Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės

2020-02-28 Autorius oskanu.lt

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės
Kad tavo daržas atneštų kokybišką bei gausų derlių, būtina teisingai juo pasirūpinti. Mes šį kartą Jums papasakosime, kaip teisingai reikia tręšti agurkus, ypač jeigu jūs auginate juos atvirame grunte.

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės
Reklama
Daugybe sodininkų vis dažniau atsisako chemijos darže, nes norisi valgyti sveiką ir ekologiškai švarią produkciją. Tad vietoje mineralinių trąšų dabar galite naudoti natūralias trąšas.

1. Tręšimas mielėmis
Jas naudoti galima praktiškai visoms sodo kultūroms, bet geriausiai į mieles atsiliepia būtent agurkai. Jas galite naudoti ir šiltnamyje, ir atvirame grunte. Egzistuoja keli mielinių trąšų receptai, visi jie yra vienodai geri, kokį išsirinkti - spręsti tik jums.
Reklama

Sausos mielės su cukrumi: 10-12 gramų sausų mielių pakelį ištirpiname 5 litruose šilto vandens, įberiame puse stiklinės cukraus ir paliekame 5-7 dienas šiltoje vietoje, kad mišinys pradėtų fermentuotis.

Kaip naudoti:
 
  • Viena stiklinė mišinio kibirui vandens. Išeigos norma - vienas litras krūmui.
  • Tręšimo mielėmis taisyklės. Per vasarą privalu atlikti 2-3 tręšimus.
  • Pirmasis - kai pas sėjinukus pasirodo antras lapelis. Tai stimuliuoja aktyvų augalų vystymąsi.
Reklama
  • Antras dar žydėjimo pradžioje, kad stimuliuotume užuomazgas.
  • Trečias - po pirmosios vaisių bangos, kad krūmai pasisemtų jėgų naujai derliaus porcijai.
  • Mielių koncentratus saugoti galite ne ilgiau 3 dienų - po to jie praranda savybes.
  • Laistyti agurkus mielėmis geriausia yra vakare, šiltu oru.

2. Tręšimas soda
Tai dar viena labai populiari liaudiška priemonė, kuri neteisingai naudojant gali pakenkti tavo auginantiems agurkams.
Reklama

Trąšoms tirpalas ruošiamas taip: 

  • Trys valgomieji šaukštai sodos vienam kibirui vandens. Išeigos norma - 1 litras krūmui. Augalus laistyti soda geriau yra vakare arba anksti ryte, kol nėra svilinančios saulės.
  • Tokie tręšimai yra daromi 2 kartus per sezoną.
  • Pirmasis - praėjus dviems savaitėms nuo sodinukų pasodinimo į gruntą.
  • Antras - praėjus dviems savaitėms po pirmojo.
  • Dažniau tręšti soda negalima, todėl kad natris, kuris įeina į jos sudėtį, kaupiasi dirvoje bei ima alinti augalus.

Darže stebuklų be pastangų nebūna, tačiau alytiškio patirtis kai kam labai padės




Kiekvienas sodininkas ar daržininkas turi savo receptus, kaip geriau prižiūrėti ūkį.

Daugumos jų panašūs, tačiau laišką atsiuntęs alytiškis pasidžiaugė surinkęs patarimų iš skirtingų šaltinių ir jais nori pasidalinti su kitais bendraminčiais. Jo atrastos trąšos – visos virtuvės.

Druska

Dar iki pumpurų išsiskleidimo vaismedžiai apipurškiami stipriu druskos tirpalu.

Tai – profilaktinė grybelinių susirgimų priemonė. Pusė stiklinės druskos ištirpinama 1 kibire vandens.

Šiuo tirpalu kartą per sezoną palaistomi valgomieji svogūnai. Tai – puikus kovos būdas prieš miltligę ir svogūninę musę.
Reklama

Druskos tirpalu patariama palepinti ir burokėlius.



Tai atliekama du kartus: atsiradus 4–5 tikriesiems lapams ir iki derliaus nuėmimo.
Reklama

Tirpalo receptas labai paprastas: 100 gr. druskos ištirpinama 10 ltr. vandens.

Soda

Sunku įsivaizduoti šiuolaikinį daržą be valgomosios sodos.

Atrodo, kad ji padeda visur ir visada. Jei auginate vynuoges, tai nokstant jų uogoms, nepamirškite kekių apipurkšti sodos tirpalu: 75 gr. valgomosios sodos 10 ltr. vandens.

Tokia procedūra apsaugos jas nuo pilkojo pelėsio ir padidins uogų cukraus kiekį.



Tokiu pačiu tirpalu galima apipurkšti visus vaismedžius.
Reklama

Tai – patikima kovos priemonė su lapus griaužiančiais vikšrrais. Valgomoji soda – viena veiksmingiausių priemonių prieš miltligę. Arbatinis šaukštelis sodos ištirpinamas 1 ltr. vandens ir šiuo tirpalu profilaktiškai apipurškiami agurkai.

Agrastai ir serbentai apdorojami kompleksine priemone: 1 valgomasis šaukštas sodos, 1 aspirino tabletė, 1 arbatinis šaukštelis indų plovimo priemonės ar skysto muilo, 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus – visa tai 4,5 ltr. vandens.

Valgomosios sodos tirpalu – 1 valgomasis šaukštas 10 ltr. vandens – laistomi agurkai, siekiant užkirsti kelią priešlaikiniam lapų pageltonavimui.

Nuo vikšrų daugelis sodininkų ginasi valgomąja soda apibarstydami kopūstų lapus.
Reklama

Be to, valgomojo soda – sudėtinė dalis kompleksinio antpilo, kuriame iki sodinimo mirkomos sėklos.

Garstyčių milteliai

Kadangi jų nemėgsta daugybė daržo kenkėjų, neprošal sukaupti „solidžias“ atsargas. Garstyčių milteliai rekomenduojami tiems daržininkams mėgėjams, kurie „priešiškai“ nusiteikę pesticidų atžvilgiu ir jiems priimtinos tik organinės daržovės ir vaisiai.



Garstyčių milteliai padeda kovoti su šliužais. Milteliai išbarstomi tarp augalų, atsiradus pirmiesiems šio kenkėjo požymiams: ant kopūstų, pipirų ir t.t.

Garstyčių milteliai įeina į sudėtį antpilo, kurio paskirtis – kova prieš kopūstų amarus.
Reklama

Garstyčių miltelių antpilas padeda kovoti prieš ugniukus, liemenpilvius, blakes, amarus ir kitus lapus griaužiančius vikšrus.

Antpilo receptas: 100 gr. garstyčių miltelių užpilama 10 ltr. vandens ir palaikoma dvi dienas.

Po to perkošiama ir atskiedžiama vandeniu 50:50 santykiu.

Į kiekvieną kibirą pridedama po 40 gr. muilo, kad antpilas geriau „priliptų“.

Šiuo antpilu obelis patariama apipurkšti praėjus 14–15 dienų po žydėjimo, o uogų krūmus – vasaros pradžioje.

Kefyras ir išrūgos

Kefyras ir kiti rūgštaus pieno produktai vartojami profilaktikos tikslais ir kovai su grybelinių ligų sukėlėjais.

Rūgštaus pieno bakterijos ir grybeliai „nuslopina“ konkurentus, bet augalams nepadaro žalos. Kefyru apipurškiami agurkų lapai, siekianti sustabdyti jų pageltonavimą.



Tuo tikslu 2 ltr. kefyro ištirpinami 1 kib ire vandens. Kefyras padeda išnaikinti ant serbentų miltligę.

Pomidorus taip pat patartina apipurkšti šiuo tirpalu: pusė litro kefyro, 1 stiklinė „Pepsi“ ar „Coca-Cola“ – 10 ltr. vandens.
Reklama

Nuo pirmųjų liepos dienų išaugę pomidorai apipurškiami kefyro tirpalu, pusiau atskiedus su vandeniu.

1 ltr. kefyro, išmaišytas 1 kibire vandens, – puiki pomidorų daigų ir išaugusių augalų „maitinimo“ priemonė.

Visuose minėtuose receptuose kefyras gali būti pakeistas išrūgomis.

Mielės



Mielės – puiki, augalų augimą skatinanti priemonė. 
Reklama

Jos turtingos maistingosiomis medžiagomis, pagerina dirvožemio mikloflorą, nuslopina daugelį ligas sukeliančių mikroorganizmų vystymąsi.

Agurkus patręškite senos duonos užpilu – derliumi dalinsitės su kaimynais


Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės

Daugelis mano, kad agurkus reikia tręšti tik juo sodinant, bet taip nėra. 

Vos tik agurkai yra pasodinami, pradeda augti agurkų ūsai, tad geriausia vėl patręšti žemę. 

Viena moteris teigė, kad vos pasodinusi agurkus, iškart pradeda ruošti trąšas, kuriomis vėliau ir tręšia žemę. 

Praėjusiais metais jos derlius buvo toks gausus, kad ji dalino agurkus kaimynams. 

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės

Trąšas labai lengva paruošti ir jos yra pigios. Visą pavasarį moteris renka juodos duonos plutelę, galų gale vasarą būna sukaupusi maždaug du trečdalius 10 litrų kibiro. 
Reklama

Jei neturite dabar senos duonos plutelės ar jos nepakanka, naudokite šviežios duonos plutą. 

Be to, galima naudoti tik tamsią duoną. 

Užpilkite plutą nusistovėjusiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir palikite savaitei pastovėti.

Į mišinį įlašinkite kelis lašus jodo ir filtruokite. 

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės

Mišinį praskieskite vandeniu 1:3 ir laistykite agurkus. 
Reklama

Tokiu būdu rekomenduojama laistyti kartą per savaitę. 

Jodas padės agurkams kovoti su ligomis ir kenkėjais, duonos užpilas padidins dirvožemio derlingumą ir pritrauks sliekus. 

Be to, šios trąšos padės agurkams geriau įsisavinti maistines medžiagas ir yra natūralios ir ekologiškos. 

Jei neturite savaitės laiko duonos laikymui, galite išbandyti greitesnius metodus. 

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės

Mirkykite juodos duonos kepalą 10 litrų šilto vandens, supilkite 5 pakuotes gyvų mielių (pakuotė – 100 g) ir 500 gramų maltos žolės, leiskite mišiniui pastovėti 2 dienas ir pradėkite laistyti. 
Reklama

Laistymo norma jaunam augalui yra 0,5 litro, o suaugusiam – 2 litrai. 

Kitas metodas – 10 pakuočių gyvų mielių ištirpinkite 5 litruose šilto vandens ir palikite 2 dienoms pastovėti. 

Kai laistysite, praskieskite mišinį vandeniu santykiu 1:10. 

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės

Taip pat galite 10 litrų kibire ištirpinti 2 šaukštelius sausų mielių. 
Reklama

Po to įpilkite 2 šaukštus cukraus ir 2 valandas laikykite tamsioje šiltoje vietoje. 

Tręškite agurkus praskiedę mišinį vandeniu santykiu 1:5. 

Dar vienas puikus būdas, tai supilti šiltą vandenį į 3 litrų stiklainį, įpilti pusę stiklinės granuliuoto cukraus ir ištirpinti mišinyje 10 pakelių gyvų mielių. 

Savaitę laikykite šį mišinį tamsioje vietoje. Tręškite praskiedę vandeniu santykiu 1:10. 

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės

Mielių trąšos padeda daugintis naudingiems mikroorganizmams ir prisotina dirvą azotu. 
Reklama

Augalai gauna vitaminus ir mineralus, esančius mielėse. Atkreipkite dėmesį į tai, kad nerekomenduojama naudoti šių trąšų daugiau nei 5 kartus per sezoną. 

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės

Dažniausiai tokį tręšimo būdą žmonės naudoja 3 kartus: 10 dienų po agurkų daigų pasodinimo, po to, kai ant agurkų pasirodo daugiau nei 6 žiedai ir kai nuimamas pirmasis derlius. 

Išbandykite agurkus patręšti šiuo būdu: sako, kad jis itin veiksmingas


Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės

Tam, kad jūsų daržas atneštų kokybišką bei gausų derlių, būtina teisingai juo pasirūpinti.

Šį kartą papasakosime, kaip teisingai reikia tręšti agurkus, ypač jeigu jūs auginate juos atvirame grunte.

Daugybe sodininkų vis dažniau atsisako chemijos darže, nes norisi valgyti sveiką ir ekologiškai švarią produkciją.

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės
Reklama

Tad vietoje mineralinių trąšų dabar galite naudoti natūralias trąšas.

Tręšimas mielėmis

Jas naudoti galima praktiškai visoms sodo kultūroms, bet geriausiai į mieles atsiliepia būtent agurkai. Jas galite naudoti ir šiltnamyje, ir atvirame grunte.

Egzistuoja keli mielinių trąšų receptai, visi jie yra vienodai geri, kokį išsirinkti, spręsti tik jums.

Sausos mielės su cukrumi: 10–12 gramų sausų mielių pakelį ištirpiname 5 litruose šilto vandens, įberiame pusę stiklinės cukraus ir paliekame 5–7 dienas šiltoje vietoje, kad mišinys pradėtų fermentuotis.

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės
Reklama

Kaip naudoti: Viena stiklinė mišinio kibirui vandens. Išeigos norma – vienas litras krūmui.

Tręšimo mielėmis taisyklės. Per vasarą privalu atlikti 2–3 tręšimus.

Pirmasis – kai pas sėjinukus pasirodo antras lapelis.

Tai stimuliuoja aktyvų augalų vystymąsi.

Antras turėtų būti dar žydėjimo pradžioje, kad stimuliuotume užuomazgas.

Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės
Reklama

Trečiasis – po pirmosios vaisių bangos, kad krūmai pasisemtų jėgų naujai derliaus porcijai.

Mielių koncentratus saugoti galite ne ilgiau 3 dienų – po to jie praranda savybes.

Laistyti agurkus mielėmis geriausia yra vakare, šiltu oru.

Tręšimas soda

Tai dar viena labai populiari liaudiška priemonė, kurią neteisingai naudojant, galima pakenkti jūsų agurkams.
Stebuklingas agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės
Reklama

Trąšoms tirpalas ruošiamas taip:

Trys valgomieji šaukštai sodos vienam kibirui vandens.

 Išeigos norma – 1 litras krūmui. 

Augalus laistyti soda geriau yra vakare arba anksti ryte, kol nėra svilinančios saulės. 

Tokie tręšimai yra daromi 2 kartus per sezoną. Pirmasis – praėjus dviems savaitėms nuo sodinukų pasodinimo į gruntą. 
Reklama

Antras – praėjus dviems savaitėms po pirmojo. 

Dažniau tręšti soda negalima, todėl kad natris, kuris įeina į jos sudėtį, kaupiasi dirvoje bei ima alinti augalus.

Agurkų auginimas kibire: jūsų derlius bus 10 kartų didesnis!


Šiandien norime jums atskleisti puikų agurkų sodinimo ir auginimo metodą, kuris padės turėti 10 kartų didesnį derlių!

Jei norite išbandyti šį būdą, jums net nereikia daržo: agurkus galite auginti balkone arba verandoje.

Net jei turite daržą, šis metodas jums patiks, nes sutaupys vietos. Kitas privalumas yra tas, kad agurkai reikalaus minimalios priežiūros ir jų nereikės laistyti kiekvieną dieną.



Reklama


Reikės:
  • kibiro, kurio tūris yra bent jau 10 litrų (geriausiai tinka 16 litrų ir didesni kibirai)
  • mažo skersmens grąžto arba didelio vinies
  • išrautų piktžolių iš daržo
  • paprastas dirvožemio
  • 2-3 kastuvai smėlio
  • 2-3 kastuvų komposto arba mėšlo
  • plastikinio butelio, kurio tūris būtų 2 litrai, ir adatos
  • vandens
  • agurkų sėklų ar daigų
  • kastuvo.



Reklama


Geriausia rinktis plastikinį kibirą, nes metalas naktį būna per šaltas ir dėl to jame esantis substratas taip pat atvėsta. 

Jei tokiu būdu norite papuošti savo sodą, naudokite gražius naujus kibirus ar gražiai atrodančius plastikinius indus (vazonus gėlėms). 

Ką daryti toliau?

1. Kibiro apačioje padarykite mažiausiai 10 skylių (jas galite gręžti 8 mm grąžtu), per jas išbėgs vandens perteklius.



Reklama


2. Piktžoles susmulkinkite į mažesnius gabalėlius ir sudėkite ant kibiro dugno taip, kad jos užimtų maždaug 1/4 tūrio. Kai piktžolės suirs po dirvožemiu, jos išskirs šilumą ir praturtins dirvą humusu bei maistinėmis medžiagomis. 

Galite naudoti bet kokias piktžoles ar nupjautą žolę. 



Reklama


3. Piktžolių sluoksnį uždenkite 3–5 cm dirvožemio sluoksniu. 



Reklama


4. Į kibirą įpilkite 2–3 kastuvus smėlio ir 2–3 kastuvus fermentuoto komposto ar mėšlo. 

Tada uždenkite juos 10 cm dirvožemio sluoksniu. Išmaišykite. 

Tokiu būdu gausite storą patręšto dirvožemio sluoksnį. 



Reklama


5. Pripildykite kibirą dirvožemiu. Iki viršaus turi būti likę maždaug 3 cm. 



Reklama


6. Tada įdiekite laistymo sistemą, nes karštomis dienomis substratas labai greitai džiūsta. Turite užtikrinti nuolatinę dirvožemio drėgmę, kurią mėgsta agurkai. 

Paimkite 2 litrų plastikinį butelį. Pripildykite jį vandeniu ir sandariai uždarykite, kad į jį nepatektų oro.

Tai leis lengviau adata padaryti mažas skylutes. Kadangi butelis bus pritvirtintas ant kibiro krašto, o sėklos/ daigai sodinami viduryje, skylutės turi būti butelio priekinėje dalyje, nukreiptoje į sėklas/ daigus.



Reklama


7. Uždarius buteliuką, vanduo vos teka per mažas skylutes. Atidarius buteliuką, patenka oras ir vanduo ima tekėti stipresne srove.



Reklama


Po skylučių padarymo buteliuką užkaskite 5–6 cm į žemę (skylutės turėtų būti 3 cm žemiau žemės).

Vandens butelis turėtų būti ant kibiro krašto, skylutės nukreiptos į centrą, o dangtis tinkamai uždarytas.

Dirvožemis sugers jam reikalingą kiekį vandens. Norėdami padidinti drėkinimą, tiesiog atsukite butelio dangtelį.



Reklama


8. Kibiro centre padarykite skylutę, pasodinkite ten agurkų sėklas arba daigus.



Reklama


9. Vėliau turėsite atlikti procedūras, kurios taikomos ir agurkų auginimui darže (pririšimas, derliaus nuėmimas).

Šis agurkų auginimo būdas labai efektyvus ir patogus. Be to, taip galite suteikti savo daržui unikalumo!

Lengvai rauginti agurkai vos per valandą, nepalieka abejingų



Reklama


Paprastai visi marinuoti produktai namuose baigiasi atėjus pavasariui, kaip tik parduotuvių lentynose pasirodo įvairi šviežių daržovių gausa. 

Bet kartais net šiltomis dienomis norisi pasigardžiuoti kokiu nors aštriu sūriu užkandžiu. 

Tam idealiai tinka rauginti agurkai. 


Reklama


Vienas geriausių užkandžių yra traškūs rauginti agurkai. Jų paruošimo būdų yra daugybė, tačiau tas, apie kurį šiandien kalbėsime, nėra plačiai žinomas. 



Reklama


Lengvai rauginti agurkai
Jums reikės:
  • 1 kg mažų agurkų
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 valgomasis šaukštas druskos
  • Krapai
  • vandens

Gaminimas:

Pirmiausia kruopščiai nuplaukite agurkus, nupjaustykite galus ir sudėkite daržoves į gilų indą. 


Reklama


Užpilkite agurkus šaltu virintu vandeniu ir palikite kuriam laikui. 



Reklama


Tada išpilkite vandenį, įpilkite česnako ir krapų. 


Reklama


Viską gerai sumaišykite su agurkais ir palikite valandą pastovėti. 


Reklama


Po valandos galėsite mėgautis lengvai raugintų agurkų skoniu. 


Reklama


Jei gaminate maistą tik sau ir savo vyrui, galite rauginti ne kilogramą, o tik kelis agurkus, nes juos reikia suvalgyti per keturias dienas. 

Nors užkandžio skonis toks nuostabus, kad nuo jo atsitraukti beveik neįmanoma, todėl geriau gaminti daugiau.