, avižų ar sojų – taip suteikiant pyragui dar daugiau skonio niuansų.
  • Įprastinius miltus galima pakeisti pilno grūdo miltais (naudokite šiek tiek mažiau nei nurodyta), spelta miltais arba pusę miltų pakeisti avižiniais miltais.
  • Šokoladą galima rinktis pagal savo skonį – juodą, pienišką ar net baltąjį šokoladą, tačiau geriausiai tinka juodasis šokoladas su 70% kakavos.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite labai prinokusius bananus – kuo prinokę, tuo saldesnis ir aromatingesnis bus pyragas.
  • Prieš kepimą leiskite tešlai pastovėti 10-15 minučių – tai padės geriau išsiskleisti skoniui.
  • Patikrinkite pyrago iškepimą mediniu pagaliuku – įbedus į pyrago vidurį, jis turėtų išlįsti švarus arba su keliais drėgnais trupiniais.
  • Jei mėgstate intensyvesnį šokolado skonį, į tešlą galite įmaišyti papildomą šaukštą kakavos.
  • Pyragas išlieka drėgnas keletą dienų, jei laikysite jį sandariai uždarytoje dėžutėje kambario temperatūroje.
  • Skaniausia pyragą patiekti šiek tiek pašildytą, tuomet šokolado gabalėliai tampa minkšti ir tirpstantys.

Ingredientai

    • labai prinokę bananai: 2
    • cukrus: trečdalio puodelio
    • obuolienė: 0,5 puodelio (applesauce)
    • vanduo: trečdalio puodelio (arba pienas)
    • actas: 1 arbatinio šaukštelio
    • miltai: 1,25 puodelio
    • kakava: 0,25 puodelio
    • kepimo soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • šokoladas: 100 gramų (1 plytelės)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių dubenyje sutrinkite bananus. Berkite cukrų, obuolienę, pilkite vandenį (ar pieną) bei actą. Viską gerai išmaišykite.
  2. 2. Tada įsijokite miltus, sumaišytus su kakava, soda bei druska. Lengvai išmaišykite.
  3. 3. Šokoladą supjaustykite nedideliais gabalėliais bei pusę jų įmaišykite į tešlą.
  4. 4. Tešlą sudėkite į paruoštą kepimo formą, ant viršaus užbarstykite likusius šokolado gabalėlius.
  5. 5. Tuomet dėkite į įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros orkaitę bei kepkite maždaug 35 minutes.
  6. 6. Puoškite pagal savo norus ir fantaziją.
  7. 7. Pjaustykite ir skanaukite!
Bananinis šokoladinis pyragas be kiaušinių ir riebalų

Atsiliepimai

Drėgnas cukinijų brownie šokoladinis pyragas
(6)
Šokoladinis apelsinų pyragas su šilkiniu šokolado kremu
(5)
Šokoladinis vyšnių ir migdolų pyragas
(5)