Biskvitinis, purus uogų pyragas

2025-03-31 Autorius oSkanu.lt

Biskvitinis, purus uogų pyragas
Itin greitai ir paprastai pagaminamas uogų pyragas, kuris nuostabiai dera su ledais. Šis pyragas pats skaniausias dar karštas. Uogų pyragas nėra itin drėgnas, jis iškepa purus, bei biskvitinis, o uogos jam suteikia šiek tiek nuostabios rūgštelės ir lengvo drėgnumo. Šį kartą aš pyragui naudojau šaldytų aviečių, braškių, mėlynių ir gervuogių mišinį, bet kuo idealiausiai galima naudoti savo mėgiamiausias uogas, šviežias arba šaldytas. Jeigu naudosite šaldytas uogas, tada jas atitirpinkite bei leiskite nuvarvėti skysčiui.

Galimos ingredientų alternatyvos 

Nors šiame recepte naudoju uogų mišinį (aviečių, braškių, mėlynių ir gervuogių), jūs galite eksperimentuoti su daugybe kitų variantų: 

  • Vietoje uogų mišinio galite naudoti tik vieną uogų rūšį, pavyzdžiui, tik braškes arba tik avietes.
  • Jei nemėgstate mėlynių, galite jas pakeisti juodaisiais serbentais arba raudonaisiais serbentais.
  • Vietoje migdolų ekstrakto galite naudoti vanilės ekstraktą arba citrinos žievelę.
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukrumi, tai suteiks pyragui karamelizuotą skonį.
  • Jei norite pyrago su didesniu rūgštelės kiekiu, galite naudoti raudonųjų serbentų ir spanguolių mišinį.
  • Miltus galite pakeisti viso grūdo miltais arba sumaišyti įprastus miltus su migdolų miltais (santykiu 4:1), tai suteiks pyragui riešutinį aromatą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Norėdami gauti idealiai purų biskvitą, kiaušinius su cukrumi plakite ilgai, kol masė taps balta ir padvigubės tūryje.
  • Prieš sudedant uogas į tešlą, jas galima šiek tiek apvolioti miltuose – tai padės išvengti uogų nugrimzdimo į pyrago dugną.
  • Jei naudojate šviežias uogas, įsitikinkite, kad jos yra sausos po plovimo.
  • Pyrago formą galite iškloti kepimo popieriumi, kad būtų lengviau išimti pyragą.
  • Naudokite kambario temperatūros kiaušinius – taip jie geriau išsiplakas.
  • Prieš supjaustydami pyragą, leiskite jam šiek tiek atvėsti, bet patiekite dar šiltą.
  • Jei pyragas per greitai ruduoja viršuje, uždenkite jį folija paskutines 10 minučių.

Ingredientai

    • šviežios arba atitirpintos mėgstamos uogos: 450 gramų
    • miltai: 250 mililitrų 
    • cukrus: 200 mililitrų
    • kiaušiniai: 3
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • vanilinis cukrus: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • migdolų ekstraktas: 3-5 lašų (nėra būtina)
    • smulki druska: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia viename inde sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius, persijokite vieną kartą.
  2. 2. Tuomet į kitą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir įpilkite migdolų ekstrakto, plakite elektriniu plaktuvu maždaug 5-6 minutes, kol masė pabals bei pasidarys itin puri.
  3. 3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
  4. 4. Į kiaušinių masę pamažu įmaišykite miltus, išplakite tešlą iki vientisos masės.
  5. 5. Tada kepimo skardą gerai ištepkite sviestu.
  6. 6. Aš pati naudoju 24 centimetrų skersmens išardomą apvalią kepimo formą.
  7. 7. Pusę tešlos supilkite į kepimo formą, išlyginkite ir sudėkite pusę uogų, jas paskirstykite ant tešlos.
  8. 8. Paskui supilkite likusią dalį tešlos, išdėliokite likusias uogas ir dėkite į orkaitę.
  9. 9. Pyragą kepkite maždaug 35-40 minučių.
  10. 10. Ar pyragas jau yra iškepęs - patikrinkite mediniu pagaliuku, jeigu jis švarus - pyragas iškepęs, jeigu ne, tada kepkite šiek tiek ilgiau.
  11. 11. Patarimas: Pyragas itin skanus karštas su ledais arba mėgiamu kremu.
  12. 12. Patarimas: Pyragą, jeigu norisi, galima apibarstyti šokolado bei kokoso drožlėmis, arba pagardinti kitais mėgiamais priedais.