Sweet potato brownie - saldžiųjų bulvių sveikas šokoladainis (braunis)

Autorius apie receptą

Tai visai kitoks brownie (šokoladainis), pagamintas iš saldžiųjų bulvių (batatų): visai be cukraus, be gausybės miltų ir be sviesto. Toks šokoladinis pyragas galima teigti yra sveika alternatyva įprastiems šokoladiniams pyragams. Be to, jis nepaprastai gardus. 

Aš savo brownie visada gaminu su riešutų sviestu ir šokoladu. Man tai tobula kombinacija. 

Šio pyrago didžiausias minusas, kad tenka laukti kol saldžiosios bulvės iškepa. Po to viskas pasidaro labai greitai ir paprastai, nereikalauja didelių pastangų. Nors ir bulvių kepimas daug pastangų nereikalauja, nes šį darbą už mus atlieka orkaitė. :)

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoj riešutų sviesto galima naudoti migdolų, lazdyno riešutų ar anakardžių riešutų sviestą.
  • Klevų sirupą galima pakeisti medumi, agavos sirupu ar datulių pasta.
  • Juodą šokoladą galima pakeisti kakavos juodojo šokolado drožlėmis.
  • Įprastus miltus galima pakeisti pilno grūdo kvietiniais, avižiniais ar net kokosų miltais (naudojant kokosų miltus, reikėtų įdėti šiek tiek daugiau skysčio).
  • Vietoje kiaušinio veganiškai versijai galima naudoti lino sėmenų ar chia sėklų želė.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Norint pasiekti geriausią rezultatą, saldžiąsias bulves reikėtų kepti iki visiško minkštumo, kai jos tampa beveik karamelizuotos.
  • Prieš sudedant atvėsusias saldžiąsias bulves į blenderį, rekomenduojama jas šiek tiek atšaldyti, kad kiaušinis nesukreštų nuo karščio.
  • Jei norite intensyvesnio šokolado skonio, galite padidinti kakavos kiekį ar naudoti aukštos kokybės juodąjį šokoladą su didesniu kakavos kiekiu (70-85%).
  • Svarbiausia neperkepti braunio – geriausia išimti jį iš orkaitės, kai centre dar lieka šiek tiek drėgmės. Atvėsęs pyragas sukietės ir įgaus tobulą tekstūrą.
  • Braunis bus dar skanesnis kitą dieną, kai visi skoniai susijungs ir subręs.

Ingredientai

    • saldžiosios bulvės (batatai): 2
    • riešutų sviestas: ~0,5 puodelio (+ šiek tiek ant viršaus)
    • kakava: 2 valgomųjų šaukštų
    • kiaušiniai: 1
    • klevų sirupas: 4 valgomųjų šaukštų
    • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • juodas šokoladas: 0,5 plytelės
    • druska: žiupsnelio
    • miltai: 50 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia saldžiąsias bulves (batatus) nuplaukite ir šakute juose padarykite skylutes.
  2. 2. Dėkite ant kepimo skardos ir į 180 laipsnių temperatūros orkaitę kepti ~60 minučių. Kepimo laikas priklausys nuo batatų dydžio, o ar jau iškepė - patikrinkite įsmeigę smeigtuką, bulvės vidurys privalo būti minkštas.
  3. 3. Po to į blenderį sudėkite atvėsusios saldžiosios bulvės minkštąją dalį, riešutų sviestą, taip pat įmuškite kiaušinį. Suberkite kakavą, druską, cinamoną, kepimo miltelius, įpilkite klevų sirupą ir malkite iki vientisos masės.
  4. 4. Jei tešla atrodo per skysta, įberkite šiek tiek miltų, kol ji sutvirtėja, bet dar nebūna kieta.
  5. 5. Tuomet įmaišykite susmulkintus šokolado gabaliukus ir viską pilkite į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą.
  6. 6. Ant viršaus dėkite kelis šaukštus riešutų sviesto (čia labai tinka migdolų riešutų sviestas, jei turite), ir išmaišykite po paviršių.
  7. 7. Brownie dėkite į orkaitę ir 180 laipsnių temperatūroje kepkite 25 minutes.
  8. 8. Kai jau iškepa - atvėsinkite, supjaustykite ir lepinkitės!
  9. 9. Aš dar apibarsčiau trupintais riešutais, bet tai nėra būtina. :)

Atsiliepimai

Drėgnas cukinijų brownie šokoladinis pyragas
(6)