Quesada Pasiega – ispaniškas sūrio apkepas (pyragas)

Autorius apie receptą

Toks sūrio apkepas, tai tarsi tvirtas pudingas, kurį galite patiekti su mėgiamu džemu, uogomis, vaisias arba kitais mėgiamais priedais. Apkepas valgomas ir karštas, ir šaltas, bet man pačiai apkepas gardžiausias dar karštas, kai apkepo krašteliai traškūs. Quesada Pasiega apkepą galima supjaustyti ir mažais kvadratėliais, ant viršaus mediniu pagaliuku įsmeigti braškę, gervuogę arba kitą uogą ir voila – paprastas ir greitas desertas ant Jūsų stalo.
 

Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Rikotos sūris: galima pakeisti varške, pertrinta per sietelį ar trintuvu, kad būtų glotni konsistencija.
  • Pienas: tinka ir augalinis pienas, pavyzdžiui, migdolų ar avižų pienas – skonis šiek tiek keisis, bet išliks malonus.
  • Kvietiniai miltai: galima naudoti speltos arba avižinius miltus, tačiau tekstūra gali šiek tiek skirtis.
  • Cukrus: galima keisti ruduoju cukrumi arba klevų sirupu – tai suteiks desertui šiek tiek karamelinio skonio.
  • Vanilės ekstraktas: jį galima pakeisti vaniliniu cukrumi arba vanilės pasta, jei norite intensyvesnio aromato.
  • Sviestas: tinka ir kokosų aliejus, tačiau tada desertas turės švelnų tropinį poskonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite kambario temperatūros ingredientus. Tai padės tešlai susimaišyti tolygiai ir užtikrins vientisą pyrago struktūrą.
  • Nepersistenkite plakant tešlą po miltų įdėjimo. Užtenka, kad neliktų gumuliukų – perplakta tešla gali tapti per standi.
  • Iškepus pyragui, leiskite jam šiek tiek atvėsti. Taip jis lengviau pjaustysis ir nesubyrės.
  • Norint subtilaus kvapnumo, galima papildomai įdėti žiupsnelį tarkuoto muskato riešuto ar cinamono.
  • Pyragą galima pagardinti ir razinomis ar smulkintais džiovintais vaisiais – tai suteiks papildomo saldumo.

Ingredientai

    • rikotos sūris: 200 gramų
    • pienas: 2 stiklinių (1 stiklinė - 240 mililitrų)
    • miltai: 1 stiklinės
    • cukrus: du trečdaliai stiklinės
    • kiaušiniai: 2
    • kambario temperatūros sviestas: 70 gramų
    • smulkiai sutarkuota citrinos žievelė: 1 arbatinio šaukštelio
    • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio (arba vanilinis cukrus)
    • druska: žiupsnelio
    • sviestas (kepimo formos ištepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Tuomet viename dubenyje išsukite sviestą bei cukrų su mikseriu (plakite maždaug 3 minutes), po to vieną po kito įmuškite kiaušinius ir įmaišykite vanilės ekstraktą ir druską. Į tešlą sudėkite rikotos sūrį bei gerai išplakite. Supilkite pieną ir išmaišykite.
  3. 3. Tada į tešlą pamažu įsijokite miltus bei maišykite, kol neliks gumuliukų. Paskui įmaišykite citrinos žievelę.
  4. 4. Kepimo indą ištepkite su sviestu. Aš pati šį kartą kepiau stačiakampėje, stiklinėje kepimo formoje (~13x23 centimetrų dydžio).
  5. 5. Tešlą supilkite į kepimo indą, išlyginkite paviršių bei kepkite įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių. Ar apkepas jau yra iškepęs patikrinkite mediniu pagaliuku - jeigu ištraukus iš apkepo pagaliukas švarus, tada apkepas jau iškepęs, jeigu ne - kepame šiek tiek ilgiau.
  6. 6. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės bei palikite pravėsti.
  7. 7. Pjaustykite ir skanaukite!

Atsiliepimai

Varškės ir obuolių apkepas su manais bei džemu
(3)