Trupininis varškės kremo pyragas su persikais 🥧🍑

2025-04-24 Autorius oSkanu.lt

Trupininis varškės kremo pyragas su persikais 🥧🍑
Trupininis varškės kremo pyragas su persikais yra tikras lietuviškos virtuvės delikatesas, sujungiantis trapią tešlą, kremišką varškės sluoksnį ir sultingus persikus. Tai tobulas desertas, kurio saldumas puikiai subalansuotas su vaisių gaiva. Pyragas išsiskiria savo tekstūra - traški trupininė tešla, švelniai tirpstantis burnoje varškės kremas ir sultingi persikai sukuria tobulą skonių harmoniją. Kvapas, sklindantis iš orkaitės kepant šį pyragą, pripildys jūsų namus jaukumu ir šiluma. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje persikų galite naudoti nektarinus, abrikosus, slyvas ar net obuolius su cinamonu.
  • Migdolų riekeles galima pakeisti graikiniais, lazdyno riešutais ar net kokoso drožlėmis.
  • Jei neturite grietinės, galite naudoti maskarponę, graikišką jogurtą ar riebią rūgščią grietinę.
  • Varškę galima pakeisti ricotta sūriu, tik tokiu atveju rekomenduojama įdėti šiek tiek daugiau cukraus.
  • Miltus galima naudoti įvairius - kvietinius, spelta ar net dalį pakeisti avižiniais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš dedant varškės kremą ant tešlos, rekomenduojama tešlą šiek tiek paspausti šaukštu, kad kepant nesusidarytų oro tarpai.
  • Jei naudojate šviežius persikus, juos reikėtų nulupti ir supjaustyti prieš pat gaminimą, kad nepajuoduotų.
  • Kad pyragas būtų dar aromatingesnis, į tešlą galite įdėti šiek tiek cinamono ar vanilės ekstrakto.
  • Prieš pjaustant pyragą, leiskite jam visiškai atvėsti - taip išlaikysite gražią formą.
  • Norint gauti traškesnę viršutinę plutelę, paskutines 5 kepimo minutes galite įjungti viršutinį orkaitės kaitinimą.

Ingredientai

    • Sviestas: 200 g (tirpinto) 
    • Miltai: 280 g 
    • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Migdolų riekelės: 50 g 
    • Grietinė: 4 valgomieji šaukštai 
    • Varškė: 500 g 
    • Cukrus: 100 g 
    • Kiaušiniai: 2 vienetai 
    • Persikai: 1 indelis konservuotų arba 5 švieži 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Sviestą ištirpiname ir leidžiame jam šiek tiek atvėsti, kad netaptų per daug karštas.
  2. 2. Vėsesnį sviestą supilame į didesnį dubenį ir beriame miltus, įmaišome kepimo miltelius, suberiame migdolų riekeles.
  3. 3. Pridedame 1 valgomąjį šaukštą grietinės į sviesto-miltų mišinį ir viską kruopščiai išmaišome rankomis.
  4. 4. Užminkytą tešlą tolygiai paskirstome kepimo popieriumi išklotoje kepimo formoje, padengdami tiek dugną, tiek šonines sieneles.
  5. 5. Persikus supjaustysime skiltelėmis ir gražiai išdėliosime ant paruoštos tešlos.
  6. 6. Kitame dubenyje varškę sumaišysi su cukrumi, įmušdamas kiaušinius ir supildamas likusią grietinę.
  7. 7. Išsukame varškės mišinį elektriniu plaktuvu iki vientisos, kremiškos konsistencijos.
  8. 8. Paruoštą varškės kremą pilsime ant persikų skiltelių, tolygiai paskirstant visame pyrago paviršiuje.
  9. 9. Mentele išlyginsi pyrago viršų, kad gautųsi gražus, lygus paviršius.
  10. 10. Orkaitę įkaitink iki 180°C ir įdėk pyragą kepti viduriniame aukštyje.
  11. 11. Kepame pyragą apie 45 minutes, kol viršus gražiai paruduos, o įbedus medinį pagaliuką, jis išliks sausas.
  12. 12. Iškeptą pyragą ištraukiame iš orkaitės ir paliekame visiškai atvėsti formoje.
  13. 13. Atvėsusį pyragą galite papuošti miltelinio cukraus dulksna arba šviežiomis mėtų šakelėmis.
Trupininis varškės kremo pyragas su persikais 🥧🍑
Trupininis varškės kremo pyragas su persikais 🥧🍑
Varškės pyragas "Gelbėjimosi ratas"
(47)